Port Tarragona recupera la concessió de la terminal de contenidors del Moll d’Andalusia

Port Tarragona recupera la concessió de la terminal de contenidors del Moll d’Andalusia
31 Mar
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’APT posarà de nou la terminal al mercat mitjançant l’obertura d’un concurs per concessionar aquesta infraestructura i que tindrà en compte les sinergies amb el Corredor Mediterrani, la terminal intermodal de la Boella i el “port sec” de Guadalajara

Port Tarragona i DP World acorden un pla d’acció per mantenir els serveis als clients

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) recuperarà la concessió de la Terminal Pública de Contenidors que actualment explota l’empresa DP World. L’APT ha optat per extingir la concessió per caducitat a la vista que l’operador de la terminal de contenidors no ha assolit els objectius fixats en els termes de la concessió. El Port de Tarragona posa de nou la terminal al mercat mitjançant l’obertura, en els pròxims temps, d’un concurs per concessionar aquesta infraestructura amb l’objectiu de trobar en el mercat un nou operador que contribueixi a aconseguir els objectius de diversificació de tràfics, augment de la càrrega general i potenciació de la intermodalitat i el transport per ferrocarril que el Port vol assolir en els pròxims anys. El Port de Tarragona ha recuperat la concessió de la terminal per tal d’aprofitar l’oportunitat que representa la posada en servei de múltiples actius logístics del Port en el mateix moment temporal. És per això que l’APT vol atorgar aquesta concessió a un nou operador que estigui interessat i capacitat per crear sinergies entre la terminal de contenidors, la ZAL, el Corredor Mediterrani, la terminal intermodal de la Boella i el “port sec” de Guadalajara-Marchamalo.

Els responsables de DP World han comunicat que: “Després de més de 10 anys operant a Tarragona, i motivats per les circumstàncies actuals del mercat, Dubai Port World (DP World) cessarà les seves operacions en l'actual concessió de Terminal Pública de Contenidors al Port de Tarragona durant l'estiu de 2023 per permetre a l'Autoritat Portuària de Tarragona reorganitzar els espais i usos dels terrenys portuaris que actualment ocupa la concessió DP World i adaptar-los així a les necessitats actuals del mercat”. L’APT farà possible que la recuperació de la terminal afecti el mínim possible al funcionament normal del port, en general, i a la prestació dels serveis de la terminal, en particular. I en aquest sentit, ambdues parts han acordat que “l'Autoritat Portuària de Tarragona i DP World han establert un pla d'acció perquè aquests canvis siguin progressius i no afectin les operacions i el servei dels clients que actualment operen a la terminal”.

Una oportunitat de creixement sostenible

Per a l’APT, la recuperació de la terminal de contenidors és una oportunitat per reforçar i impulsar el seu projecte estratègic de futur per a un creixement sostenible del Port basat en l’augment del tràfic de mercaderia general, la intermodalitat i la potenciació del transport per ferrocarril. Els estudis de mercat de l’APT confirmen l’existència d’un mercat potencial que permetria explotar tot el potencial de la terminal del Moll d’Andalusia que té una capacitat per moure 500.000 TEUs a l’any. Segons els estudis del Port, a la província de Tarragona hi ha un mercat de 172.000 TEUs import/export i, des de 2021 i 2022, també n’ha detectat un creixement significatiu en aquesta part del seu hinterland més immediat. El Port també té observat i dimensionat un mercat potencial de 780.000 TEUs import/export en els eixos Ebre-Henares del seu hinterland (sense tenir en compte les ciutat de Madrid o Barcelona).

Aquestes xifres, juntament amb les sinergies i l’atracció de nous tràfics marítims que es poden crear amb el desenvolupament de la ZAL, l’obertura del Corredor del Mediterrani, l’entrada en funcionament de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo al 2024 i la futura ampliació i modernització de la Terminal de la Boella, i després d’anys d’implementació d’una estratègia per potenciar la diversificació de tràfics i la intermodalitat, configuren un escenari molt òptim per a la participació amb força del Port de Tarragona en el tràfic de contenidors.

El president del port de Tarragona, Saül Garreta, creu que “l’esforç que està realitat el Port de Tarragona amb importants inversions com la ZAL (30 milions d’euros), la terminla intermodal de la Boella (25 milions) o la PortTarragona Terminal a Guadalajara (30 milions) ha de comptar amb els millors partners possibles per assolir el compromís amb un creixement sostenible del Port que n’asseguri la competitivitat i l’eficiència davant dels grans canvis que s’estan produint, com la transició energètica i la descarbonització”.

Antecedents

Mentre aquest nou escenari es concreta, les dues parts -DP World i APT- han pactat un pla d’acció per tal que el serveis als clients de la terminal de contenidors no es vegi interromput durant el període de desconnexió de DP World fixada en el mes d’agost de 2023 i fins a la transferència de les operacions a un tercer.

L'entrada de DP World al Port de Tarragona es va tancar el juny del 2008 i va fer possible la implementació d’una estratègia de diversificació de tràfics amb una aposta per la càrrega general en contenidor. En aquell temps, l'operador portuari Dubai Port World i la naviliera israeliana ZIM van adquirir el 60% i el 40%, respectivament, del capital de Contarsa Sociedad Estiba, la companyia que operava la terminal de contenidors del Port de Tarragona.

No obstant, l’entrada en funcionament seria dos anys més tard, a l’octubre de 2010, quan es va inaugurar l’ampliació de 18 hectàrees de la terminal de contenidors al moll d'Andalusia fins a assolir les 41 hectàrees actuals. La nova infraestructura, a més a més del creixement de la superfície terrestre, incloïa la prolongació de la línia de moll a 1.050 metres lineals i calats de 16 metres per a facilitar l'atracada de tres vaixells portacontenidors simultàniament.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona