veronica

veronica

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La xerrada tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arxiu del Port el dimecres 3 d’abril a les 19 h

Aurora Díaz Plaja (Barcelona, 1913-2003) va ser bibliotecària, escriptora, periodista, traductora i per sobre de tot promotora infatigable de l’impuls de la lectura

Dins el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona 2024, que aquest any porta per lema: La lluita de les dones a Tarragona, l’Arxiu del Port organitza per al pròxim dimecres 3 d’abril una xerrada amb l’escriptora Berta Jardí per conèixer la figura d’Aurora Díaz Plaja, bibliotecària del Front.

Si bé el passat 6 de març vàrem tenir l’oportunitat de conèixer la figura de la bibliotecària del Front, M. Felipa Español Coll, de la mà de la historiadora Pilar Vives, aquest cop, Berta Jardí Soler, compartirà els seus coneixements sobre una altra bibliotecària del Front: Aurora Díaz Plaja, de la qual coneixerem la seva biografia, concretament en el període que va de 1935 quan ella comença a treballar a la biblioteca popular de Canet de Mar, fins a l’últim viatge que va fer amb el Bibliobús del front, el 1939. És en aquests anys en els quals transcorre la trama de la darrera novel·la de Berta Jardí: La bibliotecària del front.

Aurora Díaz Plaja (Barcelona, 1913-2003) va ser bibliotecària, escriptora, periodista, traductora i per sobre de tot promotora infatigable de l’impuls de la lectura. Una vocació, que se li va desvetllar quan viatjant amb el bibliobús durant la guerra civil espanyola, per portar llibres als soldats que combatien al front i als ferits que es recuperaven als hospitals de la rereguarda, va adonar-se del poder sanador i d’evasió de la lectura.

Berta Jardí Soler, nascuda a Barcelona el 1956, va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. A banda de la seva dedicació a la literatura fins l’any 2015 ha treballat en diferents entitats socioculturals en temes relacionats amb la gestió i la comunicació. A la Fundació “la Caixa” com a cap de premsa i directora de publicacions, i com a organitzadora de concerts i festivals a Joventuts Musicals de Barcelona.

Ha col·laborat en diversos suplements literaris de diaris i revistes nacionals i dels Estats Units. Ha participat en diferents festivals de literatura, tertúlies literàries i presentacions. És membre de l’Associació d’Escriptors de Llengua Catalana.

Des del 2014 es dedica plenament a l’escriptura. Ha publicat el recull de contes Carnaval (1987), el monòleg Coses de la mare (2016) i les novel·les: La portentosa vida del sastre Bariloche (2011), Un concert memorable (2014), L’home del barret (2019), Saber estar (2021) i La bibliotecària del front el 2023 que ja va per la segona edició.

La xerrada amb Berta Jardí, que porta per títol: Aurora Díaz Plaja, una bibliotecària en temps de guerra, tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arxiu del Port el dimecres 3 d’abril a les 19 h. L’activitat és gratuïta però l’aforament és limitat.

Més informació a:

https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats/detalldelevent/3353/-/xerrada-a-carrec-de-berta-jardi

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Tant el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, com el president de la Diputació, Joan Talarn, consideren prioritària la creació d’una estació intermodal al Polígon de Torreblanca

Els president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s’han reunit avui per alinear els interessos del port i els de la demarcació de Lleida en l’àmbit de la logística. Els dos presidents, acompanyats dels seus col·laboradors, han tractat temes relacionats amb les infraestructures que Lleida necessita per millorar la seva competitivitat i eficiència en l’àmbit del transport ferroviari, especialment en el sector agroalimentari, i reclamar un compromís a les administracions competents perquè es facin les inversions que necessita l’economia de Lleida.

La reunió que s’ha celebrat a la seu de la Diputació de Lleida ha comptat amb la participació de tècnics de les dues institucions per establir sinergies per a una millor i més ràpida comunicació entre les empreses agroalimentàries de les comarques de Lleida i el Port de Tarragona i per parlar de les inversions que la demarcació de Lleida necessita per reforçar el seu rol dins de la cadena logística entre la península i la resta d’Europa. Algunes de les infraestructures del futur que s’han abordat han estat les futures autopistes ferroviàries i el desenvolupament del polígon de Torreblanca.

El president del Port de Tarragona ha explicat que “les empreses cerealístiques de Lleida i de l’Aragó estan molt interessades en que millori la logística en termes d’eficiència, no només en ferrocarril, sinó que també parlem de camions, d’intermodalitat i autopistes ferroviàries”.

Garreta ha explicat que “ja s’han creat grups de treball amb empreses del món cerealístic, en el que s’afegirà la Diputació de Lleida, per tal de millorar la cadena logística del sector agroalimentari, però no només aquest, sinó el del sector logístic, en general, i de tots els projectes vinculats a la descarbonització

I ha afegit que “millorar tota aquesta exportació cap a Europa passa per millorar la capacitat de la línia de Tarragona fins a Saragossa, passant per Lleida, que també forma part del Corredor ferroviari del Mediterrani, per poder assolir els objectius marcats per la UE que marquen un 30% de mercaderies per ferrocarril per al 2030”. I en aquest sentit, ha afirmat també que “per aquesta raó hem de fer aquestes reclamacions des del territori perquè estan totalment alineades amb aquest objectius de descarbonització i eficiència”.

El president de la Diputació de Lleida ha recordat que “ADIF treballa en la creació d’una autopista fèrria per a mercaderies entre Saragossa i Tarragona, però que aquesta opció serà insuficient si no es desdobla totalment en un segon tram de vies fèrries”. Per a Talarn, aquest desdoblament se li suma “l’oportunitat de transformació econòmica que se’ns obre amb el projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans com a important hub logístic del sud d’Europa”, així com “la creació d’una estació fèrria intermodal, que hauria de connectar la ciutat de Lleida amb el Port de Tarragona, donada l’alta capacitat logística de Lleida, que connectaria l’Eix Mediterrani amb l’interior, a través de Saragossa, aprofitant la nostra privilegiada ubicació geogràfica”.

Torreblanca

La reunió també ha abordat el futur polígon logístic a Torreblanca. Garreta ha explicat que “Torreblanca necessita una terminal ferroviària operada per empreses professionals del sector logístic amb eficiència, i amb seguretat i fiabilitat horària, i per això hem constituït un grup de treball amb el departament de Territori, CIMALSA i amb el Port de Barcelona per estudiar la viabilitat de diferents terminals ferroviàries a Lleida, i també a l’Ebre i al Penedès”.

Per al president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, “el Port de Tarragona, on pot aportar més, és en el disseny de les terminals ferroviàries en funció dels tràfics marítims que generi la demanda importadora o exportadora del territori perquè polígons com Torreblanca donin servei a les empreses del territori, especialment les que mouen milions de tones de cereals des del Port de Tarragona”.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Moll de Costa experimenta un increment del 3,48% en el nombre de visites respecte al 2022 

El Teatret del Serrallo duplica el nombre de visitants, el Museu del Port augmenta les visites un 18% i l’Arxiu, un 7% 

Els espais culturals gestionats pel Port de Tarragona han tingut 158.513 usuaris durant el 2023, això representa un creixement del 3,85% respecte als visitants que van assistir a les instal·lacions de Port Ciutat durant el 2022. Les activitats culturals i lúdiques de les instal·lacions del Moll de Costa, fonamentalment els Tinglados i el Refugi 1, han acollit un total de 117.050 persones durant el 2023, el que representa un creixement del 3,48%. Aquesta gran afluència s’explica en gran part per la bona rebuda de les exposicions que s’han portat a terme als tinglados del Moll de Costa. Així doncs, l’exposició “Magatzem Reial” amb un total de 7.583 visites, l’exposició “Intervals” de Josep M. Codina amb 3.298 visitants, juntament amb l’exposició d’“Un mar de llum” que va comptar amb 2.871 visites, han ajudat a acollir un total de 52.015 visitants al Moll de Costa. 

Port Ciutat ha acollit un total de 158.513 visites durant el 2023, això representa un creixement del 3,85% respecte als visitants que van assistir a les instal·lacions del recinte portuari durant el 2022, que van ser 152.636. Aquesta xifra s’explica en un augment de les visites a les diferents instal·lacions del recinte portuari, així com de les exposicions i activitats que s’han portat a terme en cadascuna d’aquestes. 

Moll de Costa 

Les activitats culturals i lúdiques de les instal·lacions del Moll de Costa van rebre una extraordinària acollida entre els tarragonins durant el 2023, obtenint un augment del 3,48% respecte a l’afluència del 2022. Això representa un total de 117.050 visites l'any 2023, front un total de 113.116 de visites l'any 2022.  

Museu del Port 

El Museu del Port amb tota la programació que ha presentat a les instal·lacions museístiques, ha fet créixer el nombre de visites en un 17,99%, acollint un total de 27.951 al 2023 front un total de 23.689 al 2022. 

Teatret del Serrallo 

Alhora, el Teatret del Serrallo, que ha acollit tant activitats pròpies com actes de diverses entitats i associacions de la ciutat, ha experimentat un augment del 92,29% en el nombre de visites, essent un total de 12.524 al 2023 en vers un total de 6.513 al 2022. 

Arxiu del Port 

D’altra banda, l’Arxiu del Port n’ha tingut un total de 988 visites el 2023, mentre que el 2022 en va tenir un total de 923. Aquest increment del 7,04% ha estat possible per la programació d’activitats de conta-contes, conferències, rutes guiades, presentacions de música i visites teatralitzades. Els passejos en la golondrina també ha experimentat un augment del 36,95%, assolint un total d’ 11.497 usuaris el 2023 front un total de 8.395 al 2022.  

Exposicions 

D’altra banda, hi ha hagut una gran afluència en les instal·lacions de Port Ciutat, en gran part, a causa de les exposicions i les activitats que s’han portat a terme. La programació expositiva ha significat un total de 52.015 visites, una xifra que es veu reflectida en l’acollida que han tingut les següents exposicions: “Magatzem Reial” amb un total de 7.583 visites, “Intervals” de Josep M. Codina amb 3.298 visitants, juntament amb “Un mar de llum” que va comptar amb 2.871 visites. En afegit, s’ha assolit un total de 28.010 visites als espais urbans del Serrallo amb activitats socials i esportives; i un total de 25.528 amb activitats de l’exterior del Moll de Costa.  

Xifres pre-pandèmiques 

El nombre de visites a les instal·lacions del Moll de Costa assoleix per segon any consecutiu xifres similars i, fins i tot superiors, a la pandèmia de COVID19. Mentre que el 2023 va rebre un total de 158.513 visites, el 2021 va rebre un total de 80.101, el que representa un increment del 97,89%.   

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els membres de l’Autoritat Portuària de Tarragona presents van assistir a més de 25 reunions amb actors clau de la indústria eòlica marítima, fomentant col·laboracions per al futur creixement i desenvolupament.

El Port de Tarragona treballa per convertir-se en un centre líder d'energia eòlica marítima a la Mediterrània Occidental, atraient un gran interès per part de tecnòlegs, promotors i operadors.

El Port de Tarragona va participar a la Wind Europe 2024, per segon any consecutiu, demostrant el seu interès pel sector eòlic. L’APT treballa per captar iniciatives destinades a impulsar la transició cap a fonts d'energia renovables. Amb un compromís ferm amb la sostenibilitat i la innovació, l'autoritat portuària ha estat present en més de 25 trobades amb empreses del sector en el principal esdeveniment europeu de l'energia eòlica.

Celebrada a Bilbao els dies 20, 21 i 22 de març, la WindEurope és la trobada de referència de la indústria eòlica terrestre i marina que promou activament l’ús d’aquesta energia renovable a tot Europa. Amb més de 12.000 assistents, la trobada va servir per analitzar la situació actual de l'energia eòlica a Europa amb conferències, centenars de ponents i més de 500 expositors de tota la cadena de valor que van portar les seves innovacions per tancar nous acords. Durant els tres dies que va durar l’esdeveniment, s’hi van promoure trobades entre experts i empreses per tal de potenciar i dinamitzar aquesta incipient indústria.

En aquest sentit, el Port de Tarragona va estar present en debats i reunions estratègiques amb líders d’empreses del sector, mostrant el seu potencial com a centre estratègic per a les operacions eòliques marítimes. Amb més de 25 reunions celebrades al llarg de dos dies, el port segueix consolidant la seva posició com a actor clau al canviant panorama de les energies renovables.

La presència del Port de Tarragona a WindEurope 2024 subratlla el paper fonamental en l'avenç de l'adopció de solucions d'energia eòlica marítima flotant. En un context de demanda mundial creixent d'alternatives energètiques netes, el compromís proactiu del Port suposa un pas significatiu cap a la consecució d'un futur sostenible.

Gran potencial a la Mediterrània

La ubicació estratègica del Port de Tarragona el situen com una de les principals destinacions per a projectes eòlics marítims a la Mediterrània Occidental. A mesura que augmenta l'interès per les energies renovables, el port està preparat per acollir aquest tipus de tràfic.

La presència del Port de Tarragona a Bilbao va captar molt l'interès per part de tecnòlegs, desenvolupadors i explotadors en els plans del port per acomodar aquest tipus de tràfic a Tarragona. En aquests moments el port treballa per atreure implantacions que aportin activitat empresarial i valor afegit a Tarragona.

Per què el Port de Tarragona?

La disponibilitat d’espais diàfans, la capacitat de càrrega dels molls a Tarragona, els calats de més de 15m de fondària, un règim climàtic benigne durant la major part de l’any i la proximitat als futurs desplegaments de parcs eòlics flotants i la manca de ports amb condicions similars a la da Tarragona en aquesta zona, fan del port un ferm candidat a concentrar l’activitat eòlica flotant al Mediterrani Occidental.

Els nous molls previstos en el pla director del port permeten idear molls a mida per donar cabuda a les activitats associades amb la construcció de grans aerogeneradors de fins a 20MW de potència. Tant des de la fase de construcció dels flotadors, com l’assemblatge d’aquests, l’emmagatzematge de components o la integració dels diferents elements d’una turbina.

Les condicions de la plataforma oceànica al Mediterrani, que guanya grans fondàries a poca distància de la costa, fan que es requereixi d’aerogeneradors flotants per tal d’aprofitar el recurs eòlic. Aquesta és una tecnologia en ple desplegament, amb tan sols 4 parcs en actiu a dia d’avui, a Escòcia (2), Noruega i Portugal i amb turbines de relativa poca capacitat, de fins a 9,5MW. Precisament Tarragona serà el port on es veurà l’assemblatge dels primers prototips pre-comercials al Mediterrani durant els propers anys 2025 i 2026.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La jornada es celebrarà el 18 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha informat que ja s’han superat els 100 inscrits

La cinquena edició anirà enfocada al desplegament de les autopistes ferroviàries sota el lema "Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks"

El Port de Tarragona celebrarà el proper 18 d'abril el Rail Day 2024, un esdeveniment que arriba a la seva cinquena edició i que té com a objectiu la promoció del transport ferroviari de mercaderies. La jornada tindrà lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa i comptarà amb la participació d'experts internacionals en una edició que s’enfocarà al desplegament de les autopistes ferroviàries.

L'objectiu del Rail Day és fomentar l'ús del ferrocarril com a mode de transport sostenible i eficient per al transport de mercaderies. L'esdeveniment servirà com a plataforma per a compartir coneixements i experiències, així com per a identificar les oportunitats i els reptes que presenta el transport ferroviari de mercaderies en l'actualitat.

L’organització d’aquesta jornada ha treballat perquè en aquesta cinquena edició la presencia de ponents de fora de Catalunya i de l’estat fos més notable, volent deixar palès el moment clau en que viu Tarragona amb l’imminent arribada de l’ample de via Europeu-Standard.

Sota el lema "Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks", la jornada d’enguany anirà enfocada al desplegament de les autopistes ferroviàries amb ample ibèric i europeu. Un tema d’alt interès per la versatilitat que suposarà poder carregar camions o semi-remolcs directament als trens i per les oportunitats que pot suposar de cara a descarbonitzar la cadena logística o fer front a la manca de conductors.

Un altra novetat per aquesta edició és que l’anglès serà l’idioma principal de les diferents ponències i taules rodones degut a la gran afluència de representants d’empreses de fora de l’estat si ve es combinarà amb algunes intervencions realitzades en llengua castellana.

El Port de Tarragona, compromès amb el transport ferroviari de mercaderies

El Rail Day 2024 s'emmarca en la estratègia del Port de Tarragona per a convertir-se en un hub logístic multimodal de referència al Mediterrani.

L’aposta del Port Tarragona per al transport per ferrocarril queda demostrat en tres grans inversions que potencien aquest repte. Per una banda, la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb 150.000 m2, una plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid que es troba en la segona, i definitiva, fase d’obres. Per altra banda, la segona infraestructura clau per potenciar el transport per ferrocarril al Port, és la Terminal Intermodal La Boella, que disposa de 5 vies d'ample mixt (ibèric + europeu) i 3 vies addicionals de recepció/expedició, preparada per a la circulació de trens de fins a 750 metres de longitud.

Finalment, la Zona d’Activitats Logístiques del Port està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica TEN-T (Trans European Network of Transport). Aquesta xarxa aborda la implementació i el desenvolupament d'una xarxa a tot Europa de línies ferroviàries, carreteres, vies navegables interiors, rutes marítimes de transport marítim, ports, aeroports i terminals ferroviàries.

El ferrocarril, un transport a l’alça

El Port de Tarragona fa una aposta clara pel transport ferroviari per tal d'optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat.

El Port de Tarragona té accés ferroviari d'ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. A més, disposa d'accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils.

A les instal·lacions portuàries, el 2023, van entrar i sortir un total de 1.955 combois amb càrrega, el que suposa un 13% més que l’any 2022.

Inscripció

La inscripció al Rail Day 2024 és gratuïta i es pot realitzar a través del web del Port de Tarragona:

https://www.eventbrite.es/e/entradas-v-rail-day-798789941217

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’exposició, d’entrada lliure, podrà ser visitada des del 23 de març fins al 5 de maig al Tinglado 2

La inauguració es farà dissabte 23 de març, a les 12 hores, al Tinglado 2

Aquest dissabte, 23 de març a les 12 hores, el Tinglado 2 del Moll de Costa del Port Tarragona inaugura ‘Reciclàrtica’, una exposició, immersiva i interactiva, de l’artista empordanès Edgar Massegú. En la mostra estaran exposades les obres més celebrades de l’artista, obres que s’han pogut veure a Nova York, Shanghai, Tunísia, Islàndia, Austràlia, Japó, Barcelona, etc. L’exposició arriba per fer al públic reflexionar sobre les preocupacions ecològiques més transcendentals actuals. La mostra estarà oberta al públic, gratuïtament, fins al 5 de maig. Durant el mes de març els horaris seran de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h, a partir del mes d’abril els horaris es modifiquen de dimarts a dissabte a la tarda de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. El Tinglado 2 romandrà tancat tots els dilluns.

L’exposició

‘Reciclàrtica’ arriba per a fer-nos reflexionar sobre les preocupacions ecològiques més transcendentals de l’actualitat. Amb obres titulades amb un nou lèxic com ara residuzeroritzar, despèl•letitzarlacosta, o descanviclimatitzar.

L’exposició, immersiva i interactiva, farà reflexionar al públic sense deixar-lo indiferent, ja que Massegú utilitza el seu art com a eina de transformació social. Són obres creades des d’una mirada subversiva de la realitat, impregnades de certa poesia visual, i posant de manifest les injustícies socials i el desordre ecològic.

L’artista, Edgar Massegú

Tot i que és un artista jove té una trajectòria meteòrica i un treball prolífic en diversos camps. Performer, escultor, pintor, poeta, fotògraf, músic, s'acosta a la visió renaixentista de l'artista total. Ha realitzat exposicions arreu del món; Nova York, Shanghai, Melbourne, Madrid, Barcelona, Japó, Islàndia, Tunísia, França, Egipte... i ha rebut diversos reconeixements en fotografia, dibuix, pintura, escultura, música... Més que la d'un artista, la seva obra és la d’un alquimista capaç de transformar allò que sembla rebuig, en art. La conservació del medi ambient és el seu motor creador. Massegú forma part del col•lectiu Drapart (Festival d’Art Sostenible de Catalunya) i s’ha especialitzat darrerament a museïtzar grans espais, com ara el castell de l’antic secretari de Dalí a Púbol, reconvertit en el Kastell, en el qual ofereix visites guiades.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

De l’11 d’abril al 5 de maig tindran lloc al Moll de Costa jornades tècniques, debats, exposicions i propostes educatives i artístiques sota el nom de “L’aigua del futur”

L’acte central el constitueixen les Jornades tècniques “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” que se celebraran el 25 i 26 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa

Aquest dijous 21 de març el Port de Tarragona ha presentat davant dels mitjans de comunicació, la primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua’, un conjunt d’esdeveniments que se celebraran de l’11 d’abril al 5 de maig al Tinglado 1 del Moll de Costa per debatre i proposar solucions als problemes derivats de l’escassetat d’aigua. El programa inclou jornades tècniques, debats, exposicions, i propostes educatives i artístiques adreçades a diferents públics per sensibilitzar i conscienciar dels canvis futur que la nostra societat haurà d’adoptar davant de l’emergència climàtica actual. Les Jornades Tècniques porten com a títol “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” i se celebraran el 25 i 26 d’abril. Es poden realitzar les inscripcions i consultar el programa de les jornades i del conjunt de les setmanes a www.jornadaaiguaporttarragona.cat/setmanes-de-l-aigua

Setmanes de l’Aigua al Port Tarragona | de l’11 d’abril al 5 de maig

Sota el lema “L'Aigua del futur”, de l'11 d'abril al 5 de maig tindrà lloc al Port de Tarragona les Setmanes de l’Aigua. “Es tracta -ha explicat el President Saül Garreta- de la primera iniciativa d’aquesta envergadura a Catalunya per parlar de la crisi de l’aigua amb un conjunt d’esdeveniment format per jornades tècniques, debats, exposicions i propostes educatives i artístiques”. Es tracta d’una programació que té com a objectiu abordar qüestions urgents i facilitar camins innovadors cap a la seguretat i la resiliència en la gestió de l'aigua, en línia amb l’estratègia per un port sostenible #RumbEcoPort2027.

Per a Rafael López-Monné, “aquesta és la segona iniciativa de la nova línia cultural del Moll de Costa del Port -després de la instal·lació de la Cúpula SOStenible al Refugi 1- per crear debat i coneixement sobre l’impacte i les solucions en la lluita contra el canvi climàtic”. Aquesta nova orientació de l’activitat cultural i social de Port de Tarragona arriba enmig de les creixents preocupacions sobre sequera i escassetat d'aigua, així com de la necessitat d’abordar la seva gestió sostenible. Per això, el Port de Tarragona vol col·laborar a impulsar la reflexió, la transferència de coneixement i el debat sobre possibles maneres d’abordar els reptes actuals i de futur.

L’acte central, les Jornades Tècniques | 25 i 26 abril

“La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” és el títol de les Jornades tècniques, l’objectiu de les quals és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics. És possible un model territorialment equilibrat, fonamentat en les disponibilitats locals i que permeti el desenvolupament sostenible de les diferents activitats econòmiques? Les jornades volen contribuir a plantejar solucions que garanteixin un futur amb aigua en un escenari de crisi climàtica.

Els blocs temàtics que abordaran les Jornades són: la disponibilitat d’aigua en un escenari de crisi climàtica; la gestió del territori i disponibilitat d’aigua, solucions per fer front a l’escassetat d'aigua; la gestió de l’aigua a Tarragona i, finalment, bones pràctiques en la gestió del binomi aigua/energia. Els blocs comptaran amb la participació d’experts i expertes de renom, com per exemple, Francesc Mauri, Geògraf i presentador de televisió de TV3 (que ens parlarà de “Com ens afecta el canvi climàtic?); Sarai Sarroca, Directora del METEOCAT (“Caracterització de l’actual sequera”) o Samuel Reyes, Director ACA (“El tercer cicle de planificació i l'increment d'aigua regenerada”).

Es tracta d’unes jornades de pagament que compten amb una bossa de places gratuïtes per a estudiants. El programa oficial i el formulari d’inscripció es poden trobar a: www.jornadaaiguaporttarragona.cat (termini obert fins al 21 d’abril de 2024).

El tret de sortida, la inauguració de l’exposició de fotoperiodisme internacional |11 d’abril

Les Setmanes de l’Aigua començaran el dia 11 d’abril amb la inauguració d’una exposició de fotoperiodisme sobre diferents temàtiques internacionals relacionades amb aquest líquid essencial per a la vida, en un any, el 2024 en que el lema de les Nacions Unides pel dia mundial de l’aigua és “Aigua per a la pau”.

La mostra que rep el títol “Aigua: un viatge per descobrir com mou el món” ha estat produïda pel Port de Tarragona, en col·laboració amb la revista especialitzada 5W, i compta amb Anna Surinyach, comissaria i editora d ela revista 5W, i amb la participació de periodistes de la talla de Fernando Moleres, Santi Palacios i Maribel Izcue, Santi Donaire, Sanne Derks, Solmaz Daryani i José Colón i Agus Morales.

L’exposició acompanyarà la resta d’activitats programades i restarà oberta al públic fins al 5 de maig.

Els divendres, la gestió dels nostres rius | 12, 19, 26 d’abril i 3 de maig

Dins la programació de les Setmanes de l’Aigua, està previst celebrar quatre debats centrats en els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. El periodista i president del col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, serà l’encarregat de conduir la participació dels destacats especialistes convidats. Els debats són oberts al públic i seran retransmesos en directe per TAC 12.

El cicle de debats començarà el divendres 12 d’abril amb el debat “El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global”. Continuarà el divendres següent, dia 19 d’abril amb “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació” i també el divendres 26 amb el debat “El riu Ebre. La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre?”, per acabar el primer divendres del mes de maig, dia 3, amb “El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur”.

Tik Talk amb estudiants

D’acord amb la voluntat del Port de Tarragona de comprometre’s amb les generacions més joves, durant les “Setmanes de l’Aigua” s’estrenarà un nou format divulgatiu que ha estat batejat com a Tik Talk. Es tracta d’una trobada entre experts, divulgadors i alumnes de batxillerat per abordar un tema a fons, en aquest cas relacionat amb l’aigua, proposat pel professorat i treballat prèviament a classe. Per a aquesta primera edició comptem amb la participació de l’Institut Martí i Franquès i la col·laboració de la URV. Aquesta primera trobada pilot per provar el format comptarà amb Sandra Contreras, investigadora de la URV, coordinadora del màster en Enginyeria ambiental i energia sostenible i Laura Bonachí, responsable al departament de Medi Ambient de Port de Tarragona.

Conferència del president de Port Tarragona | 16 d’abril

El president de Port Tarragona, Saül Garreta, pronunciarà una conferència amb el títol “El Port de Tarragona i dels reptes de l’àrea metropolitana: aigua, energia, urbanisme...” que se celebrarà el dia 16 d’abril a les 19 hores al Tinglado 1 del Moll de Costa. La conferència tindrà format d’entrevista conduïda per la periodista tarragonina Sara Sans, cap de la Secció “Viure” de La Vanguardia.

Art i aigua

L’acte de presentació de la “Setmana de l’Aigua” ha comptat amb un tast de l’espectacle de dansa creta per a l’ocasió per Scènic Dansa. La dansa, també estarà present en acabar la conferència inaugural de l’exposició de fotoperiodisme, el dia 11 d’abril i en finalitzar els debats dels dies 19 i 26 d’abril, que tindran lloc al Tinglado 1.

Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de Scènic Dansa, dirigit per Elisabet Esporrín, té més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya). La direcció artística de l’espectacle ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’ corre a càrrec del reconegut ballarí Luis Ortega.

Visió Metropolitana i de país

La programació de les “Setmanes de l’Aigua” respon al compromís del Port de Tarragona amb la societat i el territori per encarar els reptes de sostenibilitat que com a societat i com a humans tenim plantejats. L’APT, conscient del seu rol institucional, del seu pes econòmic i de la seva vocació facilitadora, vol contribuir a la reflexió sobre els reptes que té plantejat el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb una visió metropolitana i de país que ajudi a establir les línies mestres del canvi que la nostra societat ha de fer per aconseguir una economia verda i una societat resilient davant del canvi climàtic.

Més informació:

Programació i inscripcions https://www.jornadaaiguaporttarragona.cat

També a www.porttarragona.cat

 

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’exposició, d’entrada lliure, podrà ser visitada des del 21 de març fins al 28 d’abril a la Sala 2 del Refugi 1 del Moll de Costa

La inauguració es farà dijous 21 de març, a les 19 hores, a la sala 2 del Refugi 1 del Moll de Costa

El pròxim dijous, 21 de març a les 19 hores, la sala 2 del Refugi 1 del Moll de Costa del Port Tarragona s’inaugurarà ‘Thorpeness /Stanwell’, l’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil. Es tracta d’una exposició dins del marc del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona. L’exposició posà èmfasi en els bombardejos que l’aviació feixista italiana i alemanya van perpetrar sobre el Thorpeness i l’Stanwell, dos vaixells mercants anglesos atracats al port de Tarragona, el 20 de gener i el 15 de març de 1938, respectivament. La mostra estarà oberta al públic, gratuïtament, fins al 28 d’abril. Durant el mes de març els horaris seran de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h, a partir del mes d’abril els horaris es modifiquen de dimarts a dissabte a la tarda de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. El Refugi romandrà tancat tots els dilluns.

L’exposició

L’any 2023, el Programa de Memòria Democràtica de Tarragona se centrà al voltant dels bombardejos que va patir la població civil de la ciutat entre el 1937 i el 1939. L’exposició Thorpeness i Stanwell. L’atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil, que organitzà i produí el Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu, posà èmfasi en els bombardejos que l’aviació feixista italiana i alemanya van perpetrar sobre el Thorpeness i l’Stanwell, dos vaixells mercants anglesos atracats al port de Tarragona, el 20 de gener i el 15 de març de 1938, respectivament.

Aquests bombardeigs van causar la mort de tretze persones, deu del Thorpeness (7 mariners britànics i 3 treballadors del port), i tres de l’Stanwell ( 2 mariners britànics i 1 danès, observador del comitè de No-intervenció).

El funeral per les víctimes del Thorpeness, a la ciutat de Tarragona, es pot considerar gairebé un acte d’Estat, per la nodrida presència d’autoritats civils i militars republicanes i per l’assistència d’una delegació laborista britànica que estava de visita per territori republicà. L’impacte mediàtic d’aquests atacs va ser d’abast mundial i va posar en evidència l’incompliment del pacte de No-intervenció per part dels feixistes italians i els nazis alemanys.

Més activitats relacionades

Paral·lelament el dimecres 9 d’abril, a les 19 h, a la sala 2 del Refugi 1 del Moll de Costa, (en el marc de l’exposició), tindrà lloc la presentació del llibre d’Òscar Martín i Txell Navarrete: Thorpeness / Stanwell. L'atac als mercants anglesos del Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil espanyola. + https://tuit.cat/s8abc

El dissabte 20 d’abril a les 12 del migdia Martin i Navarrete seran els guies, de la ‘Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona’, que farà especial incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos. Per a aquesta activitat, que tindrà una durada aproximada de noranta minuts, cal fer reserva prèvia a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. + https://tuit.cat/oshpo

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’exposició, d’entrada lliure, podrà ser visitada des del 20 de març fins al 28 d’abril

La inauguració es farà dimecres 20 de març , a les 19 hores, a la sala 1 del Refugi 1 del Moll de Costa

El pròxim dimecres, 20 de març a les 19 hores, la sala 1 del Refugi 1 del Moll de Costa del Port Tarragona inaugurarà la XXXI edició de l’exposició Col·lectiva Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona. La mostra estarà oberta al públic, gratuïtament, fins al 28 d’abril. Durant el mes de març els horaris seran de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h, a partir del mes d’abril els horaris es modifiquen de dimarts a dissabte a la tarda de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. El Refugi romandrà tancat tots els dilluns.

L’exposició

Amb aquesta exposició col·lectiva se celebra la trenta-una edició d’una activitat extraordinària i, alhora, habitual del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona. El Port de Tarragona ha col·laborat durant molt de temps oferint espais culturals de primer nivell i mirant al mar per als artistes que participen any rere any d’aquesta mostra artística.

En la mostra participen alguns artistes professionals on mostren el seu treball acurat, tradicional i també, per què no, avantguardista dins dels corrents de la plàstica actual.

Aquarel·les, olis, tèxtils i fotografies fruit d’un treball pacient, hereus d’una tradició plàstica tarragonina que forma part de la memòria del territori i que, amb aquesta mostra, passa a formar part de l’herència necessària per als nostres conciutadans.Sempre a la vora del mar, amb vocació, amb entusiasme i amor per la feina ben feta. El Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona, amb la col·laboració de la marca cultural de Moll de Costa del Port Tarragona, vol retre un càlid homenatge a les generacions passades i deixar, així, una empremta per a les següents.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els representants comercials de l’Autoritat Portuària de Tarragona van presentar les estratègies portuàries per a la nova era de transició energètica

Representants del Port de Tarragona van ser presents dijous i divendres a la conferència Net Zero Ports & Harbours que es celebrava a Barcelona per a donar a conèixer les noves estratègies portuàries per a la nova era de transició energètica que està duent a terme l’Autoritat Portuària de Tarragona. En aquesta presentació, Anglès, responsable del departament comercial i desenvolupament de negoci, destacava la importància del tràfic dels líquids per al Port de Tarragona, així com les oportunitats comercials dins del panorama de la transició energètica que s’estan vivint.

Net Zero Ports & Harbours és una conferència que se centra en la transició energètica marítima i el seu impacte a ports i dàrsenes d’arreu del món. S’hi tracten temes com els combustibles alternatius, l'electrificació o la sostenibilitat. Els assistents a l’acte van poder atendre de la mà d’experts en el sector les solucions innovadores en energia marítima.

Per la part del Port de Tarragona, Jordi Anglès, responsable de l’equip comercial i de desenvolupament i expert amb el tràfics de líquids, va ser l’encarregat  de posar en valor el paper del Port de Tarragona com a referent en aquest tipus de tràfic i com els molls tarragonins han esdevingut un hub al sud d’Europa i en tota la Mediterrània.

Anglès va continuar la seva exposició analitzant la situació actual del mercat comparant-la amb la transició cap a un futur més verd tenint en compte, entre altres coses, les noves regulacions. A continuació, el representant de l’APT assenyalava les oportunitats en la transició energètica pel Port de Tarragona, com el posicionament com a hub per a noves energies i centrat en els futurs tràfics d'hidrogen i els seus derivats.

L'existència d'aquests potencials tràfics obre les portes a l'augment de l'activitat de bunkering amb nous combustibles, una altra oportunitat clau per als molls tarragonins. Anglès va destacar la importància del treball conjunt amb organitzacions com ChemMed i la Vall de l’Hidrogen de Catalunya.

Per acabar la seva ponència, l’expert portuari remarcava els projectes en curs que està desenvolupant l’APT en termes de descarbonització portuària, com ara projectes pilot en consum d'hidrogen (locomotora i embarcacions de servei) o la producció d’energia fotovoltaica al Port, entre d’altres, englobades al Pla de Sostenibilitat i que demostren el compromís del Port de Tarragona amb la transició energètica.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors