El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’ de la tarragonina Vicky Roldán

El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’ de la tarragonina Vicky Roldán
03 Jul
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La inauguració, oberta al públic, serà el dijous 4 de juliol a les 19h al Tinglado 2 del Moll de Costa

L’exposició romandrà oberta fins al 18 d’agost

El Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona obre les portes a una nova exposició de l’artista tarragonina, Vicky Roldán. Es tracta d’un projecte que versa sobre ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’, una activista antifeixista catalana supervivent d’un camp de concentració nazi. Roldán reflecteix en aquesta exposició la lluita per la vida. L’exposició reuneix 13 obres, un viatge artístic que comença amb l’obra Els Guiamets, lloc on va néixer la Neus Català.

L’accés a la inauguració, dijous 4 de juliol 19h al Tinglado 2, i l’entrada a l’exposició és de caràcter gratuït. Els horaris són de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. Els dilluns romandrà tancada

L’exposició

Roldán, sentia una urgent necessitat d’empatia, una necessitat que va quedar envoltada per la desesperació de plasmar-la plàsticament i convertir el dolor en una expressió que només servís per a rebutjar, en essència, la violència i mostrar afecte a les víctimes. Alhora, es tractava d’una condemna incondicional de la brutal repressió que va ser l’Holocaust.

Els seus quadres volen ser desmitificadors, expressant en termes clàssics una manifestació catàrtica del seu estat d’ànim ple de dolor, ràbia i indignació. Però, sobretot, volen ser una manifestació plàstica on es pugui sentir el caliu del proïsme en moments d’angoixa, transformant la commoció en una emoció a flor de pell. Aquests quadres són un homenatge nou i diferent als cossos convertits en ànimes enlairant-se.

La Neus Català va saber trobar el seu espai per fer la seva pròpia catarsi. Ella va saber reaccionar i transformar el problema en oportunitat. Amb la seva Resiliència, va convertir la desgràcia d’estar a Ravensbrücken l’oportunitat de ser un referent per a tots nosaltres.

La Neus va dedicar la seva vida a la lluita constant per la Memòria Històrica. Ens ha deixat un gran llegat: “No oblidem mai el nazisme i el feixisme”. Preservar la Memòria Històrica és un deure cívic”.

Vicky Roldán vol expressar el seu profund agraïment a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per haver-li brindat la possibilitat d’incorporar al seu projecte artístic les gravacions de les entrevistes realitzades a la Neus Català dins la Col·lecció Biografies AHCB. Aquest gest és especialment significatiu en aquesta exposició que serveix per commemorar el cinquè aniversari de la mort de Neus Català.

L’autora

Vicky Roldán és llicenciada en Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB), en Antropologia Social i Cultural, en Història i ha cursat els Estudis Culturals Mediterranis de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Combina la seva faceta artística amb la docència. També ha comissariat exposicions i ha liderat i participat en nombroses iniciatives culturals.

L’inici del projecte La resiliència de la Neus Català es remunta a l’any 2015. Recorda l’artista que «coincidint amb el centenari de Neus Català, estava fent un curs de català i em van demanar llegir un llibre i comentar el què em feia sentir, les experiències i les emocions que sorgissin durant la lectura», i l’exposició és el resultat de la lectura.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona