veronica

veronica

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

A les Jornades de Portes Obertes el dia 10 de juny es mostrarà el Centre de Control d’Instal·lacions amb reserva prèvia

La implantació del sistema Lorawan permet un alt grau d’eficiència en el consum d’aigua al recinte portuari

El Port de Tarragona donarà a conèixer, en les seves Jornades de Portes Obertes, el seu Centre de Control d’Instal·lacions. Al Centre es visualitza el sistema de control de la xarxa hidràulica portuària que permet l’aprofitament i la gestió de l’aigua mitjançant la implementació del sistema Lorawan, un sistema que facilita el control de la gestió i millora la xarxa hidràulica. La visita al Centre, situat a l’edifici administratiu del Port, es farà el dissabte 10 de juny en dos torns al matí. Per a concertar la reserva cal accedir al formulari web https://tuit.cat/79Vdb.

Aquesta setmana el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decidit passar a la situació d’alerta per sequera amb restriccions de consum a la província, adoptant entre altres mesures la reducció de l’aigua en diverses activitats, la qual cosa alterarà l’activitat industrial, turística i agrícola a Tarragona. El Port de Tarragona, conscient de la necessitat de millorar la gestió mediambiental, està implantant el sistema de monitoratge de la xarxa mitjançant tecnologia Lorawan que permet reduir les pèrdues hídriques gràcies a un major control de l’ús de la xarxa.

Amb la implementació de la xarxa Lorawan, en tot el recinte portuari, s’amplia el nombre de comptadors generals i permet monitoritzar el flux d’aigua a tota la xarxa hidràulica. Tota la integració de la instrumentació i monitoratge de la xarxa permet la visualització en una dimensió virtual, documental i de detall. El sistema facilita, mitjançant la plataforma Plantvalue, el tractament de dades pel que fa a intel·ligència artificial, proporcionant els informes de control de guies de la xarxa, control de comptadores, consums, estadístiques i gràfics de diferents paràmetres.

Aquest sistema s’aprofita de la xarxa de fibra òptica desplegada i visualitza en temps real els fluxos de la xarxa de distribució portuaris i els valores dels comptadors general en el Centre de Control d’Instal·lacions de la seu administrativa del Port de Tarragona, un espai ubicat a la primera planta d’aquest edifici al passeig de l’Escullera.

El Port de Tarragona vol mostrar les seves instal·lacions que gestionen l’activitat portuària a la ciutadania i donar a conèixer la tasca d’una important infraestructura tarragonina. I a les Jornades de Portes Obertes que es faran del 8 a l’11 de juny per presentar l’activitat i les instal·lacions del Port de Tarragona a la ciutadania, es farà una visita guiada al Centre de Control d’Instal·lacions el dissabte 10 de juny. Amb aquesta iniciativa es coneixerà el seu funcionament i els seus objectius. Les visites es faran a les 12.30 hores i a les 13.30 hores amb reserva prèvia al web portuari (https://tuit.cat/79Vdb).

El sistema Lorawan s’inscriu dins de l’estratègia sostenible i transversal que duu a terme el Port de Tarragona per implementar el seu compromís de reduir el seu impacte ambiental en el Pla de sostenibilitat Agenda 2030. I una de les accions és la de millorar els recursos hídrics amb la monitoratge de la xarxa d’aigua, que permet gestionar de manera més intel·ligent i sostenible ambientalment la xarxa hídrica portuària.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El clúster ChemMed Tarragona i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han tancat amb un balanç positiu la seva participació en una nova edició d’Expoquimia, que s’ha celebrat entre dimarts 30 de maig i aquest divendres 2 de juny al Recinte Gran Via de Fira Barcelona. Un esdeveniment que ha permès Tarragona posicionar-se com a clúster de referència dins del sector a nivell internacional, no només per les seves dimensions i característiques, sinó també en matèria de descarbonització i economia circular.

En especial durant la smartalk que, en el marc de l’espai Smart Chemistry Smart Future liderat per Feique (Federación Empresarial de la Indústria Química Espanyola), van oferir la directora general de ChemMed, Genoveva Climent, i la directora gerent de l’AEQT, Maria Mas. “Green Deal Edition” era en aquesta ocasió el lema de Smart Chemistry Smart Future, i en aquest context el clúster tarragoní va voler posar en valor els molts projectes i plans de futur que treballa en matèria de descarbonització i economia circular.

Sota el títol “ChemMed Tarragona: present i futur del principal clúster petroquímic del sud d'Europa”, la xerrada de Climent i Mas va destacar que un clúster d’unes dimensions tan grans com el de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, i que a més aglutina tota la cadena de valor de la química des de l'origen, incloent-hi una refineria i dos crackers, presenta per la seva naturalesa nombroses oportunitats d’avançar en sostenibilitat.

En aquest sentit, es van posar en valor projectes d’economia circular com el de l’aigua regenerada, en el qual la química de Tarragona és pionera mundialment: actualment el 19% de l'aigua de consum industrial del clúster és reciclada, procedent de depuradores municipals. I ja es treballa per elevar aquest percentatge a prop del 40%, a partir de la regeneració, també, d’aigües residuals de la mateixa indústria.

Pel que fa a la descarbonització, les dues dirigents del clúster van detallar el pla de ChemMed per assolir la neutralitat climàtica el 2050 basat en quatre pilars: l’eficiència; l’electrificació i l’ús d’energies renovables; la circularitat i l’ús de matèries primeres baixes en carboni; i finalment l’hidrogen com a quart eix fonamental, amb l'hidrogen verd al capdavant, però contemplant altres opcions com l'hidrogen renovable amb de captura i emmagatzematge de CO2 per al seu posterior ús com a matèria primera (CCUS per les seves sigles en anglès). Alhora, van exposar també com el clúster treballa en la descarbonització de l'activitat portuària.

A més, Climent i Mas van remarcar que no es tracta només de plans abstractes, sinó que en tots aquests àmbits ja hi ha projectes concrets en marxa, que demostren que el clúster no només és competitiu en el present sinó que les grans multinacionals del sector el continuen veient com a aposta ferma de futur. Això sí, també van insistir que el sector no podrà fer tota aquesta en solitari, perquè per poder fer realitat aquests projectes realistes que ja estan damunt la taula, perquè el clúster químic de Tarragona tingui efectivament un futur competitiu, descarbonitzat i circular al territori, cal el suport de la societat de l’entorn i, en especial, de les Administracions, per resoldre algunes barreres i obstacles encara vigents en qüestions de regulació o finançament.

Per això, durant la xerrada, les dues ponents han explicat que el clúster ha dedicat darrerament molts esforços a explicar a la societat i a l'Administració quin és el seu pla de futur i com poden col·laborar per fer-lo viable.

Precisament Expoquimia ha estat un fòrum on els representants de ChemMed i l’AEQT han tingut ocasió de continuar fent aquesta tasca pedagògica, ja que la rellevància de l’esdeveniment i la importància estratègica del sector han atret la visita de nombroses autoritats i responsables públics. Tarragona, 22 de maig de 2023.

Aquesta edició 2023 d’Expoquimia ha estat la de la plena tornada a la normalitat post-pandèmia, després que la darrera, que inicialment s’havia de celebrar al juny del 2020, finalment es va acabar celebrant al setembre del 2021 després de dos ajornaments, i enmig de mesures de prevenció sanitària com, per exemple, l’ús obligatori de mascareta.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Es tracta d’un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius que se celebra arreu del món

Les activitats són de caràcter gratuït, estan adreçades a un públic general i es reserven enviant missatge a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Escape room, visites teatralitzades i ruta patrimonial conformen les activitats organitzades i dirigides a tots els públics

Del 5 a l’11 de juny l’Arxiu del Port Tarragona ha programat una sèrie d’activitats, de caràcter gratuït i dirigides a públic general, per tal de celebrar, amb la ciutadania, la Setmana Internacional dels Arxius. Una iniciativa promoguda pel Consell internacional d’Arxius que se celebra arreu del món. La primera proposta començarà el dia 8 de juny amb l’escape Room ‘el misteri de l’Arxivera’, el de 10 juny s’ha programat una caminada a peu sota el títol Ruta patrimonial del Port, també la visita teatralitzada ‘Els secrets de l’Arxiu’ i el diumenge proposa la visita teatralitzada ‘Coneix l’Arxiu amb el capità Apodaca’ i ‘Projectant el Port amb l’enginyer Bellido’. Per poder participar d’aquestes activitats cal reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Per a més informació consultar l’agenda d’activitats del Port https://tuit.cat/Gl24j.

El dia 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius, un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que se celebra arreu del món. L’Arxiu del Port se suma a aquesta iniciativa fent la Setmana Internacional dels Arxius amb una programació d’activitats per a tots els públics. L’Arxiu vol fer valdre el patrimoni documental, apropant-lo al gran públic i donant-lo a conèixer.

El Port Tarragona et convida entrar en un món apassionant de vivències per començar a navegar per un oceà de dades, fotografies, vídeos i experiències.

Programació

L’Arxiu del Port Tarragona ha programat per a la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius 2023 diverses activitats destinades a donar conèixer el centre i els seus fons a la ciutadania.

El dijous 8 de juny hi ha programades tres sessions (18h, 19.30h i 21h) de l’escape room ‘El misteri de l’arxivera’ una activitat pensada per a persones majors de setze anys.

El dissabte 10 de juny, coincidint amb la Jornada de Portes Obertes del Port Tarragona, s’ha programat una ruta a peu per a conèixer els diferents elements patrimonials que es poden trobar en zona portuària: edificis, fars, grues, etc... sota el nom ‘Ruta Patrimonial del Port’, una activitat adreçada a tots els públics. En aquest enllaç podeu trobar informació detallada d’aquesta caminada https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/museu-port/la-difusio#ruta-patrimonial. A continuació, el mateix dissabte, 10 de juny, el públic podrà gaudir amb una visita teatralitzada ‘Els secrets de l’Arxiu amb la Rat Cebrián’, en la qual a través del personatge històric de Maria Antònia de Castellarnau, es poden conèixer detalls ii curiositats de l’Arxiu. L’activitat comprèn també dos tallers per a infants a partir de 4 anys, per una banda, ‘El meu arbre genealògic’ i, per altra, ‘Un lloc per a cada cosa’.

Pel diumenge 11 de juny es proposen dues visites teatralitzades més. A les 11 del matí ‘Coneix l’Arxiu amb el capità Apodaca’ en la qual aquest personatge portuari acosta la història del Port de Tarragona, i alhora ensenya com funciona l’Arxiu i els seus fons en un recorregut amè que comporta també l'exterior de l'edifici i la plaça dels Carros.

A les 12,30, la visita teatralitzada ‘Projectant el Port amb l’enginyer Bellido’ pretén acostar al públic, la valuosa aportació, que aquest enginyer portuari del segle XIX, va fer a Tarragona amb obres que configuraren el port que tenim avui en dia, com el Moll de Costa.

Setmana Internacional dels Arxius

Els arxius són centres d’accés a milers d’històries increïbles. Donar-les a conèixer i fer-les més properes és l’objectiu de la Setmana Internacional dels Arxius 2023. Sota el lema 'Som exploradors d’històries, uneix-te a l’equip' es dirigeixen a tota la ciutadania.

Una celebració anual amb l’objectiu de donar visibilitat als centres encarregats de la custòdia i la difusió de la documentació generada per les entitats i organismes d’arreu del món. L’objectiu d’aquesta celebració no és altre que posar valorar la tasca que es fa en els arxius, tant d’ordenació i classificació dels documents, com de preservació i difusió de la memòria de les institucions.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Les jornades del 8 a l’11 de juny permetran conèixer el port per dins amb trenet, golondrina i pujant al mirador de la seu institucional i a través visites, exposicions i la projecció de documentals

La programació inclou música en directe, espectacles familiars i d’animació i, com a actes estrella, l’actuació dels vallencs Figa Flawas i un espectacle de dansa vertical de Sacude Danza

La diada principal, el dissabte 10 de juny, arrencarà a les 10.30 h amb la inauguració de l’exposició “El nou parc del Port de Tarragona” al vestíbul de la seu de l’Autoritat Portuària

El Port de Tarragona ha organitzat, del 8 a l’11 de juny, unes Jornades de Portes Obertes amb diverses activitats, concerts i exposicions per a tots els públics que es duran a terme als diferents espais de les instal·lacions portuàries. L’objectiu és obrir el Port i els seus espais a la ciutadania, donant la possibilitat de conèixer les seves instal·lacions, tant per mar com per terra, i de veure les dependències de les seus administrativa i institucional. Les jornades del 8 a l’11 de juny permetran conèixer el port per dins amb trenet, golondrina i pujant al mirador de la seu institucional i a través visites, exposicions i la projecció de documentals. La programació inclou música en directe, espectacles familiars i d’animació i, com a actes estrella, l’actuació dels vallencs Figa Flawas i un espectacle de dansa vertical de Sacude Danza. La diada principal, el dissabte 10 de juny, arrencarà a les 10.30 h amb la inauguració de l’exposició “El nou parc del Port de Tarragona i projectes” a la sala Anna Corbella, a la seu institucional de l’Autoritat Portuària

El primer espectacle es podrà veure dijous 8 de juny al Moll de Pescadors, coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Oceans. Es tracta de ‘La Pianista roja’ de Le PianO du lac, un espectacle musical amb l’aigua com a fil conductor, que ofereix al públic un moment de música i poesia a la vora dels espais naturals i urbans caracteritzats per la seva bellesa i encant: el cel és la seva carpa i el teatre el paisatge. Està organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona.

Divendres 9 de juny s’ha programat la inauguració de dues exposicions. A les 19h es donarà el tret de sortida a la mostra sobre els 100 anys del rellotge del Port al Tinglado 2, una mostra visual sobre l’evolució i història d’aquest icònic rellotge, que es podrà visitar fins al 24 de setembre. Una hora més tard, el Tinglado 1 acollirà la inauguració de l’exposició del Fons d’Art del Port de Tarragona “25 anys + 10 (2013-2023)”. El Fons d’Art del Port va començar a caminar l’any 1988, dos anys després que s’obrís el Moll de Costa a la ciutadania, convertint els tinglados i els refugis en espais destinats a activitats culturals, socials i d’esbarjo. L’aposta per l’art contemporani, des d’una perspectiva trencadora, va posicionar el Port i la ciutat com a referent cultural de primera línia. Actualment, aquest fons disposa ja de més de 125 peces. La mostra, que es podrà visitar fins al 9 de juliol, recull algunes de les peces que s’han incorporat a aquest Fons en els darrers 10 anys.

Dissabte 10 de juny, concerts i espectacles familiars

El dissabte 10 de juny serà quan es concentrin més activitats als diferents espais del Port de Tarragona. La jornada arrencarà a les 10.30 h amb la inauguració de l’exposició “El nou parc del Port de Tarragona” al vestíbul de la seu institucional de l’Autoritat Portuària. A través d’aquesta mostra, el visitant podrà conèixer què és el Port i quins són els projectes que s’estan duent a terme des de la institució per aconseguir una major projecció en els pròxims anys.

A partir de dos quarts de dotze comencen els concerts, activitats i espectacles familiars, que es concentraran a la placeta de davant del Tinglado 1. Per donar la benvinguda als visitants, els gegants i capgrossos del barri del Port i del Serrallo arribaran al Moll de Costa. I els Xiquets del Serrallo faran un pilar de benvinguda.

També a dos quarts de dotze, hi haurà un joc de taula ‘Horitzó 2080: amb el clima ens la juguem!’ a càrrec d’Enginyeria sense Fronteres a l’antic edifici de la Duana del Port (Escala Reial), i a les dotze, els Xiquets del Serrallo faran un assaig obert de canalla, on podran participar infants i adolescents de 5 a 15 anys. També a les dotze començarà una master class de Rumba Catalana a càrrec de l’Estudi de dansa Art i Flamenc & ACAF de Meritxell Puvill. Ubicada al Moll de Costa, Art i Flamenc ha estat sempre una escola fortament vinculada al Port i des de fa anys col·labora amb la institució en la dinamització d’aquest espai. En aquesta ocasió, AiF proposa una activitat familiar per a tots els nivells amb aquesta classe d’iniciació a la Rumba Catalana.

Després de ballar, arribarà la música de la Big Band BUMT, la banda formada per una quarantena d’alumnes adults de la Nova Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona, amb un variat repertori al voltant d’estàndards de jazz, swing, bandes sonores de pel·lícules, dixie, rock & roll, blues... que farà gaudir el públic fins a l’hora de dinar. Per a la franja del dinar s’ha previst també l’actuació d’un DJ de RAC105.

Les havaneres també estaran presents en aquestes jornades de portes obertes. Després de dinar, el Grup Balandra de Reus ens oferirà una actuació.

Els petits i petites de la casa tenen una cita la tarda de dissabte. Xarop de Canya proposa una actuació musical familiar amb “Terramar”, un espectacle de temàtica marinera protagonitzat per Capitano, un llop de mar que ha après a fer malabars durant els seus viatges al voltant del món. Capitano estarà acompanyat de quatre músics i de tot el públic que vulgui gaudir d’un espectacle d’animació per a totes les edats. També comptarem amb la visita dels Robobops, uns robots gegants que passejaran pel Moll de Costa.

Per als amants del circ, la proposta per la tarda de dissabte és Dynamite, amb Ariadna Juncosa - La Simone, un espectacle de clown i cable d’equilibri. L’actuació està protagonitzada per La Simone, una autèntica pin-up perduda en un món que rebutja els estereotips i que busca algú amb qui compartir les seves passions. El cable d’equilibri, les verticals o els patins són les seves armes... El cor és el seu objectiu. A través de músiques de dones dels anys 50, la Simone viurà una transformació de la pin-up cuqui a la pin-up del We can do it que representa l’empoderament i la llibertat de la dona.

Al vespre arriba un altre espectacle de denúncia social. Eufòria Travesti proposa una actuació Queer i LGTBIQ+ de música i ball per denunciar les masculinitats més tòxiques a través de la sàtira. Es tracta d’una actuació de la performer i cantant soprano Nebula Millarca. La diferent procedència dels membres de la companyia (Catalunya, Perú o l’Argentina) enriqueix les actuacions amb una combinació de música pop amb músiques llatines, com la cúmbia o el reggaeton.

Per tancar les actuacions de la tarda, els Diables Voramar i el Seguici Popular del Barri del Serrallo i del Port faran una cercavila des del Moll de Costa fins a la plaça del Rellotge de Sol.

El Teatret del Serrallo

El Teatret del Serrallo serà un altre dels escenaris dels actes de dissabte. Al migdia acollirà una actuació de la Coral del Serrallo i, per la tarda, es convertirà en un espai de festa major amb la música de ball del Grup Ruben’s. Amb més de 30 anys d’experiència, aquest duet tarragoní és expert en fer moure l’esquelet del públic amb el so de la seva música.

La ‘traca’ final

Per acabar la jornada, la plaça del Rellotge de Sol serà l’escenari de dos espectacles més. Els vallencs Figa Flawas oferiran un concert de pop amb incursions en gèneres urbans i llatins. Figa Flawas s’ha consolidat com un dels grups emergents amb més projecció del panorama musical urbà català, fet que els va merèixer el premi Sona9 l’any 2022, tan sols dos anys després del seu naixement.

I encara un últim espectacle per posar punt i final a les Jornades de Portes Obertes del Port de Tarragona. La companyia Sacude Danza presentarà un espectacle de dansa vertical. Es tracta d’una actuació creada per a l’ocasió amb dues acròbates i ballarines que prendran la façana de l’edifici de la seu institucional del Port com a base per presentar un espectacle tremendament original on la música, la llum i la dansa faran de fil conductor.

Activitats

Durant els dies de les Jornades de Portes Obertes, el dia 10 i 11 de juny, el Port ha programat una sèrie d’activitats, com les visites guiades per mar amb la golondrina Tarragona Blau i per terra amb el trenet. D’altra banda, s’obrirà al públic la terrassa de la seu institucional del Port, des d’on es pot veure una vista panoràmica del mar i de la ciutat.

Altres espais que també es podran visitar són la Sala de Gestió d’Emergències i el Centre de Control d’Instal·lacions. A més, la sala Josefina Castellví de la seu institucional acollirà la projecció de dos documentals: Arrels de mar, una producció sobre el Serrallo i la pesca, i Llars de llum, sobre els faroners.

Els més petits i petites  també tindran una activitat de pinta cares en horari de matí i tarda al refugi 1 del Moll de Costa.

Exposicions

A més de les exposicions que s’inauguraran durant les Jornades de Portes Obertes, els visitants també podran gaudir de la mostra Flota de vehicles del Port de Tarragona a l’Escala Reial, una Mostra d’embarcacions del Port a l’amfiteatre de la Marina Port Tarraco, el Museu del Port, l’Espai d’Entitats del Serrallo, visites guiades al Far de la Banya, l’Arxiu del Port, que oferirà una ruta patrimonial i una activitat familiar (“Els secrets de l’Arxiu”, amb Rat Cebrián), el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona al Tinglado 4 i l’Antic Edifici Duana Port a l’Escala Reial.

Gastronomia

Durant tot el dissabte, hi haurà un espai gastronòmic i una barra dels Diables Voramar del Serrallo i l’AV del Port al Moll de Costa amb vermut, begudes, entrepans i pica-pica, entre les 11 h i les 22 h. També hi haurà un Punt Lila i Arc Iris entre les 18 h i les 24 h.

Més informació a:

https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/jornades-portes-obertes

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

‘Racons de mar’ omplirà de música, tallers i creativitat el Moll de Costa del Port de Tarragona els dies 17 i 18 de juny

Els vuit espectacles es duran a terme en espais emblemàtics del recinte portuari: el far de la Banya, l’Escala Reial, les grues històriques del Moll de Costa i l’amfiteatre de la Marina Port Tarraco

Les invitacions, gratuïtes, estaran disponibles a partir de l’1 de juny a l’espai https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/teatret-del-serrallo i a https://entradium.com/

Un any més, ‘Racons de Mar’ s’engega com a festival consolidat de referència a la ciutat de Tarragona i al territori per omplir de música i activitat cultural l’entorn portuari. I, amb l’objectiu d’acostar la cultura als exteriors del recinte portuari, es transformaran el far de la Banya, el Moll de Costa, l’Escala Reial, les grues històriques del Moll de Costa i l’amfiteatre de la Marina Port Tarraco en escenari musicals amb noves propostes i artistes de primer nivell.

Des del Teatret del Serrallo del Port de Tarragona, sota la marca cultural del Moll de Costa, es vol palesar la importància d’acostar els espais portuaris a la ciutadania amb la intenció de mostrar-los des d’un punt de vista diferent a través de les variades manifestacions culturals de música, teatre i creació artística. Una iniciativa reeixida que consolida el compromís del Port de Tarragona per fer conèixer els atractius espais de la façana marítima de Tarragona i que permet aprofitar els meravellosos indrets al costat del mar per tal que les persones que ho desitgin, s’apropin i gaudeixin d’una vetllada musical arran de mar.

‘Racons de Mar’ enceta una nova edició amb una programació de gran qualitat artística i musical en tots els espectacles, amb una proposta variada i orientada a tots els públics amb diferents disciplines i estils. Aquesta iniciativa compta amb el suport revalidat dels veïns de la Marina Port Tarraco que veuen en aquest projecte un espai de col·laboració i de reclam per als espais portuaris a través de la música i de les diferents disciplines culturals que es presenten.

Programació

La tercera edició de ‘Racons de Mar’ té la programació que segueix:

Selva Nua | Dissabte 17 de juny | 19.30 h | Grues històriques del Moll de Costa

Clara Gispert | Divendres 17 de juny | 20.30 h | Marina Port Tarraco

Ramon Mirabet | Dissabte 17 de juny | 21.30 h | Escala Reial

Joan Reig| Dissabte 17 de juny | 22.30 h | Grues històriques del Moll de Costa

Bernat el pescador | Dissabte 18 de juny | 11.30 h | Placeta del Tinglado 1

Dj Poppy | Diumenge 18 de juny | 12.30 h | Grues històriques del Moll de Costa

Marc Parrot | Diumenge 18 de juny | 20 h | Marina Port Tarraco

Joan Miquel Oliver | Diumenge 18 de juny | 21.30 h | Far de la Banya

Market Place |Dissabte 17 de juny tarda i diumenge 18 de juny matí |Placeta del Refugi 1

Espai gastronòmic | Dissabte 17 de juny tarda i diumenge 18 de juny matí | Placeta del Tinglado 1

Les entrades, gratuïtes, es podran adquirir a la pàgina del Teatret del Serrallo https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/teatret-del-serrallo i a la plataforma https://entradium.com/ a partir de l’1 de juny.

Artistes

Dissabte 17 de juny

Selva Nua

La geografia té un pes important per explicar qui són Selva Nua. Joana Jové, Adrià Garcia i Gerard Català. Provenen de diferents pobles de la rodalia de Lleida, però viuen repartits estratègicament entre Barcelona, Tarragona i Girona. Aquesta distància no va ser un problema, sinó un al·licient, per tal que durant aquell ja llunyà confinament gravessin una cançó amb la qual van guanyar un concurs per gravar un disc. Aquests dos anys s'han dedicat a cuinar a foc lent el que serà el seu primer àlbum. Sonoritat pop amb influències soul i picades d'ullet a la música lo-fi, lletres introspectives i evocadores, melodies singulars, diferents i sorprenents, sintetitzadors, nostàlgics, guitarres mesurades, bateries tenaces... Amb referents que van d'Alice Phoebe Lou a Men I trust, passant per Faye Webster o Yellow Days. Una veritable glopada d'aire fresc per a la nostra escena musical.

Clara Gispert

Després de la presentació del seu àlbum debut On And On, amb més de 40 concerts per Catalunya (Festival de Pedralbes, Arts d’Estiu, Festival Petit Paradís, Plaça Catalunya, Festival Marges...) i la col·laboració al disc de la Marató de TV3 per les malalties mentals, la Clara Gispert es troba en plena producció del seu segon disc. Mentrestant presenta Revolts, un espectacle fresc i proper en què ofereix aquelles cançons que durant aquest viatge li han servit de refugi i abric. Algunes són pròpies, altres no i altres tot just les ha trobat al llarg d’aquest nou camí, fet de superació i pèrdua

Ramon Mirabet

Net d'artistes de circ i varietats, fill de músics… va començar a viure la música alhora que respirar. La veu de Ramon Mirabet dibuixa les cançons com un mosaic gaudinià per acabar construint un conjunt de sentiments i sensacions. Una veu trencada, però també dolça i atrevida, forjada al Racó de la Calma de Sitges, al Pub Mediterrani de Barcelona, a les escales de Montmartre a París o als platós de les principals televisions. La música de Ramon Mirabet és una barreja d'energia desbocada, melodies de vellut fetes per ser escoltades a l'oïda i passió per les coses senzilles i cuidades al mínim detall. Mirabet té una història. Una història que parla de la vida, del valor, de pors, d'amor, de la gent que va trobar i que va perdre pel camí… De fer allò que un estima passi el que passi i costi el que costi.

Joan Reig

Joan Reig, conegut sobretot per ser el bateria d'Els Pets i també per una llarga trajectòria que l'ha dut a formar part d'altres grups com Mesclat o Refugi, ens presenta ara el segon disc signat amb el seu nom. Enregistrat al seu poble, Constantí, per Sergi Sabaté i produït pel tarragoní Roger Conesa. En el disc hi trobem un recull de cançons i poemes recents de collita pròpia, la majoria fruit de la recerca de respostes que ajudin a entendre el món d'ara mateix. Cansat de guaitar enfora i no trobar el que cercava, és de dins de la balconada de l'ànima d'on han sortit els versos i les melodies que l'han ajudat a guarir-se i agafar forces per seguir qüestionant el món i a un mateix. Bagatzem és on guardem la collita, elaborem el vi, triem les avellanes, encaixem la fruita, és a on anem a cercar les llavors i l'adob per tornar a plantar i sembrar. És on forgem la vida mentre la tremuja l'engoleix i els corrons la trituren inexorablement. Bagatzem és aquell lloc ple de vida que va morint a poc a poc.

Diumenge 18 de juny

El Raconet familiar a l’ombra del Tinglado

Tallers familiars

S’aprofitarà el matí per compartir una estona en família amb els diferents tallers familiars que es trobaran en el Raconet familiar. Tallers amb materials reciclats per donar una segona vida per aprendre a reconvertir el que tenim per casa en quelcom creatiu.

Bernat el pescador de Galiot Teatre

En un petit poble de pescadors anomenat Maror, un bon dia tenen un gran ensurt. El seu fons marí acaba convertit en un gran abocador i els peixos disfressats amb deixalles donaran una gran lliçó a Bernat el pescador i el seu poble. Aquesta història pretén sensibilitzar als infants amb el reciclatge i el respecte al medi ambient.

Dj Poppy

L’origen del seu nom és una confluència entre els seus gustos relacionats amb la cultura pop i el nom de rosella, una flor que li recorda l’arribada del bon temps. Poppy Selector ha fet de selectora musical al 10è aniversari del Festival Minipop, al Festival Dixieland, La Nit 5.1, la Fira de l’Avellana i 3a edició del Mercat Central de Tarragona de Nit, entre altres.

Marc Parrot

El 2005 va decidir donar un nou rumb a la seva carrera i va començar a cantar professionalment en català. Mentider i Interferència van tenir un cert èxit, i es va centrar en actuacions i gires per Catalunya. Va col·laborar amb TV3 en diversos aspectes musicals i n'ha compost diverses sintonies. Durant la temporada 2008-2009 va ser l'encarregat del programa Casal Rock, i també ha compost la gran majoria de cançons del Club Super3, del qual va ser director de 2006 fins al juny 2021. Marc Parrot, que ha estat productor de molts grups, té el seu propi estudi de gravació a Sant Quirze Safaja, anomenat Grabaciones Silvestres. El seu disc d'estudi 50 anys de la nova cançó és un treball en què fa un homenatge a la nova cançó catalana. Amb aquest ha realitzat una gira per Catalunya i les Illes Balears durant la segona meitat de 2009 i el primer trimestre de 2010. L’espectacle té el suport de Marina Port Tarraco .

Joan Miquel Oliver

Acompanyat només amb la seva guitarra, Joan Miquel Oliver presenta un disc molt íntim on les cançons són el fil argumental per comunicar, en primera persona, l’extens repertori de la seva discografia. Aquest nou disc anirà acompanyat, també, d’una gira molt íntima i personal on el públic se sentirà com si estigués a casa del músic de Sóller.

Market place i espai chill out

La placeta del Refugi 1 es convertirà en un espai de mostra creativa on el públic podrà gaudir de l’oferta cultural i creativa del territori que ens porta l’entitat cultural TarracoCrea. Un market place que arriba al Port de Tarragona per convertir-se durant aquests dos dies en un espai d’adquisició de peces úniques i ben originals. Espai gastronòmic Per tal d’arrodonir la proposta musical i creativa, el festival suma la iniciativa d’un dels cellers de la ciutat que s’uneix amb altres iniciatives gastronòmiques i hi haurà degustacions de vins i cerveses acompanyades de menjar a la vora del mar.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Acumula més 11 milions de tones impulsat pels cereals, pinsos i farines

Els líquids a doll també registren un augment de quasi 4% respecte al mateix període de 2022

Tarragona se situa en la 5ª posició del rànquing de ports de l’Estat

El Port de Tarragona tanca els primers 4 mesos de l’any amb xifres positives. En el primer quadrimestre de l’any registra un augment del 8,1% dels tràfics marítims amb 11,17 milions de tones de mercaderies mogudes en total, unes 838.000 tones més que en el període gener-abril de 2022.

Aquests resultats es donen gràcies a l’impuls dels cereals, pinsos i farines que registren un 31 % més respecte al mateix període de 2022, amb 2,63 milions de tones en front de les 1,89 de l’any passat. A 30 d’abril de 2023, els líquids a doll també registren un augment respecte al mateix període de 2022: en els 4 primers mesos de 2023 han registrat 6,75 milions de tones (+3,9%), empesos sobretot pel cru de petroli amb 3,15 milions de tones (+4%) i els altres productes petrolífers amb 2,89 milions de tones (+10,1%).

Aquests resultats s’han assolit gràcies sobretot als bons resultats del mes de març. Un mes de rècords en el qual es van registrar uns tràfics de 2.825.053 tones, xifra que representa un creixement del 46,7 % respecte al març de 2022. Les dades del mes de març passat també confirmaven la recuperació́ del tràfic de líquids a doll (1,7 milions de tones, +33,4% respecte a marc 2022) i la fortalesa en el creixement d’agroalimentaris, amb 627 mil tones de cereals, multiplicant per 3,2 la xifra registrada al març de l’any 2022 (+173%).

Més automòbils

Durant el mes d’abril, el Port de Tarragona també ha registrat un augment en el tràfic acumulat del 39,6% en vehicles nous, passant dels 57.914 automòbils del primer quadrimestre de 2022 als 80.837 vehicles d’aquests primers 4 mesos de 2023.

Cinquena posició

El Port manté la cinquena posició en el rànking de ports del sistema estatal. Tarragona (11,2Mt) se situa darrera Algesires (35Mt), València (25Mt), Barcelona (21Mt) i Cartagena (13Mt), i per davant de Bilbao (10,5Mt), Las Palmas (9,6Mt) i Huelva (9,5Mt).

Més informació

https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/negoci/estadistiques

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La terminal es preveu estigui operativa l’any 2024 convertint-se en una infraestructura que representarà el principal ‘port sec’ amb caràcter Hub del centre peninsular

Es tracta de la darrera fase de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara Marchamalo, amb un pressupost de 26.704.546,73 € (IVA inclòs) i amb un termini d’execució d’un any

Amb aquesta terminal el Port Tarragona fa una ferma aposta pel transport per ferrocarril , un objectiu en consonància amb les polítiques que es promouen des de la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible

Sis empreses participen en la licitació de les obres de la segona fase de la Terminal Intermodal PortTarragona Guadalajara-Marchamalo. Una licitació publicada el passat 16 de març relacionada en les obres d’un punt estratègic clau per captar nous tràfics del centre de la península i que consolidarà al PortTarragona com a porta natural d’entrada i sortida del Mediterrani. La terminal, de 150.000 m2, podria estar operativa l’any 2024 i, és una clara aposta del Port Tarragona pel transport per ferrocarril , un objectiu en consonància amb les polítiques que es promouen des de la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible, competitiu i d’impuls al creixement econòmic. Les principals actuacions d’aquesta fase són les connexions en dos punts a la xarxa ferroviària d’ADIF, l’execució de la superestructura de les vies, la instal·lació dels elements de seguretat i comunicació, la pavimentació de la plataforma, l’execució de les estructures i l’electrificació i catenària corresponent. Es tracta d’una actuació amb un pressupost inicial de 26.704.546,73 € (IVA inclòs) i amb un termini d’execució d’un any.

 

 

Detalls segona fase

Les sis empreses participen de la licitació de la segona i, darrera fase de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo el Port enceta la part final d’una de les noves i més importants infraestructures dels darrers temps. Una infraestructura que es convertirà en el principal ‘port sec’ amb caràcter Hub del centre peninsular. Tindrà una capacitat per canalitzar els principals fluxos nacionals i internacionals de mercaderies, ja que està situada en l'àrea d'influència de Madrid i situada en el corredor d'Henares, l'àrea més dinàmica de l'entorn de la capital de l’estat, amb més de 6 milions d'habitants en un radi de 60 km. Un terminal que representarà, amb la seva operativa, un pas endavant en diferents cadenes logístiques entre Madrid i el Corredor de Henares, els principals ports nacionals i, en les connexions amb grans plataformes logístiques internacionals.

Les principals actuacions en aquesta fase són, per una banda, la instal·lació de 19 desviaments que permetran tots els moviments i maniobres, la construcció de 3 vies de càrrega i descàrrega per a trens de fins a 750 metres de longitud i de 3 vies d’expedició i recepció també per a trens de fins a 750 metres de longitud. Per altra banda, la pavimentació de 100.000 m2 per la zona ‘d’operativa i emmagatzematge de mercaderies i la construcció d’un edifici de serveis de 100 m2. En total es construiran 7.750 metres de via d’ample ibèric. Un espai multifuncional, especialitzat en funcions logístiques, distribució i transformació amb tots els equips i dotacions com a complement a l’activitat principal que preveu estar operatiu l’any 2024.

PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo

Per al Port Tarragona situar-se al centre de la península és molt important en la seva estratègia en la diversificació de tràfics.

La PortTarragona Terminal Guadalajara - Marchamalo podrà operar trens de 750 metres. La seva connexió amb La Boella, la seva terminal bessona situada a l'interior del Port de Tarragona reforça la unió, la connexió i la capacitat del Corredor d'Henares amb el ‘Corredor del Mediterrani’, afavorint la circulació de mercaderies entre la Península i la resta del continent europeu mitjançant les dues plataformes logístiques que el Port de Tarragona operarà de manera coordinada.

Una terminal sostenible

El PortTarragona ha treballat perquè aquesta nova infraestructura estigui alineada amb les polítiques sostenibles necessàries d’avui i del futur. Per això està pensada des del respecte al medi natural i amb una adient integració paisatgística. A més realitzarà un ús energètic eficient mitjançant l’energia solar pel que s’utilitzarà el gran potencial de les àmplies i planes cobertes de les instal·lacions logístiques.

Més informació

https://www.porttarragona.cat/es/servicio-negocio/negocio/intermodalidad

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Les instal·lacions de plaques solars serviran com a prova pilot per a la implantació de la Smart Grid, un sistema intel·ligent per a la gestió de l’energia verda de la futura comunitat energètica portuària

Una línia estratègica del Port és millorar l’eficiència energètica dels equipaments del Moll de Costa i del Port de Tarragona

El Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en 6 edificis portuaris. En el sostre de l’edifici administratiu, a l’edifici del nou Punt d’Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors, a l’edifici de la Policia Portuària, i al Museu del Port.

El Port de Tarragona té en marxa la licitació per a la instal·lació d’aproximadament 490 panells solars a la coberta del Refugi 1 del Moll de Costa. Una dotzena d’empreses opten a la instal·lació per tal que el Refugi 1 s’uneixi, als altres 6 edificis portuaris que produeixen energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques i així, millorar l’eficiència energètica dels equipaments de l’organisme tarragoní. Cal ressaltar que com a novetat aquesta instal·lació servirà com a prova pilot per a la implantació de la denominada ‘smart grid’, un sistema intel·ligent per a la gestió de l’energia verda de la futura comunitat energètica. Les plaques generaran una potència de 200Kwh aproximadament amb un cost aproximat de 235.927,51 euros (IVA exclòs) i es preveu que les tasques tinguin una durada de tres mesos des de l’inici de la implementació.

Smart grid i comunitat energètica

El Port disposa de l’informe Anàlisi, disseny i implantació de Smart grid al Moll de Costa’, un informe amb les possibles solucions tècniques per a la implantació del Smart Grid, el sistema intel·ligent per a la gestió de l'energia verda de la futura comunitat energètica portuària. Es tracta de la definició de la xarxa de distribució elèctrica intel·ligent: xarxes bidireccionals, capaces de transmetre electricitat en tots dos sentits, la qual cosa permet, entre altres coses, que unes empreses puguin convertir-se en productors d'electricitat i al mateix temps en consumidors en funció de l’evolució de l’energia demanada. El Port ha iniciat la redacció del projecte pilot per definir la solució tècnica per a la implantació de la comunitat energètica del Port de Tarragona al Moll de Costa aprofitant les plaques solars del Refugi 1. Aquesta solució ha de garantir la certificació de mesurar l’entrada i sortida de l’energia del sistema en cada punt de connexió. El temps previst per a la implantació és de cinc mesos.

Evolució sostenible

La instal·lació dels panells solars té com a objectiu millorar l’eficiència energètica dels equipaments del Moll de Costa i del Port de Tarragona, així com estimular l’ús de les energies renovables i l’autosuficiència energètica en el que és un dels compromisos que té l’Autoritat Portuària de Tarragona en el seu procés transició energètica. La futura instal·lació produirà el 17% de l’energia elèctrica que consumeix el Moll de Costa. Aquests panells sumaran 223 kWp de potència màxima al sistema de producció ja existent d’energia elèctrica fotovoltaica del Port, que assolirà així una capacitat màxima de producció de 338 MWh/any, dels quals 282 MWh/any seran per autoconsum. Quan la futura planta es trobi en funcionament s’ estima una reducció anual d’emissions de 90 tCO2 i un estalvi econòmic anual de 56.450 euros.

Desplegant energia verda

Aquesta nova instal·lació augmentarà la sostenibilitat i l’estalvi energètic i s’unirà a altres sistemes similars ja en funcionament en equipaments del Port de Tarragona. Actualment, el Port ja produeix energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en el sostre de l’edifici administratiu, a l’edifici del nou Punt d’Inspecció Fronterer (PIF), a les dependències de Duanes, a la Confraria de Pescadors, a l’edifici de la Policia Portuària, i al Museu del Port.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La infraestructura portuària patrocina els actes que la Fundació Pau Casals ha programat durant el 2023 per divulgar el llegat de l’artista i compositor

La Fundació Pau Casals i el Port de Tarragona han arribat a un acord de patrocini per donar suport als objectius i activitats per a la recerca, divulgació i promoció del coneixement de la vida i obra de l’artista i compositor vendrellenc Pau Casals. Aquesta col·laboració s’emmarca en les iniciatives impulsades per la Fundació amb motiu del 50è aniversari de la mort de Pau Casals, i la perspectiva d’incrementar la projecció nacional i internacional del seu enorme llegat musical i humanístic d’aquest vendrellenc universal, i d’enfortir els vincles amb el territori. Els valors que emana la figura de Pau Casals, de transformació i cohesió social, humanisme i sostenibilitat, són compartits pel Port de Tarragona i aquest acord de col·laboració esdevé una oportunitat per unir esforços en un programa d’actes amb propostes culturals, socials, educatives i de recerca que es celebraran a diferents indrets de Catalunya i de l’Estat i que també tenen projecció internacional, com el Premi Internacional de la Càtedra Pau Casals.

Així doncs, al llarg de 2023 s’esdevé un programa d’activitats en les que, entre d’altres, destaca la Diada Pau Casals, que tindrà lloc el proper mes de juny; el Festival Internacional de Música Pau Casals d’El Vendrell, del 7 al 22 de juliol; o els actes que la Càtedra Pau Casals durà a terme el mes d’octubre amb el concert commemoratiu al Palau de la Música de Barcelona (22/10/2023) i l’acte al Cercle Català de Madrid (27/10/2023). El Port de Tarragona també donarà suport a altres activitats que s’esdevenen al llarg de l’any, com tallers, recitals i altres concerts.

Pau Casals (1973-2023)

Pau Casals va construir una casa noucentista que per a ell era la “expressió i síntesi de català i d’artista”. Nascut l’any 1876 al Vendrell i mort el 22 d’octubre de 1973 a Puerto Rico, Pau Casals va ser reconegut pel seu extraordinari talent musical i pel seu compromís i defensa de la pau i els drets humans. Casals va ser un gran músic, que va triomfar internacionalment com a violoncel·lista, director d’orquestra i compositor, i entre moltes altres distincions, va rebre la medalla de la Pau de les Nacions Unides en reconeixement al seu compromís vital en la defensa de la pau i els drets humans. La Fundació i el Museu Pau Casals treballen per donar conèixer no només el seu llegat artístic sinó també la seva tasca social, molt menys coneguda i reconeguda, que va permetre unir persones i territoris en anys convulsos.

Port de Tarragona, compromès amb la cultura i la societat

El Port de Tarragona, una gran infraestructura de servei de gran valor estratègic per tot el territori, manté una política activa de responsabilitat social corporativa que es tradueix en una programació cultural pròpia, desenvolupada en l’entorn de Port-Ciutat amb centenars d’activitats per a tots els públics, d’una banda, i de l’altra, en un seguit d’accions de suport a projectes o entitats sense ànim de lucre, l’objectiu de les quals és millorar les condicions de vida de col·lectius en situació de vulnerabilitat del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Baix Penedès.

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

▪ L’Autoritat Portuària de Tarragona i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat l’exercici d’incendi en un creuer amb una quarantena de persones afectades

▪ En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port i el pla d’emergències PROCICAT amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb els cossos d’emergència

Aquest diumenge al matí ha tingut lloc un simulacre d’incendi amb ferits en un creuer al Port de Tarragona, i en el qual s’han hagut d’evacuar una quarantena de passatgers. L’exercici ha estat organitzat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, en col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil i la resta de cossos d’emergències.

Amb aquest simulacre s’ha volgut comprovar la resposta per part del personal de l’empresa de creuers davant emergències esdevingudes en el vaixell i les actuacions amb els ocupants.

També s’ha comprovat la coordinació dels operatius definits en els plans en actuacions per emergències en creuers (incendi, evacuació, atenció afectats), valoració de la comunicació i transferència de la informació entre els diferents cossos operatius activats del pla d’autoprotecció i plans d’àmbit superior (municipal i Generalitat), i finalment comprovar el funcionament de la interfase entre els plans activats.

L’emergència ha comportat l’activació del Pla d’autoprotecció del Port de Tarragona (PAU), del Pla d’actuació municipal del municipi de Tarragona i del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT).

A més, en aquest simulacre s’ha activat el Centre de Comandament Avançat (CCA) que s’ha instal·lat al moll de Balears proper a l’Àrea Sanitaria. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha activat també la sala de gestió d’emergències per coordinar els mitjans del PAU.

Desenvolupament del simulacre

El simulacre ha consistit en un incendi fortuït a la bugaderia del creuer MSC Magnífica, que s’ha propagat i ha acabat afectant les cobertures superiors del vaixell. S’ha simulat que el foc passava dins el mar tot i que les actuacions s’han fet a les mateixes instal·lacions del port.

La gestió de l’emergència i la coordinació dels diferents equips d’intervenció s’ha realitzat des de la Sala d’Emergències de l’Autoritat Portuària de Tarragona. La Sala, amb representants de tots els equips participants, s’han mantingut en comunicació permanent amb el CECAT i amb els centres de comandament avançats situats al Moll de Balears.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb uns 35 efectius i amb una vintena de dotacions, entre les quals camions d’aigua, vehicles lleugers de coordinació i comandament, la Unitat Pesada de Comandament i els drons amb el Grup Operatiu de Suport (GROS). També hi han participat efectius de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

En un primer moment, els Bombers de la Generalitat han enviat un equip d'avaluació especialista en incendis en vaixells i han decidit la viabilitat d'intervenir en el creuer en coordinació amb el seu capità.

Posteriorment, s'han enviat dotacions per mar amb l'embarcació de Salvament Marítim i una vegada a l’interior del creuer han realitzat les tasques d’extinció de l'incendi, així com també de recerca i primer triatge de víctimes. Les persones afectades han estat extretes de la zona calenta i han estat transferides al SEM després que el vaixell ha pogut atracar al moll de Balears on hi havia l'àrea sanitària del SEM, que han acabat de fer el triatge i classificació dels ferits.

Des del Centre de Comandament Avançat, els Bombers de la Generalitat han coordinat les operacions juntament amb Salvament Marítim, l’Autoritat Portuària i la resta de cossos actuants.

El cos de Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia urbana de Tarragona, han desenvolupat funcions del grup d’ordre i han establert els perímetres de seguretat de la intervenció.

Els mossos han mobilitzat un comandament a la sala de gestió d’emergències de l’autoritat portuària, un comandament i un agent de suport al CCA, quatre mossos a la zona de refugi del port i quatre embarcacions de la Policia marítima.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària a 40 persones afectades en el simulacre.

Un cop rebuda l’alerta des del 112 s’han activat diverses unitats al Moll Balears on es troba la terminal de creuers del Port de Tarragona. Comandaments de SEM, Bombers de la Generalitat i Policia Portuària han avaluat la situació i elaborat conjuntament l’estratègia de resolució de l’emergència.

Al tractar-se d’un Incident amb Múltiples Afectats (IMA), una vegada que el grup d’intervenció, juntament amb la Unitat d’Intervenció i Suport (UIS) de SEM han pogut extreure a les persones afectades, s’ha realitzat el triatge per ordenar la prioritat d’assistència i evacuació als centres sanitaris. Simultàniament, s’ha filiat a totes les persones utilitzant la nova plataforma informàtica de gestió d’afectats que millora la traçabilitat de tots els implicats des del moment que entren en contacte amb SEM fins que són derivats als centres sanitaris.

El SEM també ha habilitat una zona des d’on s’ha ofert assistència psicològica a aquells passatgers que ho han requerit.

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès a 40 afectats i ha desplegat més de 60 professionals i un total de 22 unitats, entre elles: 4 unitats de Suport Vital Bàsic, 3 de Suport Vital Avançat, 2 unitats ORCA, 3 psicòlegs, 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida, 1 Drone, 1 unitat de coordinació operativa mòbil, 2 camions de logística, 4 vehicles de transport col·lectiu i 2 comandaments. Els il·lesos han sigut evacuats a l’Àrea Temporal d’Atenció Afectats i Familiars (ATAF) que s’ha ubicat al Refugi 1 de les instal·lacions del Port. Aquest ha estat l’espai temporal per a l’atenció dels afectats i familiars ubicat fora de l’àrea general d’operacions.

L’Ajuntament de Tarragona ha participat al simulacre amb la Guàrdia Urbana, i amb personal tècnic i l’Associació de voluntaris de Protecció Civil, activant el Pla d’Actuació Municipal corresponent i atenent totes les necessitats requerides pels organismes competents. Una de les tasques més destacades és la participació en la comunicació, a través d’avisos al perfil oficial de twitter de l’Ajuntament.

També han participat al simulacre membres de la Creu Roja.

Quant al personal del Port de Tarragona, hi ha participat personal de l’empresa MSC, operatius del Port de Tarragona i Policia Portuària, Salvament Marítim, Policia Nacional, Guardia Civil i bombers del parc químic Port.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb els tècnics de Protecció Civil a les comarques de Tarragona. A més, l’equip de guàrdia del CECAT ha fet el seguiment del simulacre fent les actuacions en un succés d’aquest tipus i en el marc de l’activació del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT.

Protecció Civil ha garantit la coordinació de les actuacions dels grups actuants i ha assegurat el flux d’informació constant entre el CCA i el CECAT.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

The aim is to open up the port and its spaces to the people, giving them the opportunity to get to know its facilities and to see the different port operations, both from the land and the sea.

 

ACTIVITIES | FORMS