El Museu del Port presenta dues activitats familiars vinculades a la ciència ciutadana aquest cap de setmana

El Museu del Port presenta dues activitats familiars vinculades a la ciència ciutadana aquest cap de setmana
22 Nov
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Dissabte, el Museu acull una xerrada familiar gratuïta sobre el caragol que ha colonitzat la ciutat des del mar

‘A la recerca dels caragols’, el taller familiar gratuït entorn del Moll de Costa aquest diumenge

Les activitats es fan amb motiu del 23è aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat

El Museu del Port de Tarragona presenta aquest cap de setmana dues activitats familiars vinculades a la ciència ciutadana amb motiu del 23è aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Aquest dissabte 25 de novembre a les 17.30 hores, la sala d’actes del Museu acollirà la xerrada ‘Allognatus, el caragol viatger, a càrrec de Ferran Aguilar i Txiqui López, on es vincula la història romana i la introducció d’espècies amb els canvis en l’ecologia. Diumenge 26 de novembre, a les 11 hores, es farà el taller familiar ‘A la recerca dels caragols’ de la mà de Ferran Aguilar on es classificaran els caragols trobats

El Museu del Port de Tarragona ha volgut contribuir en el 23è aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco amb dues activitats de ciència ciutadana que vinculen el recinte portuari amb la ciutat: la transversalitat del descobriment de l’allognathus, un animal que fou traslladat pel mar i ha colonitzat la ciutat de Tarragona pel port.

El dissabte 25 de novembre, a les 17.30 hores, la sala d’actes del Museu del Port acollirà la xerrada familiar de ciència ciutadana ‘Allognathur, el caragol viatger’, a càrrec de Ferran Aguilar, divulgador i fotògraf professional i Txiqui López, tècnic de medi ambient i un dels autors de l'estudi del caragol de la muralla tarragonina. En l’activitat es descobrirà la vinculació de la introducció d’espècies amb la història romana, la biologia, la genètica i fins i tot l'observació dels canvis en la seva ecologia a causa de factors com la contaminació i el canvi climàtic.

Cal tenir present que dins del nucli antic de la ciutat de Tarragona s’ha citat la presència d’un caragol protegit del gènere Allognathus, procedent de les Illes Balears, i encara no s’ha estudiat en profunditat la seva arribada a Tarragona i tot el que es planteja, actualment, són teories sobre la forma i la localització en el temps de la seva entrada a la ciutat.

Diferents malacòlegs i naturalistes ja havien publicat aquesta cita al llarg dels últims segles i, a hores d’ara, és l'única població viva d'aquesta espècie que es hi ha en tota la Península. El principal objectiu és que ajudi a entendre una mica més la història antiga de la ciutat de Tarragona i conèixer el paper de certs éssers vius que funcionen com bioindicadors, i d’aquesta manera és possible que pugui descriure la qualitat ambiental de la ciutat.

I diumenge 26 de novembre, a les 11 hores, el divulgador ambientalista Ferran Aguilar conduirà el taller familiar ‘A la recerca dels caragols’, una activitat on es classificaran els caragols trobats al voltant del Museu del Port. Els mol·luscs tenen un paper molt important en el control de plantes, de matèria orgànica i, fins i tot ,s'alimenten de líquens i fongs.

Amb aquesta sortida es buscaran diferents espècies de caragols i llimacs i es classificaran estudiant les seves característiques mitjançant claus dicotòmiques.

Amb dues activitats són gratuïtes, però cal reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o al telèfon 977 259 434.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona