veronica

veronica

L’acte de commemoració, obert al públic, es durà a terme el pròxim 26 d’octubre a les 17.30h al cementiri municipal dels Pallaresos

El dissabte 26 d’octubre a les 17.30h, al cementiri municipal dels Pallaresos de Tarragona, tindrà lloc l’acte de commemoració del 75è aniversari de la mort de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol Gibert. Jujol, fou un arquitecte tarragoní. Un dels arquitectes de principis del segle XX que millor sintonitza amb l'arquitectura contemporània i el seu arxiu és d'una enorme importància. Per a la demarcació és un orgull i honor poder conservar, a Tarragona, el conjunt del seu fons documental.

L'acte, consistirà en una ofrena floral al panteó familiar de l’arquitecte, l’actuació de la violoncel·lista Anna Pallejà, i la intervenció de Jordi Sans, alcalde dels Pallaresos, Lurdes Malgrat, directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i de Saül Garreta, president del Port de Tarragona i ex arquitecte municipal dels Pallaresos. Garreta sempre ha assenyalat ‘Jujol representa per a Tarragona el mateix que Pau Casals per al Vendrell i mereix que la seva ciutat natal el reconegui com l’artista i com el referent que és per a l’art i l’arquitectura modernista catalana i europea”

Seguidament, per a finalitzar l’acte, se servirà un petit refrigeri, adreçat a les autoritats, al pati de la Casa Bofarull, edifici modernista emblemàtic de la vila dels Pallaresos.

 

L’acte de lliurament s’ha oficialitzat aquest dilluns, 21 d’octubre, a la seu institucional del Port de Tarragona

Aquest passat dilluns, 21 d’octubre, s’ha oficialitzat el lliurament de 3 noves obres artístiques de 3 artistes diferents per tal d’incorporar-les al Fons d’Art del Port Tarragona. Un fons que va néixer l’any 2010, i que recull peces des de 1988. A hores d’ara, el fons disposa al voltant de 130 obres d’art donades per diferents artistes nacionals i internacionals. Les darreres obres donades són, per una banda, una fotografia de l’artista Josep Mas Tuset, per altra un quadre d’oli sobre tela de Gerard Castellví i, finalment un quadre a llapis ii aquarel·la sobre paper de Santiago Arranz. Cal recordar que les obres donades han estat exposades en alguns dels espais culturals/ artístics del Port Tarragona, com els Tinglados o Refugis del Moll de Costa.

El Port de Tarragona, en aquests darrers anys ha treballat per consolidar el repositori artístic del Fons d’Art, que enguany fa 36 anys de la seva creació. Un recull variat d’obres donades que va començar amb donacions d’artistes l’any 1988 tot i que la creació oficial del Fons d’Art del Port Tarragona va ser l’any 2010. Amb la voluntat, per part del Port de Tarragona, de fer pedagogia i apropar la cultura i l’art al públic. Avui, després d’onze anys de la seva creació, el fons d’Art disposa d’un total d’aproximadament 130 donacions artístiques. A continuació es detallen les darreres obres donades aquest mes d’octubre:

 

Artista: JOSEP MAS TUSET

Obra: Energia Lumínica, 2022

Fotografia en paper Hahnemühle 45 x 65 cm

Pertany a l’exposició “TROBADES AMB L’ETERN” que va estar del 7 de març al 7 d’abril de 2024 al Tinglado 1

 

Artista: GERARD CASTELLVÍ

Obra: Silenci i espai, 2024

Oli sobre tela 60 x 70 cm

Pertany a l’exposició “UN DIÀLEG AMB MI” que va estar del 6 de juny al 14 de juliol de 2024 al Tinglado 1

 

Artista:SANTIAGO ARRANZ

Obra: Identificación sicopática, 2014

Llàpis i aquarel·la sobre paper 49 x 49 cm (emmarcat 50 x 50 cm)

Pertany a l’obra “SANTIAGO ARRANZ. ENTRE L’ART i LA LITERATURA” que va estar del 25 de juliol al 8 de setembre de 2024 al Tinglado 1

Més informació Fons d’Art

https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/fons-d-art

En l’acte d’avui han estat presents representants del Port de Tarragona, de l’Ajuntament de Vila-seca i dels Serveis Territorials del Departament de Territori

L’actuació als Prats d’Albinyana de Vila-seca ha començat amb el tancament perimetral de la zona, la neteja de brossa i la retirada d'espècies invasores

Les obres de restauració tindran un durada de 12 mesos i un pressupost assignat de 2,3 milions d’euros

Els Prats d’Albinyana de Vila-seca inclosos dins de la Xarxa Natura 2000 han estat escenari avui dimecres 23 d'octubre de la primera visita d’obres per part de les autoritats implicades en la seva recuperació i restauració. La visita ha servit per poder comprovar de primera mà l’evolució de les obres que s’estan fent sobre el terreny, en un espai natural de gran valor mediambiental i paisatgístic amb una extensió total de 37,78 hectàrees. Les obres estan pressupostades en 2,3 milions d’euros i tindran una durada de 12 mesos.

La visita institucional ha comptat amb la presència del president del Port de Tarragona, Saül Garreta, així com d'altres representants del Port; de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; i de Xavier Villacampa, director dels Serveis Territorials del Departament de Territori a de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. La benvinguda i l’exposició del projecte ha anat a càrrec de Rafael López-Monné, cap del Departament d’Acció Climàtica i Territori de l’Autoritat Portuària; i de Laureà Giné, director de l’Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona.

L’acte d’inauguració de la primera fase dels treballs ha consistit en la presentació del projecte i dels objectius de recuperació d’espècies animals i vegetals pròpies d’un espai humit a la vora del mar. Els dos conductors de l’acte explicat les raons de l’alt valor paisatgístic i biològic dels Prats d’Albinyana de Vila-seca, destacant algunes de les particularitats de l’espai a través d’exemples d’espècies en risc pròpies d’aquest tipus d’entorn natural.

L’explicació dels dos experts ha estat il·lustrada amb una exposició fotogràfica efímera composta per 10 panells amb imatges de grans dimensions de les espècies animals i vegetals més característiques dels Prats d’Albinyana, elaborada pel l’ambientalista i fotògraf, Ferran Aguilar.

Un espai natural de gran valor per a la biodiversitat

La recuperació dels Prats d'Albinyana té una importància cabdal per a la biodiversitat de la zona. Aquest espai natural alberga una gran varietat d'espècies, algunes d'elles amb un alt risc d'extinció. Entre elles, López-Monné i Giné han destacat les següents:

• La bívia tridàctila (Chalcides striatus): Un petit sauri amb potes molt reduïdes, adaptat a les praderies humides. A Catalunya és molt escàs i a la costa està quasi extingit.

• L'escarabat blau (Hoplia caerulea): Una joia que habita els Prats d'Albinyana. És una espècie vulnerable en estat silvestre i constitueix un excel·lent indicador de la conservació de l'hàbitat. La IUCN l'ha catalogat com una espècie vulnerable.

• La tortuga babaua (Caretta caretta): Des de l'any 2020, la platja de la Pineda s'està convertint puntualment en un punt de reproducció d'aquesta espècie, fet que obliga a tenir més cura del litoral.

• La gamba (Branchipus schaefferi): Un crustaci d'aigua dolça que ocupa els tolls temporals.

• La gavina corsa (Ichthyaetus audinii): Una gavina nidificant al Port de Tarragona que ha estat en perill d'extinció. En aquest moments no és present en els Prats d’Albinaya però s’espera que la restauració de l’espai permeti la nidificació d’aquesta au marina.

• Papallona tigre: És una espècie migradora procedent de l'Àfrica tropical, cada cop més abundant i més àmpliament distribuïda. Es pot veure amb certa facilitat als Prats d’Albinyana a causa de l'abundància de la seva planta nutrícia, una liana del gènere Asclepia.

• El lliri groc (Iris pseudacorus): Una planta pròpia d'herbassars, bogars i maresmes, amb una gran capacitat de depuració de les aigües.

• Paisatges humits: Aquesta comunitat vegetal és la representació natural dels herbassars graminoides relictes dels ambients humits del litoral mediterrani. Actualment és considerat un habitat prioritari del Molinio-Holoschoenion.

Un projecte ambiciós per a la restauració dels Prats d'Albinyana

El projecte de restauració dels Prats d'Albinyana, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros i una durada de 12 mesos, té com a objectiu principal restaurar els hàbitats i ecosistemes propis d'aquest espai natural protegit. L’espai natural que es recuperarà té una superfície de 37,78 hectàrees situades al costat de la ZAL, en un zona pertanyent a la Xarxa Natura 2000, concretament a l’espai de la Sèquia Major, que comprèn dos sectors separats: la Sèquia Major pròpiament dita i els Prats d’Albinyana. Ambdós espais també estan inclosos en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). A més, part de l’espai dels Prats d’Albinyana està catalogat com a zona humida de la Platja dels Prats de Vila-seca. Com a patrimoni cultural, destaca la presència de restes arqueològiques de la vil·la romana de Cal·lípolis.

El projecte preveu crear una crear una llacuna de grans dimensions amb una illa central. L’existència de la llacuna permetrà reintroduir a l’espai espècies diverses. Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 metres quadrats que permetrà que aus com la gavina corsa, puguin nidificar-hi, ja que reunirà les condicions òptimes per a atreure la seva presència.

Al voltant de la gran llacuna es crearà un bosc de ribera gràcies als més de 13.000 arbres que s’hi plantaran i que inclouran espècies com els àlbers, salzes, oms o pins. Aquest bosc, a la vegada, afavorirà la presència d’altres aus que actualment ja són presents en aquesta zona, com els ratpenats, millorant el seu hàbitat. Així mateix, es plantaran plantes i arbusts petits, com joncs i herbassars graminoides característics d’aquesta mena d’ecosistemes. El projecte contempla la plantada de més de 45.000 peus vegetals però, els responsables de l’obra revisaran aquesta xifra atès que l'espai ha gaudit d'una gran recuperació espontània durant els últims anys de "no intervenció humana" i és possible que es rebaixi significativament el nombre d'espècies a replantar.

Més informació:

Plafons de l’exposició fotogràfica: Exposició XN2000

Imatges i renders: IMATGES XN2000

Vídeos

Antecedents: https://tuit.cat/404sl

 

La jornada, que tindrà lloc el 24 d'octubre, compta ja amb quatre projectes seleccionats, tres dels quals centrats en el sector de l'economia blava.

Startsud Studio, el venture builder referent al territori, organitzarà el seu quart Fòrum d'Inversió el proper dijous 24 d'octubre. Aquesta jornada, concebuda com a plataforma de connexió entre startups innovadores i inversors, reunirà els perfils interessats en els projectes d’alt creixement que s’hi presenten. Alguns dels projectes ja seleccionats per a aquesta edició inclouen propostes vinculades a l'economia blava, un sector estratègic que cerca noves solucions per a un desenvolupament econòmic més sostenible en l'àmbit marítim i costaner.

El IV Fòrum d'Inversió és una iniciativa que s'emmarca dins del Blue Innovation Hub, un projecte impulsat per APPORTT (Agrupació per  la promoció del Port de Tarragona), i que compta amb el suport del Port de Tarragona i la col·laboració de Startsud.

El fòrum és un esdeveniment on emprenedors presenten els seus projectes o empreses emergents a inversors amb l'objectiu d'obtenir finançament. Durant aquestes trobades, les startups, sovint en fases inicials, exposen el seu model de negoci, els seus plans de creixement i les seves necessitats econòmiques. Els inversors valoren aquestes propostes per decidir si inverteixen en els projectes que consideren més prometedors, amb la perspectiva d'obtenir rendiments futurs.

Impulsant la innovació en l'economia blava

L’economia blava, que abasta activitats lligades al mar com el turisme o l'aqüicultura, s’està consolidant com una força clau per al creixement econòmic sostenible al Mediterrani. En aquest context, projectes com el Blue Innovation Hub promogut pel Port de Tarragona ofereixen suport a la innovació en aquest sector, facilitant la creació de sinergies entre emprenedors, inversors i empreses que treballen en l’àmbit marítim.

El Blue Innovation Hub impulsa un ecosistema d’emprenedoria lligat a l’economia marítima, connectant les empreses amb recursos per desenvolupar solucions innovadores. Aquesta plataforma també contribueix a potenciar el creixement regional del Camp de Tarragona i la Catalunya Sud, alineant la innovació amb la sostenibilitat i la generació de noves oportunitats econòmiques.

L’aliança vol aconseguir una posició de lideratge a Europa posant el focus en l’economia circular i la descarbonització

Saül Garreta, president de l’APT i ChemMed, “la transformació global en només 10 anys ha estat vertiginosa i l’emergència climàtica, s’ha fet, any rere any, més emergència que mai”

Ignasi Cañagueral, president de l’AEQT i vicepresident de ChemMed: “La innovació, el desenvolupament i la neutralitat climàtica són les claus per a la creació d’un ecosistema que doni resposta a la societat”

Roc Muñoz, alcalde de La Canonja: “10 anys són motiu d’orgull pel treball fet junts amb l’ajut de l’administració i amb la força de les nostres empreses”

Jaume Baró, secretari d’Empresa i Competitivitat: “Volem ser facilitadors, sobretot perquè sabem que teniu per davant grans inversions per fer front a grans reptes de futur”

El passat divendres 18 d’octubre, els membres del clúster Chemmed van celebrar l’acte de commemoració dels 10 anys de la seva fundació al Port de Tarragona. L’aliança al voltant de la indústria i la logística de la petroquímica va començar el 2014 amb objectius orientats a la promoció i la competitivitat. Una dècada després, el nou pla estratègic de ChemMed, posa èmfasi en la innovació, l’economia circular i la descarbonització per continuar ser competitius i ser líders a Europa.

L’acte va estar presidit per Jaume Baró, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i conseller delegat d’ACCIÓ, acompanyat per Oriol Alcoba, director general d’Indústria. A continuació van intervenir el vicepresident del clúster ChemMed i president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, i posteriorment, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i president de torn del clúster ChemMed. L’acte ha conclòs amb el visionat d’un vídeo commemoratiu dels 10è aniversari i amb el parlament de l’Alcalde la Canonja, Roc Muñoz.  

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha reivindicat la vocació industrial del Govern de la Generalitat de Catalunya: “la indústria ens agrada, som industrialistes”, ha afirmat. I seguidament ha explicat els principals eixos d’acció de la Secretaria: “volem demostrar aquesta vocació i especialment en els aspectes que cal potenciar, com per exemple, el que ChemMed representa molt bé: l’associacionisme industrial; i és per això que entre les noves prioritats del govern de Catalunya està la consolidació d’aquest important teixit industrial de Tarragona”.

Baró ha afirmat “que cal desburocratitzar la gestió i la inversió”. “Volem ser facilitadors, sobretot perquè sabem que teniu per davant grans inversions per fer front a grans reptes de futur” ha explicat davant dels empresaris del clúster, per continuar dient que “cal potenciar el finançament: és necessari agilitzar els tràmits, posar “gasolina” perquè funcioni i fomentar la creació i retenció del talent”.

Per finalitzar, Baró ha felicitat ChemMed amb motiu del seu 10è aniversari i ha afegit ha encoratjat els membres del clúster de la química ser ambiciosos “perquè sempre trobareu el suport de la nostra Secretaria d’Empresa i Competitivitat per als projectes que teniu al cap, tant els individuals com a col·lectius”.

En el seu parlament, el president del Port de Tarragona, ha destacat l’orientació cap a la neutralitat climàtica que en els darrers temps ha adoptat el clúster de la química tarragonina i ha explicar que “10 anys en la història de la humanitat no són res, però la transformació global en només una dècada ha estat vertiginosa i l’emergència climàtica, s’ha fet, any rere any, més emergència que mai”. I en aquest sentit, ha demanat que s’acceleri la cooperació i el finançament públic-privat per potenciar la transició energètica, en general, i la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, en particular.

Ignasi Cañagueral, per la seva part, ha explicat que “la contribució del sector químic al territori i a la societat és visible en molts àmbits ja que és un pol d’atracció de talent i de grans infraestructures, és dinamitzador d’un important teixit acadèmic, amb una universitat i centres de formació que són referència internacional, i és també pol d’atracció de recerca, amb centres de prestigi internacional”. I ha volgut remarcar en clau de futur que “per al clúster ChemMed, la innovació, el desenvolupament i la neutralitat climàtica són les claus per a la creació d’un ecosistema que doni resposta a la societat”.

Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, ha tancat l’acte, reivindicat ser “l’alcalde de la química” ja que -ha argumentat- “la Canonja és un petit municipi, però acull el 80% de l’activitat industrial del polígon sud”. Muñoz compareix la idea dels assistents a l’acte que “10 anys són motiu d’orgull i de satisfacció per a la química: pel treball fet junts amb l’ajut de l’administració i amb la força de les nostres empreses”.

Però també ha estat reivindicatiu, Muñoz ha exhortat els presents dient que “cal posar-se les piles per ser un hub de l’hidrogen perquè existeix el perill que acabi instal·lant-se a d’altres indrets de la península” i, a més a més, ha explicat que malgrat els 10 anys de trajectòria, ChemMed té una assignatura pendent: calen més recursos per comunicar millor amb la societat perquè aquesta identifiqui el projecte de la química com un benefici i un prgrés per a les persones i per a les famílies”.

Una dècada junts

En aquesta darrera dècada, el Clúster ChemMed ha aconseguit posicionar-se i ser conegut com el hub petroquímic més important del sud d’Europa, gràcies a la bona entesa i la col·laboració entre les empreses, el Port, les institucions públiques i la universitat. A més, les xifres avalen aquest gran pes a nivell nacional i internacional: aquest sector representa el 50% de la producció química de Catalunya, el 25% de la producció a espanya i el 15% del refinament de l’estat espanyol.

Rere la marca ChemMed es troba un sector obert al món que representa el 25% de les exportacions de Tarragona i el 60% dels moviments del Port de Tarragona. El Moll de la Química del Port, ampliat també fa 10 anys, té una capacitat d’emmagatzematge de 120.000 m3 amb previsió d’assolir un milió de m3 de capacitat quan assoleixi el seu ple rendiment.

La indústria i la logística de la química dóna ocupació de qualitat i estable a 11.000 persones, la majoria de manera directa (5.850 persones) i la resta de manera indirecta (5.150 persones).

Nou pla estratègic

El clúster ChemMed ha volgut que el seu 10è aniversari marqui ‘inici d’una nova etapa amb un nou pla estratègic, elaborat durant l’any 2023. Aquesta nou període s’enfronta al futur posant èmfasi en la innovació i la sostenibilitat per assolir un aposició de lideratge a Europa a través d’accions que impulsin la innovació, el desenvolupament i la competitivitat. El clúster aspira a crear un ecosistema que doni respostes a la societat i contribueixi a crear un futur marcat per la neutralitat climàtica.

Per a ChemMed aquestes fites es poden aconseguir posant l’accent en l’economia circular i en la descarbonització. El camí el marca aquest nou Pla Estratègic 2024/2027, elaborat amb la participació de tots els membres del clúster, que s’ha marcat com a principals objectius: potenciar el rol social i econòmic com a clúster (“Ser més clúster”), millorar la imatge i la reputació del sector, contribuir activament al desenvolupament del territori, enfortir la xarxa de relacions institucionals i assolir la neutralitat climàtica.

Una mica d’història

El clúster ChemMed es va crear al març de 2014, amb el nom “clúster industrial, logístic, acadèmic i científic de la química”, davant d’un miler de persones al Palau de Congressos de Tarragona, en un acte presidit pel MHP de la Generalitat de Catalunya, Sr. Artur Mas i Gavarró. La seva fundació va coincidir amb la finalització de l’ampliació del Moll de la Química del Port de Tarragona que va passar de 18 hectàrees a 36.

L’aliança la formen des de llavors l’AEQT, que agrupa a més de 30 empreses del sector, el Port de Tarragona i AITASA junt amb entitats, administracions públiques i organitzacions del Camp de Tarragona amb la missió de potenciar la competitivitat i esdevenir un model de sostenibilitat. El clúster ha destacat per ser un model de col·laboració, especialment aprofitant les nombroses sinergies que es produeixen entre les empreses del sector químic i entre aquestes i la logística, representada pel Port de Tarragona.

També ha estat i és un model de sostenibilitat i d’economia circular tant a nivell nacional com internacional. Destaca per la recuperació, regeneració i reutilització de les aigües industrials a través de la joint venture AITASA (Aguas Industriales de Tarragona SA) la qual aconsegueix que actualment el 18% de l’aigua consumida pel sector químic sigui regenerada. L’objectiu a curt termini és assolir el 25% i, en aquest moments, té en marxa un projecte d’una nova planta de recirculació per regenerar les aigües de l’emissari conjunt per acabar assolint un 40% d’aigua regenerada sobre el consum total.

Vídeo commemoratiu del 10è aniversari del clúster ChemMed:

https://www.youtube.com/watch?v=nEzaRj5Cesg

El Port acull una jornada sobre el control de matèries primeres agroalimentàries organitzada per Qualimac

L’acte celebrat a la seu administrativa del Port de Tarragona van assistir-hi més de 60 professionals del sector

El 16 d'octubre el Port de Tarragona va ser l'escenari d'una jornada organitzada per Qualimac, associació de referència en el sector agroalimentari, que va abordar la traçabilitat i el control de les matèries primeres que arriben a la infraestructura portuària. Més de 60 professionals del sector, entre importadors, fabricants de pinsos i altres empreses del sector agroalimentari, es van reunir per analitzar els reptes de seguretat alimentària i els mecanismes de verificació en la cadena de subministrament.

L'acte va començar amb la benvinguda de Xavier Solanes Tauler, president de Qualimac, i Narcisa Codau, responsable comercial del Port de Tarragona, que va exposar la importància del tràfic de granel agroalimentari al port, una de les principals portes d'entrada d'aquests productes a Catalunya. Seguidament, Ainhoa Pardo Velasco, cap de la dependència d'Agricultura i Pesca de la Subdelegació del Govern a Tarragona, va explicar el paper del Ministeri d'Agricultura en el control portuari.

En la segona conferència, Lorenzo Álvarez del Castillo, inspector territorial de Ramaderia i Sanitat Animal, va exposar les tasques de control de mercaderies que realitza el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. A continuació, Manuel Ormo, director d'operacions d'OCA GLOBAL, va explicar la importància de les empreses de "surveyors", encarregades de la inspecció i control de les matèries primeres. Aquestes empreses complementen els controls oficials, oferint serveis que asseguren la qualitat i seguretat dels productes abans de la seva distribució.

En el seu torn, el director de Qualimac, Jordi Forés Piquer, va ressaltar la importància de les inspeccions realitzades tant per les administracions com per les empreses privades per garantir la seguretat alimentària. José Luis Guarga, director d'Àrea Funcional d'Agricultura i Pesca a Catalunya, va tancar les ponències destacant la col·laboració entre administracions i empreses privades per garantir un sistema de control efectiu.

La jornada va concloure amb una visita a les instal·lacions d’España Feed Factory (E.F.F.), amb motiu de la inauguració de la nova planta molturadora de soja a Tarragona. Aquesta planta generarà nous tràfics d'importació de faves de soja al port, oferint al sector un producte específic: la soja torrada i mòlta, ampliant així l'oferta per a la indústria alimentària i afavorint el desenvolupament econòmic de la regió.

Lluís Rebull Gavaldà és el pescador, d’origen cambrilenc, que treballa a la barca Nova Tortosina del Serrallo qui ha fet la donació d’objectes familiars

En només 24 d’anys d’existència el Museu del Port ha passat d’un fons patrimonial de 300 objectes a 1.700 elements

Aquesta setmana el Museu del Port de Tarragona ha incorporat vuit objectes nous com a donació per part de Lluís Rebull Gavaldà, pescador del Serrallo d’origen cambrilenc. El passat dimarts 15 d’octubre, Rebull va signar el document de donació amb el president del Port de Tarragona, Saül Garreta. Els 8 objectes donats estan vinculats a l’activitat pesquera de la seva família, com un fanal de la barca Santa Bàrbara documents històrics (cartilla naval, nomenament patró de pesca del seu padrí Eusebio Gavaldà, etc.), objectes que daten dels anys 50 fins als anys 70, alguns d’ells vinculats al padrí de Rebull, Eusebio Gavaldà Calvo.

L’acte de donació va tenir lloc el passat dimarts 15 d’octubre al Museu del Port de Tarragona. Rebull, treballa a la barca d’arrastro La Nova Tortosina del Serrallo i ha fet la donació d’objectes vinculats a l’activitat pesquera de la seva família. Cal destacar les llibretes de senyes des de febrer de 1955 de gran importància per tal de veure quins noms geogràfics empraven els pescadors per ubicar-se a la mar. El lèxic està escrit tal com es parlava i es poden recuperar topònims ja desapareguts per l’evolució de la costa i la urbanització dels espais. Cada concepte per ubicar-se va acompanyat d’un número que permet realitzar un llistat alfabètic de tot el contingut.

Amb aquestes incorporacions el Museu del Port ja supera els 1700 objectes registrats en aquests 24 anys d’existència, iniciant-se el fons patrimonial amb 300 objectes procedents de l’activitat comercial del Port. La resta ha estat donacions de particulars vinculats al món de la pesca, de l’esport nàutic i a l’activitat marítima en general.

El Port de Tarragona vol agrair, enormement, aquest tipus de donacions que permeten ampliar i, custodiar la història, no tan sols portuària, sinó la història de la vila marinera del Serrallo, de la seva gent i, de la ciutat de Tarragona.

L'embarcació Llampuga U de Port Tarragona estarà Barcelona fins el 22 d’octubre

La Policia Portuària del Port de Tarragona es va desplaçar a Barcelona el passat cap de setmana per col·laborar en les tasques de seguretat de la 37a Copa de l'Amèrica. L'embarcació Llampuga U, adscrita al servei del Port de Tarragona, està donant suport a les tasques d’ordenació, coordinació i control de tràfic portuari d’embarcacions a les aigües interiors del Port de Barcelona durant la celebració de l'esdeveniment.

La cessió de l'embarcació i part de la seva tripulació s’ha realitzat a petició del Port de Barcelona que ha dissenyat un conjunt d'actuacions, procediments i normes per a garantir un adequat nivell de seguretat durant la Copa de l'Amèrica. El CECOR (Centre de Coordinació d'Emergències) i Barcelona Port Control han realitzat un pla per controlar la navegació de les embarcacions petites a la zona del port, sobretot durant les regates finals, ja que s'espera que molta gent vulgui seguir les proves des del mar.

Un equip de la Policia Portuària del Port de Tarragona es va desplaçar al Port de Barcelona el dia 11 d'octubre i tornarà a Tarragona el dia 22 d'octubre. Durant la seva estada a Barcelona, l'embarcació, sota les ordres de la Direcció d’Operacions Marítimes i de la Direcció de Seguretat Corporativa del Port de Barcelona, acull el patrullatge mixte entre les policies portuàries dels dos ports, per tal de poder cursar possibles denúncies sobre infraccions portuàries.

La Llampuga U

La “Llampuga U” es va batejar el 26 de maig de 2014 i s’utilitza per a tasques de control de la làmina d’aigua. És una embarcació rígida de fibra de vidre, amb dos motors intra-borda i cabina, amb una dotació mínima per a la navegació d’un patró i un mariner de pont i amb una dotació màxima de 8 persones.

A finals de l’any passat la “Llampuga U” va ser enviada a realitzar tasques de manteniment. Durant els dos mesos de reparacions es van dur a terme treballs en el casc i la superestructura de l'embarcació, incloent la pintura antilliscant a la coberta, la renovació del sellador, la instal·lació de vinils, el muntatge d’estructura scaffolding i la protecció dels vidres del pont de comandament.

La col·laboració entre les dues autoritats portuàries és una mostra més de la bona entesa i coordinació entre ambdues institucions. La cessió de la Llampuga U permet reforçar la seguretat a la Copa de l'Amèrica i garantir el bon desenvolupament de l'esdeveniment.

Saül Garreta encapçala l’acte amb representants de l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya

El Port de Tarragona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya ha organitzat un emotiu acte d’agraïment als voluntaris que van col·laborar en la protecció de les tortugues de la platja de la Savinosa. L’esdeveniment ha tingut lloc aquest dimarts 15 d'octubre a les 16.30 h, amb la participació del president del Port, Saül Garreta, representants de l’Ajuntament de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya.

L'acte, organitzat conjuntament per les dues institucions, tenia com a objectiu reconèixer la tasca dels voluntaris que van custodiar els nius de tortuga careta en aquesta platja tarragonina durant el mes d’agost. Els assistents van tenir l'oportunitat d'escoltar xerrades a càrrec d'experts de BETA i el CRAM, organitzacions especialitzades en la conservació d’espècies marines i la biodiversitat.

A causa del gran onatge de la mar a la platja del Miracle s'ha hagut de suspendre la part més emotiva i simbòlica de l'acte que consistia en el reton al medi natural d'una tortuga.

El voluntariat peça clau per a la protecció dels ous de tortuga

Els ous de tortuga van ser detectats a finals de juliol a la platja de la Savinosa. Van ser els voluntaris qui en des d’un primer moment van iniciar les rondes de vigilància de 12 h, de les 9 del matí a les 9 del vespre. Un cop es va apropar el moment del naixement, es va intensificar la vigilància a l’entorn dels ous amb rondes de 24 hores i amb l’ús de càmeres.

Durant la matinada del 30 d'agost, van néixer les primeres tortugues del niu de la platja de la Savinosa de Tarragona, l'únic niu detectat aquesta temporada a Catalunya. Dels 90 ous, 52 tortugues van emergir entre les 22 h i les 6 h, i 31 d'elles van ser alliberades al mar després dels treballs de biometria del Centre Tecnològic BETA i el CRAM. Les altres 21 tortugues van ser traslladades al CRAM per madurar, incloent-ne 12 que participaran en el projecte de "Head-Starting" per assegurar la seva supervivència abans de ser reintroduïdes al medi natural.

Una iniciativa alineada amb els valors del Port de Tarragona

Aquesta iniciativa reforça el paper del Port de Tarragona en la protecció del medi ambient i la seva aposta per fomentar la col·laboració ciutadana en projectes de conservació. El suport a aquest tipus d’activitats contribueix a crear consciència sobre la importància de preservar espècies en perill i promoure accions sostenibles.

L'acte esdevé una mostra del treball conjunt entre institucions, organitzacions especialitzades i voluntaris per garantir el futur de la biodiversitat marina, posant en valor la implicació de la societat en la preservació del nostre entorn natural.

En aquests moments s’estan instal·lant les primeres vies per on circularan els trens

L’objectiu és acabar l’obra durant el segon trimestre de 2025

Núria Oriols (directora d'operacions), Josep Lluis Román (cap de la divisió d'infraestructures) i Óscar García (responsable infraestructures) de l'Autoritat Portuària, juntament amb l’alcalde de Marchamalo, Rafael Esteban, han visitat avui les obres de la nova Terminal Ferroviària Intermodal de la Ciudad del Transporte, una infraestructura que està executant el Port de Tarragona i que permetrà rebre trens de mercaderies de fins a 750 metres de longitud. La visita d’avui ha constatat la bona marxa de les obres, en les quals ara s'estan executant tres vies formigonades que permetran la càrrega i descàrrega de contenidors, a més d'altres treballs previs a la construcció de les altres vies de ferrocarril de la terminal.

Les obres de construcció de la futura Terminal Ferroviària Intermodal del Port de Tarragona a la Ciudad del Transporte avancen a bon ritme per assolir l'objectiu de finalitzar a la primavera del 2025. Això és el que ha pogut constatar avui els representants de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Núria Obiols, directora d'operacions, Josep Lluís Román, (cap de la divisió d'infraestructures) i Óscar García (responsable infraestructures) de l'Autoritat Portuària, juntament amb l'alcalde de Marchamalo, Rafael Esteban, en una visita conjunta on han pogut veure in situ l'estat actual de les obres, coneixent de primera mà les properes fites a superar una vegada que tots els permisos administratius necessaris per a totes les fases d'execució de aquesta tenen llum verda per part d'ells agents implicats.

En aquesta visita s’ha pogut comprovar l'avançat de les obres d'instal·lació dels 2.200 metres lineals repartits en tres vies formigonades que permetran la càrrega i descàrrega de contenidors quan la instal·lació entri en explotació. Així mateix, en aquest moment s'estan acabant els treballs de diverses canalitzacions, murs i moviments de terres, activitats necessàries per a les següents fases d'obra, com l'apilament de material ferroviari (balast, travesses i carril) per a la construcció de les altres vies de la Terminal.

Més en concret, en aquest nou port sec es muntaran 5.000 metres de vies en balast que es faran servir per operar a la terminal intermodal amb els trens de mercaderies que hi arribin, de fins a 750 metres de longitud, i que la connectaran amb la línia fèrria que travessa tot el Corredor d'Henares, un dels eixos ferroviaris de mercaderies més importants de l'Estat en comunicar el centre de la península tant al nord-oest amb Saragossa-Barcelona-França com al sud amb Algesires.

Respecte a això, l’alcalde ha recordat que aquesta infraestructura suposa "dotar al projecte Puerta Centro - Ciudad del Transporte de l'eina que el convertirà en el centre logístic més important del centre de la Península Ibèrica, obrint-nos la porta al mar Mediterrani i el flux de mercaderies que es mouen des de i cap a Orient Mitjà i Àsia",  un fet que està multiplicant l’interès de grans empreses multinacionals per instal·lar-se en la zona, "i és per això que ja estem treballant intensament per a duplicar l'actual superfície destinada a naus i indústria productiva d'aquest polígon, la qual cosa unit a l'ampliació del Polígon d'Henares suposa un futur prometedor per a Marchamalo, Guadalajara i tot el seu entorn".

Properes fites en l'execució del projecte

A més de la ja esmentada instal·lació de vies fèrries en aquest nou port sec de la Ciudad del Transporte, també en els pròxims mesos i abans de finalitzar aquest any 2024, les obres compliran una fita molt important en iniciar-se la pavimentació dels 25.000 metres quadrats de formigó de la lloa que permetrà emmagatzemar els contenidors de mercaderies que arribin o siguin expedits en tren fins o des d'aquesta infraestructura.

Una cosa que a continuació vindrà succeït de més treballs de condicionament a la parcel·la fins que, durant els primers mesos de l'any que ve, es dugui a terme el delicat procés de connexió definitiva de les vies de la plataforma intermodal amb la via fèrria principal de la línia Madrid-Saragossa-Tarragona-Barcelona, treballs ja autoritzats per ADIF però que requeriran d'un procés d'estreta coordinació amb l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries nacional.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona