El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’ de la tarragonina Vicky Roldán

El Tinglado 2 presenta l’exposició ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’ de la tarragonina Vicky Roldán
03 Jul
2024

La inauguració, oberta al públic, serà el dijous 4 de juliol a les 19h al Tinglado 2 del Moll de Costa

L’exposició romandrà oberta fins al 18 d’agost

El Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona obre les portes a una nova exposició de l’artista tarragonina, Vicky Roldán. Es tracta d’un projecte que versa sobre ‘La resiliència de la Neus Català i Pallejà’, una activista antifeixista catalana supervivent d’un camp de concentració nazi. Roldán reflecteix en aquesta exposició la lluita per la vida. L’exposició reuneix 13 obres, un viatge artístic que comença amb l’obra Els Guiamets, lloc on va néixer la Neus Català.

L’accés a la inauguració, dijous 4 de juliol 19h al Tinglado 2, i l’entrada a l’exposició és de caràcter gratuït. Els horaris són de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 20h. Diumenges i festius sempre oberts d’11h a 14 h. Els dilluns romandrà tancada

L’exposició

Roldán, sentia una urgent necessitat d’empatia, una necessitat que va quedar envoltada per la desesperació de plasmar-la plàsticament i convertir el dolor en una expressió que només servís per a rebutjar, en essència, la violència i mostrar afecte a les víctimes. Alhora, es tractava d’una condemna incondicional de la brutal repressió que va ser l’Holocaust.

Els seus quadres volen ser desmitificadors, expressant en termes clàssics una manifestació catàrtica del seu estat d’ànim ple de dolor, ràbia i indignació. Però, sobretot, volen ser una manifestació plàstica on es pugui sentir el caliu del proïsme en moments d’angoixa, transformant la commoció en una emoció a flor de pell. Aquests quadres són un homenatge nou i diferent als cossos convertits en ànimes enlairant-se.

La Neus Català va saber trobar el seu espai per fer la seva pròpia catarsi. Ella va saber reaccionar i transformar el problema en oportunitat. Amb la seva Resiliència, va convertir la desgràcia d’estar a Ravensbrücken l’oportunitat de ser un referent per a tots nosaltres.

La Neus va dedicar la seva vida a la lluita constant per la Memòria Històrica. Ens ha deixat un gran llegat: “No oblidem mai el nazisme i el feixisme”. Preservar la Memòria Històrica és un deure cívic”.

Vicky Roldán vol expressar el seu profund agraïment a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per haver-li brindat la possibilitat d’incorporar al seu projecte artístic les gravacions de les entrevistes realitzades a la Neus Català dins la Col·lecció Biografies AHCB. Aquest gest és especialment significatiu en aquesta exposició que serveix per commemorar el cinquè aniversari de la mort de Neus Català.

L’autora

Vicky Roldán és llicenciada en Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB), en Antropologia Social i Cultural, en Història i ha cursat els Estudis Culturals Mediterranis de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Combina la seva faceta artística amb la docència. També ha comissariat exposicions i ha liderat i participat en nombroses iniciatives culturals.

L’inici del projecte La resiliència de la Neus Català es remunta a l’any 2015. Recorda l’artista que «coincidint amb el centenari de Neus Català, estava fent un curs de català i em van demanar llegir un llibre i comentar el què em feia sentir, les experiències i les emocions que sorgissin durant la lectura», i l’exposició és el resultat de la lectura.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona