Port Tarragona recupera la concessió de la terminal de contenidors del Moll d’Andalusia

Port Tarragona recupera la concessió de la terminal de contenidors del Moll d’Andalusia
31 Mar
2023

L’APT posarà de nou la terminal al mercat mitjançant l’obertura d’un concurs per concessionar aquesta infraestructura i que tindrà en compte les sinergies amb el Corredor Mediterrani, la terminal intermodal de la Boella i el “port sec” de Guadalajara

Port Tarragona i DP World acorden un pla d’acció per mantenir els serveis als clients

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) recuperarà la concessió de la Terminal Pública de Contenidors que actualment explota l’empresa DP World. L’APT ha optat per extingir la concessió per caducitat a la vista que l’operador de la terminal de contenidors no ha assolit els objectius fixats en els termes de la concessió. El Port de Tarragona posa de nou la terminal al mercat mitjançant l’obertura, en els pròxims temps, d’un concurs per concessionar aquesta infraestructura amb l’objectiu de trobar en el mercat un nou operador que contribueixi a aconseguir els objectius de diversificació de tràfics, augment de la càrrega general i potenciació de la intermodalitat i el transport per ferrocarril que el Port vol assolir en els pròxims anys. El Port de Tarragona ha recuperat la concessió de la terminal per tal d’aprofitar l’oportunitat que representa la posada en servei de múltiples actius logístics del Port en el mateix moment temporal. És per això que l’APT vol atorgar aquesta concessió a un nou operador que estigui interessat i capacitat per crear sinergies entre la terminal de contenidors, la ZAL, el Corredor Mediterrani, la terminal intermodal de la Boella i el “port sec” de Guadalajara-Marchamalo.

Els responsables de DP World han comunicat que: “Després de més de 10 anys operant a Tarragona, i motivats per les circumstàncies actuals del mercat, Dubai Port World (DP World) cessarà les seves operacions en l'actual concessió de Terminal Pública de Contenidors al Port de Tarragona durant l'estiu de 2023 per permetre a l'Autoritat Portuària de Tarragona reorganitzar els espais i usos dels terrenys portuaris que actualment ocupa la concessió DP World i adaptar-los així a les necessitats actuals del mercat”. L’APT farà possible que la recuperació de la terminal afecti el mínim possible al funcionament normal del port, en general, i a la prestació dels serveis de la terminal, en particular. I en aquest sentit, ambdues parts han acordat que “l'Autoritat Portuària de Tarragona i DP World han establert un pla d'acció perquè aquests canvis siguin progressius i no afectin les operacions i el servei dels clients que actualment operen a la terminal”.

Una oportunitat de creixement sostenible

Per a l’APT, la recuperació de la terminal de contenidors és una oportunitat per reforçar i impulsar el seu projecte estratègic de futur per a un creixement sostenible del Port basat en l’augment del tràfic de mercaderia general, la intermodalitat i la potenciació del transport per ferrocarril. Els estudis de mercat de l’APT confirmen l’existència d’un mercat potencial que permetria explotar tot el potencial de la terminal del Moll d’Andalusia que té una capacitat per moure 500.000 TEUs a l’any. Segons els estudis del Port, a la província de Tarragona hi ha un mercat de 172.000 TEUs import/export i, des de 2021 i 2022, també n’ha detectat un creixement significatiu en aquesta part del seu hinterland més immediat. El Port també té observat i dimensionat un mercat potencial de 780.000 TEUs import/export en els eixos Ebre-Henares del seu hinterland (sense tenir en compte les ciutat de Madrid o Barcelona).

Aquestes xifres, juntament amb les sinergies i l’atracció de nous tràfics marítims que es poden crear amb el desenvolupament de la ZAL, l’obertura del Corredor del Mediterrani, l’entrada en funcionament de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo al 2024 i la futura ampliació i modernització de la Terminal de la Boella, i després d’anys d’implementació d’una estratègia per potenciar la diversificació de tràfics i la intermodalitat, configuren un escenari molt òptim per a la participació amb força del Port de Tarragona en el tràfic de contenidors.

El president del port de Tarragona, Saül Garreta, creu que “l’esforç que està realitat el Port de Tarragona amb importants inversions com la ZAL (30 milions d’euros), la terminla intermodal de la Boella (25 milions) o la PortTarragona Terminal a Guadalajara (30 milions) ha de comptar amb els millors partners possibles per assolir el compromís amb un creixement sostenible del Port que n’asseguri la competitivitat i l’eficiència davant dels grans canvis que s’estan produint, com la transició energètica i la descarbonització”.

Antecedents

Mentre aquest nou escenari es concreta, les dues parts -DP World i APT- han pactat un pla d’acció per tal que el serveis als clients de la terminal de contenidors no es vegi interromput durant el període de desconnexió de DP World fixada en el mes d’agost de 2023 i fins a la transferència de les operacions a un tercer.

L'entrada de DP World al Port de Tarragona es va tancar el juny del 2008 i va fer possible la implementació d’una estratègia de diversificació de tràfics amb una aposta per la càrrega general en contenidor. En aquell temps, l'operador portuari Dubai Port World i la naviliera israeliana ZIM van adquirir el 60% i el 40%, respectivament, del capital de Contarsa Sociedad Estiba, la companyia que operava la terminal de contenidors del Port de Tarragona.

No obstant, l’entrada en funcionament seria dos anys més tard, a l’octubre de 2010, quan es va inaugurar l’ampliació de 18 hectàrees de la terminal de contenidors al moll d'Andalusia fins a assolir les 41 hectàrees actuals. La nova infraestructura, a més a més del creixement de la superfície terrestre, incloïa la prolongació de la línia de moll a 1.050 metres lineals i calats de 16 metres per a facilitar l'atracada de tres vaixells portacontenidors simultàniament.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors