veronica

veronica

Port Tarragona - Anuari 2024

 

 

Tarragona Port | 'Anuari 2024' - Abril 2024

 

 

 

Tarragona Port, Anuari 2024

Descarrega't l'anuari 
+ info
;

El projecte està inclòs en el Blue Innovation Hub liderat per Apportt i amb el suport de l’Autoritat Portuària de Tarragona

L’objectiu és acompanyar i reforçar la innovació en les empreses de la comunitat portuària

El projecte comença a l’abril i finalitzarà durant el mes d’octubre

Apportt (Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona), presenta aquest mes d’abril, un projecte d’innovació dins del marc del Blue Innovation Hub. Es tracta d’una idea innovadora que començarà durant el mes d’abril i tindrà una durada inicial de 6 mesos. L’objectiu d’aquest programa és donar l’oportunitat a les empreses de la comunitat portuària del Port Tarragona d’afegir-se al projecte per a guanyar en capacitat innovadora i posicionar-se com a referents innovadors del territori. El procés està dividit en diverses fases per tal d’aconseguir uns millors resultats. Tres importants empreses de la comunitat portuària de 3 sectors diferents (estiba, química i serveis digitals) participen en aquesta iniciativa d'Apportt i Autoritat Portuària de Tarragona (APT).

El programa de Suport a la Innovació és una de les àrees de serveis desenvolupats conjuntament per Apportt i StartSud Studio amb el suport de l’APT per millorar la cultura de la innovació en l'entorn portuari tarragoní i al conjunt de l’àrea metropolitana tarragonina.

La comunitat portuària del Port Tarragona es troba en un entorn dinàmic i competitiu, on la innovació és fonamental per al creixement i la sostenibilitat de les empreses. Per a Apportt i StartSud Studio, un procés d'innovació efectiu pot marcar la diferència en la capacitat de les empreses per a adaptar-se als canvis del mercat i aprofitar noves oportunitats. Per aquesta raó, 3 empreses de la comunitat portuària han integrat presenta un pla d'innovació adaptat a les necessitats de les empreses d'aquesta comunitat

Un programa en 3 fases

El programa de suport a la innovació es desplega en tres fases.

1. Auditoria d’Innovació. El primer pas és comprendre el context actual de les empreses en el Port Tarragona. Es realitzaran entrevistes i enquestes per a identificar els seus principals desafiaments, oportunitats i recursos disponibles per a la innovació.

2. Identificació d'àrees de millora Basat en l'anàlisi prèvia, s'identificaran àrees específiques on la innovació pot tenir un impacte significatiu. Això podria incloure l'optimització de processos logístics, la implementació de tecnologies digitals per a la gestió d'inventari o la millora de la sostenibilitat ambiental.

3. Foment d'una cultura d'innovació (formació), seguiment i compartir 

Es desenvoluparan programes de capacitació i sensibilització per a fomentar una cultura d'innovació dins de les empreses. Això inclourà la promoció de la creativitat, el pensament...

La formació estarà orientada a les capacitats innovadores de cadascuna de les empreses una formació orientada i ‘personificada’ per cada entitat. El seguiment serà quinzenal, un temps per a constatar l’evolució i valorar fer, o no, un pas més enllà. Aquest seguiment també permetrà implementar les modificacions que siguin necessàries. Finalment, l’organització de trobades i reunions per tal de compartir tots els aprenentatges i, crear una xarxa amb l’objectiu final de guanyar capacitat innovadora i competitivitat.

Blue Innovation Hub

El programa és una de les àrees per a l’impuls de la innovació inclòs en el Blue Innovation Hub que l’APT impulsa a l’entorn de l’Economia Blava conjuntament amb Apportt i SartSud Studio. El passat 24 de gener es va presentar el projecte “Blue Innovation Hub”, un programa per crear un ecosistema per a la generació d’empreses innovadores, afavorir la implementació d'iniciatives innovadores, la creació d’un ecosistema empresarial sòlid i l’impuls al desenvolupament territori.

Més de 200 experts han participat avui, 18 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa, en una de les trobades més importants sobre el transport ferroviari

Sota el lema  ‘Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks’ la jornada ha acollit més d’una desena de ponents experts en serveis ferroviaris

Les autopistes ferroviàries es posicionen com a punt estratègic per al futur creixement intermodal del Port de Tarragona

Aquest 18 d’abril, el Tinglado 1 del Moll de Costa ha estat escenari de la 5a edició del Rail Day que ha reunit més de 200 assistents seguint les presentacions de més d’una desena d’experts del sector ferroviari. El Port de Tarragona ha batejat l’edició de 2024 ‘‘Rail Ferroutage Unveiled. Trucks on tracks’”. La trobada, inaugurada pel president Saül Garreta, s’ha estructurat en tres blocs temàtics. El primer, “Context ferroviari” el segon “Infraestructura ferroviària” i el tercer “Visió dels usuaris”. Port Tarragona ha explicat l’ús del ferrocarril és un eix vertebrador en el desenvolupament de negoci del Port, des del punt de vista del creixement de tràfics, de l’eficiència i de la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social.

El president del Port Tarragona, Saül Garreta, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a les persones assistents i, ha agraït la participació de les persones expertes al V Rail Day. Garreta ha volgut destacar el paper descarbonitzador del transport del ferrocarril en tota la cadena logística.

El primer ponent ha estat Iván Santos, representant a la CNMC. Santos ha començat la jornada d'avui amb una excel·lent presentació sobre la situació del mercat ferroviari, on ha explicat la baixa quota modal ferroviària al país i diferents oportunitats que per millorar-la més enllà d'aspectes infraestructurals com és la millora en equips ferroviaris, reducció de costos o augments de capacitat.

A continuació, Raffaele Zurio representant de la Med Rail Freight Corridor disseccionava al detall el projecte del Corredor Mediterrani, amb una actualització de l'estat de les connexions frontereres.

Avenços en infraestructures, avenços per al Port de Tarragona

A continuació ha començat el segon bloc sobre infraestructures ferroviàries on han arribat bones noticies per al Port de Tarragona. Antonio Aguilar, de ADIF, ha explicat avanços importants en el desenvolupament de la infraestructura per adaptar-la a tràfics d’autopista ferroviària.

Bones notícies per als projectes relacionats amb Port Tarragona, amb avenços significatius a les connexions des de Tarragona cap a França, Saragossa i també en el tram cap a Madrid passant per Guadalajara.

La segona ponència abans de la primera taula rodona de la jornada ha anat a càrrec d’Efraín Larrea, representant de MCRIT, que ha explicat dos projectes de gran interès per a Port Tarragona. El primer, un projecte de nova terminal a Lleida amb un potencial molt important per augmentar les connexions ferroviàries amb els molls tarragonins.

El segon, un estudi encarregat per Ferrmed on es detecten fins a 7 colls d'ampolla al Corredor Med al nostre territori i diferents accions a nivell d'infraestructura que permetin arribar a l'objectiu d'un 10% de quota modal per al 2030.

Intermodalitat i el ferrocarril en empreses de gran consum

Després de la primera taula rodona i la pausa per al cafè, el cinquè Rail Day ha tornat a arrancar amb una conferència de la mà de Akos Ersek d’UIRR (International Union for Road-Rail Combined Transport). L’expert ha analitzat algunes de les dificultats que té el transport combinat, com ara la vulnerabilitat del transport intermodal davant els canvis de mercat o els alts costos d'inversió versus carretera, entre d'altres, aspectes a millorar per incrementar aquest tipus de transport.

L’última conferència d’aquesta cinquena edició del Rail Day ha estat la de Javier Jaso de AECOC (Associació de fabricants i distribuïdors) que ha aportat la visió sobre el sector ferroviari de les empreses de gran consum, que sol·liciten més atenció per part del sector ferroviari per conèixer les seves necessitats.

Jaso ha citat diferents reptes que cal superar per augmentar el transport per ferrocarril per part dels carregadors: ser més flexible, millorar oferta de serveis i temps de trànsit, o augmentar el flux d'informació de serveis cap a les empreses usuàries.

Ferrocarril la gran aposta del Port de Tarragona

El Port de Tarragona treballa intensament per la descarbonització de la cadena logística amb la ferma aposta pel ferrocarril. Durant l’any 2023 hi va haver un increment de les composicions d'automòbils (+31,1%). En aquest sentit, els principals increments van venir dels trens des de Barcelona amb origen europeu (66 entrades versus 14 el 2022), trànsit des de Navarra (+17 trens) i el trànsit cap a Andalusia (10 trens). El tràfic d’agroalimentaris també es va traduir en un increment de les composicions de cereal (+52%) amb 652 combois el 2023 versus els 429 de 2022.

Aquesta aposta també es fa evident a través de les tres infraestructures que estan impulsant.

PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo

Per una banda, la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb 150.000 m2, una plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid entre Guadalajara i Marchamalo que aquest mes de gener ha començat la seva segona i definitiva fase d’obres. Una important terminal multipropòsit i multiclient al centre peninsular que permetrà la connexió, del Port Tarragona, amb els principals ports marítims. Una infraestructura amb capacitat per canalitzar els principals fluxos de mercaderies nacionals, europees i internacionals entre ferrocarril i carretera ca als ports marítims i el centre.

Zona d’Activitats Logístiques

Per altra banda, la Zona d’Activitats Logístiques del Port suposarà la creació d’un espai amb més de 900.000 m2 dins del recinte portuari per impulsar els tràfics marítims i l’activitat econòmica la ZAL està integrada al Corredor del Mediterrani de la Xarxa Transeuropea de Transport, com a part de la seva xarxa bàsica TEN-T (Trans European Network of Transport). Aquesta xarxa aborda la implementació i el desenvolupament d'una xarxa a tot Europa de línies ferroviàries, carreteres, vies navegables interiors, rutes marítimes de transport marítim, ports, aeroports i terminals ferroviàries.

Terminal Intermodal la Boella

Finalment, la tercera infraestructura clau per potenciar el transport per ferrocarril al Port, és la Terminal Intermodal la Boella. Una terminal ferroviària intermodal de trànsit de mercaderies amb origen/destí nacional (península Ibèrica) com internacional. Amb una superfície actual de 4 ha amb possibilitat d'expansió disposa de 5 vies d'ample mixt (ibèric + europeu) de càrrega i descàrrega executades sobre llosa de formigó i 3 vies de recepció/expedició sobre balast i, preparada per a la circulació de trens de fins a 750 metres de longitud.

El festival començarà el 13 de maig fins al 26 de maig.

Enguany se celebra la XXVI edició del Festival Romà Tarraco Viva sota el lema ‘El Mediterrani en l’antiguitat’, un mar de cultures, trobades i conflictes ‘

Indrets del Port Tarragona seran escenaris d’activitats i espectacles del festival romà

Aquest dijous 18 d’abril al Passeig Arqueològic de Tarragona s’ha presentat en roda de premsa, davant dels mitjans de comunicació, la nova programació de les consolidades i reconegudes jornades de ‘Tarraco Viva’, el festival romà a Tarragona. Els diferents indrets del Port Tarragona serviran com a escenari privilegiat per algunes de les activitats programades dins del festival romà. Tarraco Viva comença el 13 de maig fins al 26 de maig. Aquest any se celebrarà la XXVI edició sota el lema ‘El Mediterrani en l’antiguitat’, un mar de cultures, trobades i conflictes. A L’acte de presentació ha participat diverses personalitats de la ciutat. Saül Garreta, president del Port de Tarragona, ha volgut convidar a tots els ciutadans a gaudir dels emocionants actes que tindran lloc en els escenaris del Port durant el Festival romà Tarraco Viva.

Aquest matí a les 10h al Passeig de Sant Antoni s’han donat cita diferents personalitats de la ciutat, entitats i empreses col·laboradores en l’organització de la XXVI edició del Festival Romà Tarraco Viva de Tarragona. A l’acte han assistit, Nacho García, tinent alcalde i conseller d’Urbanisme llicències, domini públic i patrimoni, Magí Sertijol, director del festival, Lurdes Malgrat, directora dels Serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Òscar Sánchez, diputat de cultura de la Diputació de Tarragona, l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales i el president del Port, Saül Garreta.

El president del Port de Tarragona ha volgut dirigir-se als assistents i fer una crida a la ciutadania a gaudir dels emocionants actes que tindran lloc en els escenaris del Port durant el Festival Romà Tarraco Viva. Des de l'emblemàtic Moll de Costa, Garreta ha continuat, ‘garantim una experiència inoblidable plena d'història, cultura i entreteniment. No es perdin aquesta oportunitat única de submergir-se en el passat romà de la nostra ciutat i viure moments inoblidables al costat de la mar!. Que gaudeixin de cada moment i que visquin intensament la màgia de Roma als nostres carrers!"

Els organitzadors han presentat aquesta XXVI edició plena d'història, cultura i diversió i, s’han mostrat emocionats de compartir amb aquesta experiència única que transportarà al passat gloriós de l'antiga Tarraco al públic assistent.

El Festival Romà Tarraco Viva celebra la seva XXVI edició, transportant al públic a l'antiga Tarraco amb recreacions històriques, espectacles, tallers i activitats que reviuen l'essència de la Roma clàssica. Aquest esdeveniment, ple de color i cultura, és una oportunitat única per a submergir-se en el llegat romà de Tarragona i gaudir d'una experiència fascinant per a tota la família.

Moll de Costa, escenari del Tàrraco Viva

Enguany, el Port de Tarragona es convertirà en un dels escenaris principal d’aquesta edició de Tarraco Viva. Els Tinglados, el Refugi 1 i el Museu del Port de Tarragona, així com els espais exteriors adjacents, acolliran un gran nombre de les activitats i experiències del festival.

Les instal·lacions del Moll de Costa, acolliran l’Exposició Tutankamon i Carter al Tinglado 2 una mostra sobre la descoberta de l’única tomba amb una mòmia reial completament intacta de l’antic Egipte i sobre el rescatar un nom oblidat durant massa temps sota la sorra del desert: Tutankamon. A més, aquest espai portuari acollirà visites comentades i monòlegs històrics relacionats amb l’exposició.

El Tinglado 1 del Moll de Costa del Port d e Tarragona acollirà conferències, visites comentades i monòlegs històrics, relacionades amb el mar: “Entre onades i Vaixells” a càrrec de Patrícia Terrado, doctora en Arqueologia; “La Batalla de Salamina”, a càrrec de Julio Villar, historiador; i “Mel Melkart”, amb Cales Alcoy, filòleg i narrador; són algunes de les experiències que l públic podrà gaudir wn aquest antic magatzem portuari. El Refugi 1 també acollirà experiències en diversos espais escènics, un d’ells amb una aforament per a centenars d’espectadors, en els quals es recrearan històries portuàries romanes, “Portuenses”, o històries quotidianes, “Emilius Severianus”. I també experiències relacionades amb l’antiga Grècia, “Karameikos”, sobre la ceràmica grega. I on també es farà la presentació del llibre “Maleïda Roma” de Santiago Posteguillo...

El Museu del Port de Tarragona que col·labora des de fa 25 anys amb el festival també acollirà activitats. A les seves instal·lacions es representaran els monòlegs històrics “El Naufragi”, “Asellina” i “Posidonius” i, a més, es celebrarà la conferència “Cap al Jardí de les Hespèrides i més enllà” a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’arqueologia de la URV.

Origen de Tarraco Viva

Les jornades Tarraco Viva comencen a organitzar-se en 1999, (encara que va haver-hi una edició pròleg l'any anterior) amb motiu d'una sèrie d'actes que pretenien donar suport ciutadà a la candidatura de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L'èxit de les jornades ens va fer veure la necessitat de plantejar-nos la seva celebració anual, amb independència de la candidatura. Efectivament, una vegada declarada patrimoni mundial, les jornades van continuar organitzant-se i cada vegada amb més acceptació i participació de públic, tant local com nacional i internacional.

Espais al Port Tarragona

En breu es podrà consultar a l’agenda d’activitats del Port cadascuna de les activitats programades en indrets del Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats

Més informació

Tota la programació del festival romà Tarraco Viva 2024 https://tarracoviva.com/es/la-programacion-2024/

El segon debat tindrà lloc aquest divendres 19 d’abril a les 19 hores al Tinglado 1 del Moll de Costa

El títol del debat serà “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació’

A les 21h, al finalitzar el segon debat, el públic podrà gaudir d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua de la companyia tarraconense Scènic Dansa

Continuant amb el cicle de debats dins de la primera edició de ‘Les Setmanes de l’aigua PortTarragona’, aquest divendres 19 d’abril, el Tinglado 1 del Moll de Costa acollirà el segon debat sobre el cicle de l’aigua. Aquest segon acte portarà per títol “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemple de restauració i recuperació”. El debat també serà dirigit pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt. Tots els debats són oberts al públic i són retransmesos posteriorment per TAC 12. Es tracta d’un cicle on es vol tractar sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. A continuació, a les 21h la companyia tarraconense Scènic Dansa, d’Elisabet Esporrín, presentarà l’espectacle de dansa sota el títol ‘El so de l’aigua amb la dansa’, un espectacle ideat i inspirat en l’aigua i creat pel ballarí Lluis Ortega.

Segon debat: 19 d’abril a les 19 hores

Aquest divendres 19 d’abril continua el cicle per parlar sobre un altre riu del territori; el riu Francolí, un debat sota el títol acte portarà per títol “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemple de restauració i recuperació”. L’acte vol fer reflexionar sobre l’estat actual dels rius posant la mirada enrere, però, sobretot, pensant en com s’han de gestionar els nostres rius en l’actual context d’emergència climàtica, on es fa destacar l’aparició de sequeres cada cop més persistents, per afrontar els desafiaments d’un futur que ja és realitat.

La jornada estarà moderada pel periodista i president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, amb l’objectiu de generar un debat dinàmic amb propostes de present i futur a partir de la participació dels tres ponents. El debat estarà obert al públic i serà retransmès per la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC 12.

Participants al segon debat

Victor Álvarez López - Coordinador tècnic d’Ecologistes en Acció a Tarragona. Participa en el projecte de restauració del tram final del riu Francolí a Tarragona, liderat per Ecologistes en Acció

Guillermo García Pérez - Biòleg especialista en ecologia i hidrogeomorfologia fluvial. Amb 28 anys d’experiència i estàncies a centres als EEUU, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Actualment és director de MN Consultors en Ciències de la Conservació, i Cap del seu Departament d’Ecologia Fluvial. Com a assessor d’administracions mediambientals i hidràuliques estatals i autonòmiques, i en el marc de projectes europeus, ha dirigit més d’un centenar d’estudis, estratègies, i recerques envers la hidrogeomorfologia aplicada, l’hidrobiologia i l’ecologia ripària de rius mediterranis, així com projectes de restauració d’alta complexitat.

Laureà Giné Benaiges - Biòleg, ha desenvolupat el seu àmbit professional en l'avaluació ambient i la gestió i restauració d'espais naturals. I en l’àmbit de la docència com a professor associat a la URV al grau de Geografia anàlisi territorial i sostenibilitat

Dansa | El so de l’aigua amb la dansa

La dansa també està present en aquesta primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’. Aquest 19 i 26 d’abril a les 21h al Tinglado 1 del Moll de Costa es representarà l’espectacle de dansa sota el títol ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’. Cal recordar que el Port de Tarragona ofereix els espectacles a tota la ciutadania amb entrada lliure i aforament limitat. Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de Scènic Dansa, dirigit per Elisabet Esporrín i amb direcció artística del ballarí Luis Ortega. Esporrín, directora de Scènic Dansa, compta amb més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com a Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya).

Següents jornades del cicle: 26 d’abril i 3 de maig

El 26 d’abril amb el debat “El riu Ebre. La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot anar l’aigua de l’Ebre?”. Les jornades al voltant dels rius es donarà per finalitzada el divendres 3 de maig amb el debat “El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur”.

El Port Tarragona presenta les seves novetats editorials amb el seu estand a la Rambla Nova

L’estand comptarà amb la presència dels autors/es per signar les seves obres

Activitats com ruta guiada, contacontes, taller, concert i espai gastronòmic són les activitats que conformen la programació de Sant Jordi 2024 al Port Tarragona

Aquest dimarts 23 d’abril, Sant Jordi, el Port de Tarragona participa de la tradició un any més i, estarà present a la Rambla Nova de Tarragona, concretament a la zona alta tocant al Balcó del Mediterrani, a les parades número 67 i 68 cantonada amb el carrer Adrià. Amb un estand propi presenta les novetats editorials així com la resta de publicacions més destacades del Servei de Publicacions del Port de Tarragona. El Port assistirà amb l'estand estrenat fa dos anys, un estand de fusta reciclada amb un espai habilitat per a la canalla. A més l’estand comptarà amb la presència de Rosalia Ciuró, autora del conte infantil ‘La gavina i el rellotge del Port’ i de Txell Navarrete i Òscar Martín, autors de la darrera novetat Thorpeness /Stanwell. L’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil. Cal afegir que durant la setmana la ciutadania podrà gaudir d’un seguit d’activitats de caràcter gratuït a diferents espais del #MolldelaCultura.

Amb l'esperit festiu i cultural de Sant Jordi a l'horitzó, el Port de Tarragona es prepara per a una celebració única. Aquest any, la programació especial destaca una ruta guiada, un espai de contacontes, un taller infantil, el concert “Dones de paraula”, i diverses exposicions simultànies al Tinglados i Refugis del Moll de Costa, combinant-lo amb les tradicions locals de la ciutat.

A més, els llibres i les roses, símbols indiscutibles d'aquesta festa, estaran disponibles en diversos punts del recinte portuari.

Amb una combinació de tradició i modernitat, la programació de Sant Jordi al Port de Tarragona promet ser una experiència inoblidable per a residents i visitants. Us convidem a unir-vos a aquesta celebració única, plena de colors, aromes i emocions.

Per a més informació i detalls sobre l'agenda completa d'activitats, us convidem a visitar el nostre lloc web o les nostres xarxes socials. https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats i @PortTarragona (X, Instagram i Facebook).

Estand sostenible

El Port de Tarragona en la seva aposta per donar una segona vida als materials residuals que genera la comunitat portuària, va encetar una nova manera de crear elements amb matèria primera. L’estand de Sant Jordi, dissenyat fa 2 anys, n’és un exemple de reutilització de materials, de creació d’un producte sostenible, d’abaratiment de la despesa en el disseny de l’estand, de cura de medi ambient i d’alineació amb l’estratègia mediambiental del PortTarragona

Signatures i obres

Primerament, de 12h a 13h, Rosalia Ciuró, autora del conte infantil ‘La gavina i el rellotge del Port’ estarà present a l’estand del Port per signar els contes. A continuació, de 17:30h a 18:30 serà el tàndem Txell Navarrete i Òscar Martin seran els protagonistes de la signatura a l’estand del Port de la seva darrera obra literària sota el títol Thorpeness / Stanwell. L’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil espanyola.

A l’estand del Port s’hi podran trobar, a banda de la novetat citada, el llibre d’Albert Pallarès i Josep M. Sánchez: El ferrocarril a la demarcació de Tarragona. Els orígens. 1856-1940 i l’obra guanyadora del IX Premi d’Investigació Port Tarragona: Dos segles de fars i faroners del litoral tarragoní de David Moré.

A més a més de les novetats, però és un bon dia per fullejar i adquirir, si s’escau la col·lecció de contes del Museu del Port, l’Atles Històric Il·lustrat del Port de Tarragona de Joan Carles Blanch i altres llibres d’interès, les ressenyes dels quals es poden consultar a la pàgina web https://www.porttarragona.cat/ca/cataleg-publicacions

Contes infantils

Cal afegir que a l’estand del Port també es podran trobar els 6 contes que conformen la col·lecció Petit Museu. La col·lecció forma part del projecte que neix la tardor del 2011 "El Serrallo un lloc de conte: la memòria dels pescadors", conjuntament entre la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port de Tarragona i que té com a finalitat la recuperació del patrimoni intangible del barri mariner del Serrallo.

Per fer-ho possible s’ha comptat amb la implicació i participació de la comunitat de pescadors i restauradors del barri. Concretament, s’ha entrevistat a persones amb experiència en el món de la mar i de la cuina marinera: patrons, cuiners de barca i també restauradors actuals. Els títols dels contes són:

• Josep, el Llucet, pescador de palangre. Una de les arts menors del Serrallo.

• Vicenta, la peixatera, venedora de peix a Tarragona

• En Pere, en vermell, es fa a la mar, com manar una barca al Serrallo.

• En Ramón, en ranxer, de pescador a cuiner. La cuina de barca al Serrallo

• En Joan, el seitonet, pescadors de nit. Anar a la llum al Serrallo

• Dolores, la remenadora, remalla xarxes vora mar. El treball de la dona al Serrallo.

Programació Sant Jordi 2024

Dissabte 20 d’abril

12h al Moll de costa una ruta guiada pels Espais dels bombardejos al Port de Tarragona amb Txell Navarrete i Òscar Martín 17.30h al Museu del Port contacontes ‘Petit Museu’ i taller sota el títol ‘Fes el teu ex-libris del Far de la Banya’ adreçat a famílies amb infants a partir de 4 anys. Reserva prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o 977 259 434

Diumenge 21 d’abril

12h a la Placeta del Tinglado 1 concert Dones de paraula amb Anna d’Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas. Una oportunitat inèdita d’escoltar literatura musicada. Tast de vermut a càrrec de Bodega Gerard . Accés lliure

Dimarts 23 d’abril

De 9h a 19h a la Rambla Nova estand PortTarragona

A més es podran visitar les 5 exposicions que estan al Moll de Costa.. ‘Aigua: un viatge per descobrir com mou el món’ al Tinglado 1. Reciclàrtica al Tinglado 2, XXXI Exposició col·lectiva Sindicat Iniciativa i Turisme al Refugi 1 sala 1 i Thorpeness/Stanwell. L’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil al Refugi 1 sala2 i la Cúpula de la Sostenibilitat al Refugi 1.

Més informació

Catàleg de publicacions Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/cataleg-publicacions

Servei de publicacions Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/servei-publicacions

Agenda activitats Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats

L’APT vol ser “coimpulsora” de la reforma del Barri del Port proposada al Pla Integral de la Part Baixa (PIPB), integrant la plaça amb el Parc del Port

El projecte del Port integra el pas del tramvia, un carril bici, un amfiteatre i un pas soterrat de fàcil accés cap el Moll de Costa i el futur Parc del Port

El Port de Tarragona avança les idees que està estudiant per a una eventual reforma de la plaça dels Carros un cop arribi l’acord definitiu amb l’Ajuntament de Tarragona per gestionar aquest espai que, actualment, és de titularitat municipal. L’Autoritat Portuària de Tarragona vol convertir la històrica plaça en la porta d’entrada al Port de Tarragona amb una àmplia reforma del pas soterrat i de tot l’entorn, connectant-lo amb el futur Parc del Port.

La plaça dels Carros és clau per connectar la ciutat i el barri del port amb el propi port”, explica Saül Garreta, president del Port de Tarragona, que situa la proposta de reforma d’aquest espai urbà dins del compromís històric que el Port ha mantingut amb la ciutat de Tarragona. En els darrers anys ha impulsat multitud d’espais per la ciutadania a la “frontera” entre port i ciutat, com per exemple la passarel·la, el passeig marítim del Miracle, el Km0, el port esportiu i la Marina Port Tàrraco; i una oferta cultural al Moll de Costa, Museu i Arxiu que complementa la pròpia de la ciutat. Per al president del Port, es tracta que “l’APT sigui “coimpulsora” de la reforma del Barri del Port integrant la plaça amb el Parc del Port”.

Reforma de la Plaça dels Carros

El projecte del Port per a la plaça dels Carros integra el pas del tramvia, un carril bici, un amfiteatre i un pas soterrat de fàcil accés cap el Moll de Costa i el futur Parc del Port.

Pel que fa a la plaça, el Port proposa combinacions de paviment, zones enjardinades i terra tou en zona de jocs, diferenciant i respectant els fluxos preferencials de pas. També preveu fer un espai de terrasses en el tram paral·lel a carrer Reial i una nova guingueta a la cantonada oposada. Al centre, proposa una petita zona en forma d’amfiteatre per activitats culturals, estada i descans, així com una zona de jocs infantil renovada, mantenint l’escultura de Mercuri observant l’espai. El projecte també preveu la supressió dels trams de carrer c/del Mar i edifici de capitania marítima, ja que -amb l'objectiu de generar més activitat al barri del Port- l’APT proposa la construcció d’un segon nivell a l’edifici de capitania marítima, traslladant les oficines a la nova planta i habilitant espais de la planta Baixa per a entitats del barri.

La plaça també actuaria com a refugi climàtic en període estival amb la incorporació d’arbrat i pèrgoles per oferir ombra, i de generador d’energies renovables amb la col·locació de plaques solars al segon pis de l’edifici de Capitania i a les pèrgoles. I finalment, tindrà en compte la separació de la mobilitat amb un espai propi per la plaça diferenciat per als vehicles i el carril bici., i fer passar el tram en paral·lel a les vies de tren des de c/Mar fins l’estació de FFCC.

En conjunt, la proposta del Port de Tarragona es basa en els següents objectius. En primer lloc, minimitzar el pas de vehicles, només permetent connectar c/ del Mar amb c/Reial, passant per davant d’un edifici d’apartaments turístics i l’edifici de duanes. En segon lloc, establir uns fluxos preferencials pel pas de persones. I en tercer lloc, en els espais resultants, crear espais pel gaudi (amfiteatre, zona infantil, zona de terrasses i zones de descans). I en paral·lel, la creació de nous locals destinats a entitats del barri, desplaçant les oficines de capitania marítima a una segona planta de nova construcció.

La porta d’entrada al Port

Una de les finalitats de la proposta de reforma de la plaça dels Carros és la millora en la connexió entre aquest espai i el port amb una àmplia escalinata amb un pendent suau per facilitar i fer més atractiu l’accés dels vianants al Moll de Costa i el futur Parc del Port.

El Parc del Port és el nom del projecte de remodelació de l’entorn de les seus administrativa i institucional de l’APT. El projecte que es va presentar al mes de maig de l’any passat després d’un concurs d’idees al qual s’hi van presentar fins a 21 equips d’arquitectes d’arreu del país, és un ambiciós procés de transformació de l’entorn urbà al voltant dels edificis de l’APT. Un nou espai verd obert a la ciutadania que l'Autoritat Portuària de Tarragona confia en poder iniciar en breu el procés de licitació de les obres. L’execució d’aquestes obres per valor de 3,9 milions d’euros servirà per realitzar una àmplia renovació de l'espai dins la zona del Port proper a la plaça dels Carros amb l’objectiu de renaturalitzar-lo, fomentar la mobilitat sostenible i contribuir a la recuperació del barri del Port.

És la primera vegada que es formalitza un espai comú de col·laboració  entre tots els ports del país

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presidit aquest dilluns la constitució de la Taula de coordinació dels ports de Catalunya. Es tracta d’un nou òrgan que ha de servir per establir col·laboracions i projectes comuns entre tots els ports catalans. És la primera vegada que es formalitza un espai de coordinació d’aquest tipus entre totes les infraestructures portuàries del país. La Taula es reunirà semestralment i estarà formada per la Generalitat a través de les empreses públiques Ports de la Generalitat i CIMALSA, el Port de Barcelona i el Port de Tarragona.

Xarxa ferroviària i descarbonització

Un dels principals objectius de la Taula serà treballar per l’impuls dels processos de descarbonització del transport de mercaderies a partir de l’estudi i desenvolupament de noves terminals intermodals. La col·laboració entre els ports girarà entorn projectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental, l’optimització de les infraestructures, la promoció de les activitats portuàries i la recerca de sinergies entre els propis ports.

La primera Taula ha comptat amb el secretari general del Departament de Territori, Joan Jaume i Oms; el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla; el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori i Gallissà; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno i Nogué; el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó i Tenesa; el president del Port de Tarragona, Saül Garreta i Puig; el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell i Camallonga; el director general del Port de Tarragona, Ramon Ignacio Garcia i Rodríguez; i el president de CIMALSA, Isaac Albert i Agut.

Aquest 12 d’abril ha començat el cicle dels 4 debats que tindran lloc els divendres 12, 19, 26 d’abril i 3 de maig

Els debats formen part de la programació de les ‘Primeres Setmanes de l’aigua del Port Tarragona’ que se celebren fins al 5 de maig

El títol del primer debat ha estat ‘El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global’

Aquest divendres 12 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa ha tingut lloc el primer debat sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. Aquest primer debat ha portat per títol “El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global. El debat sobre el riu Siurana fa palesa la necessitat de millorar el diàleg entre els regants de Riudecanyes i la Plataforma El periodista i president del col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, ha estat l’encarregat de conduir la participació dels destacats especialistes convidats. Tots els debats són oberts al públic i són retransmesos per TAC 12.

El debat ha propiciat un diàleg interessant i enriquidor entre el representant de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Joaquim Barriach, i el de la Plataforma pel riu Siurana, Oriol Ponti. Tots dos, amb la participació del tercer ponent del debat, l’enginyer expert en regadius Ignasi Servià, han coincidit en la necessitat de millorar el diàleg i buscar punts d’entesa en el context actual de sequera persistent i crisi climàtica.

En el debat sobre l'aigua i l'agricultura del riu Siurana es destaquen diversos punts importants. L’aigua com a ús agrícola, donat el seu paper vital per a l'economia local, a la vegada de la necessitat de conservar el riu com a recurs natural, considerant els impactes ambientals i ecològics de l'ús excessiu de l'aigua. La gestió sostenible emergeix com una preocupació central, buscant un equilibri entre les necessitats de les persones i la preservació del medi ambient. L'aplicació de tecnologies d'ús eficient de l'aigua i pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi són propostes comunes per abordar aquest dilema. En última instància, es necessita un diàleg obert i col·laboratiu entre els diferents actors interessats per arribar a solucions consensuades que beneficiïn tant l'agricultura com la conservació del riu Siurana.

Els divendres, la gestió dels nostres rius | 12, 19, 26 d’abril i 3 de maig

Dins la programació de les Setmanes de l’Aigua, està previst celebrar quatre debats centrats en els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. El periodista i president del col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, serà l’encarregat de conduir la participació dels destacats especialistes convidats. Els debats són oberts al públic i seran retransmesos per TAC 12.

El cicle de debats ha començat el divendres 12 d’abril amb el debat “El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global”. Continuarà el divendres següent, dia 19 d’abril amb “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació” i també el divendres 26 amb el debat “El riu Ebre. La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre?”, per acabar el primer divendres del mes de maig, dia 3, amb “El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur”.

Primeres Setmanes de l’Aigua Port Tarragona

Les Primeres Setmanes de l’Aigua Port Tarragona, agrupen un conjunt d’esdeveniments que van començar de l’11 d’abril i que es desenvoluparan fins al 5 de maig al Tinglado 1 del Moll de Costa, per debatre i proposar solucions als problemes derivats de l’escassetat d’aigua. El programa inclou jornades tècniques, debats, exposicions, i propostes educatives i artístiques adreçades a diferents públics per sensibilitzar i conscienciar dels canvis futurs que la nostra societat haurà d’adoptar davant de l’emergència climàtica actual. Les Jornades Tècniques porten com a títol “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” i se celebraran el 25 i 26 d’abril.

Es poden realitzar les inscripcions i consultar el programa de les jornades i del conjunt de les setmanes a www.jornadaaiguaporttarragona.cat/setmanes-de-l-aigua

Més informació:

Programació i inscripcions https://www.jornadaaiguaporttarragona.cat

També a www.porttarragona.cat

L'equip comercial del Port de Tarragona ha detectat un interès creixent en el projecte de la Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo amb més de 30 contactes

La terminal va entrar en la segona i definitiva fase d’obres aquest mes de gener

Port Tarragona va comptar amb un estand a la fira internacional del sector de la logística i el transport, ‘Logistics Spain Innovation Hub’, que va celebrar la seva tercera edició els dies 10 i 11 d'abril de 2024 a Guadalajara. Port Tarragona va realitzar al voltant de 30 contactes. L’APT va participar amb  experts del sector en diferents taules rodones on va donar a conèixer el projecte Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i l’estratègia intermodal.

La Fira Logistic Spain és una iniciativa internacional de referència per al desenvolupament i el creixement del sector de la logística i el transport. Es tracta d’un punt de trobada per als principals agents del sector com ara institucions, operadors, professionals de la cadena de subministrament, empreses tecnològiques, emprenedors/es, proveïdors o transportistes.

Durant els dos dies que va durar la fira, el Port va mantindre al voltant de 30 contactes amb diferents representats i experts del sector a l’hora que va participar en una taula rodona que girava al voltant de la situació actual de la intermodalitat, compartint taula amb l'Autoritat Portuària de Bilbao i la naviliera/operador logístic JSV.

El representants de l’Autoritat Portuària van explicar l'estratègia ferroviària, un dels objectius principals del Port de Tarragona, fet que es demostra en dades (l'any passat es van gestionar un 10% més de composicions ferroviàries) i en projectes (estratègia multi-propòsit com La Boella, la ZAL i el projecte de Guadalajara i Marchamalo)

Finalment, els representants de l’APT van participar en el debat sobre com les organitzacions poden ajudar a que la demanda de serveis intermodals augmentin; en aquest sentit, el Port va donar la seva visió de la necessitat d'informació senzilla i bàsica, ja que moltes vegades no es coneixen els serveis que s'ofereixen. Com a exemple, el Port  va explicar la iniciativa europea Rail Net Europe, que pretén ser una plataforma de visualització de serveis de mercaderies existents, i també un punt d'informació sobre qualsevol afecció que pugui tenir la xarxa europea.

Una terminal que aixeca molt interès

Aquestes xifres demostren un interès creixent en el projecte de la Port Tarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i, alhora, evidencien l’avenç en les obres en relació a l’interès sobre el projecte, el qual, és superior respecte fa dues edicions.

El Port Tarragona és patrocinadora de la fira ja  a que el projecte forma part del desenvolupament logístic d’aquesta regió, estant dins del nou parc logístic de Puerta Centro Ciudad del Transporte.

PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo

La construcció de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, una plataforma amb 150.000 m² de superfície i un radi d'extensió de 60 km que permet a la infraestructura expandir-se cap a l’àrea d’influència de Madrid i Henares.

Aquesta aposta per al transport per ferrocarril permetrà al Port de Tarragona posicionar-se com l'entitat amb la plataforma de logística i de serveis més importants de tota Espanya, amb la capacitat per canalitzar els principals fluxos de mercaderies nacionals, europees i internacionals entre ferrocarril i carretera cap als ports marítims i el centre.

Aquesta terminal, tal com ha explicat Port Tarragona a la fira, és una clara aposta pel transport per ferrocarril que té com a objectiu reduir les emissions de carboni i millorar l’eficiència del transport de mercaderies. Aquesta iniciativa actua en consonància amb les polítiques que es promouen des de la Unió Europea, les quals, afavoreixen a un transport sostenible, competitiu i d’impuls pel creixement econòmic.

El projecte va entrar en la segona fase de construcció el gener de 2024 i té previst un termini d’execució de les obres de 12 mesos des del moment en què es van iniciar. La construcció del projecte de la Terminal Guadalajara – Marchamalo compte amb un pressupost de 17 milions d’euros (IVA exclòs).

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors