El Port de Tarragona celebra el Dia Marítim Mundial amb un programa d’activitats al Moll de Costa

El Port de Tarragona celebra el Dia Marítim Mundial amb un programa d’activitats al  Moll de Costa
25 Sep
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La celebració central tindrà lloc el dijous 28 de setembre sota el lema ’50 anys de MARPOL: el nostre compromís continua’ per commemorar el 50è aniversari d’aquest conveni internacional promogut per l’OMI

La programació es desplegarà pels diferents espais culturals del Port de Tarragona com són el Teatret del Serrallo, el Museu, l’Arxiu del Port, Tinglados i refugis del Moll Costa durant aquesta setmana

El Port de Tarragona ha recollit un total de 25.274 metres cúbics de residus procedents de vaixells i, gairebé 12.000 metres cúbics durant el primer semestre de 2023

Un any més arriba al Moll de Costa la celebració del Dia Marítim Mundial, aquest any sota el lema ’50 anys de MARPOL: el nostre compromís continua’. La programació s’estrena amb un cartell ple d’activitats culturals dirigides a tots els públics que el Port de Tarragona ha programat amb la voluntat de fer conèixer la importància per a la prevenció de la contaminació del medi marí. D’aquí que aquest any es vulgui potenciar l’aplicació del conveni MARPOL, un conveni que facilita mantenir un entorn net i sostenible. La celebració té diverses activitats programades, des d’exposicions, xerrades, escape room, sortides familiars, etc.

Programació

Totes les activitats dissenyades per la marca cultural Moll de Costa del Port Tarragona són de caràcter gratuït. Per a més informació i detall de les activitats es pot visitar l’espai web de l’agenda cultural del Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats

26 de setembre 18h al Museu del Port

Quines conseqüències climatològiques i sobre la salut humana podem esperar de l'augment de la temperatura de la mar? Els investigadors Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV en parlaran en aquesta xerrada divulgativa

27 de setembre 20h al Museu del Port

Xerrada i maridatge sota el títol ‘El peix, protagonista a taula’ Cal realitzar reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o al telèfon 977 259462 en horari de 9 a 14 hores fins divendres.

28 de setembre 18h, 19:30h i 21 h a l’Arxiu del Port

Escape room, ‘El misteri de l’arxivera’. Per aquesta activitat cal fer reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

1 d’octubre de 10 h

Sortida familiar ‘els tresors de la sorra’. Cal fer reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

1 d’octubre de 10 h a 14 h al Teatret del Serrallo

Tallers de mar, música i tastet. Cal fer reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fins al 5 de novembre al Tinglado 1

Exposició ‘Petits’ 29,30 setembre i 1 d’octubre al Refugi 1 Primera exposició de Tango a Catalunya

Del 13 d’octubre al 26 de novembre al Tinglado 2

Exposició ‘Talent Latent’ organitzat pel festival fotogràfic SCAN

 

50 aniversari de MARPOL (1973-2023)

Enguany, el Dia Marítim Mundial commemora una fita històrica: els 50 anys del Conveni MARPOL. Aquest conveni va ser adoptat el 2 de novembre de 1973 a la seu de l' OMI (Organització Marítima Internacional). El Protocol de 1978 es va adoptar en resposta al gran nombre d'accidents de vaixells tanc ocorreguts entre 1976 i 1977. Tenint en compte que el Conveni MARPOL 1973 encara no havia entrat en vigor, el Protocol de 1978 relatiu al Conveni MARPOL va absorbir el Conveni original. El nou instrument va entrar en vigor el 2 d' octubre de 1983. El 1997, es va adoptar un Protocol per introduir esmenes en el Conveni i es va afegir un nou Annex VI, que va entrar en vigor el 19 de maig de 2005. En el Conveni figuren regles encaminades a prevenir i reduir al mínim la contaminació ocasionada pels vaixells, tant accidental com procedent de les operacions normals, i actualment inclou sis annexos tècnics. En la majoria d' aquests annexos figuren zones especials en les quals es realitzen controls estrictes respecte de les descàrregues operacionals.

Per tant, l’objectiu final del conveni MARPOL, un acord que facilita mantenir un entorn net i sostenible, és mantenir l’aigua neta, lliure de residus procedents de vaixells. La seva aplicació al Port es tradueix en una política per facilitar que la descàrrega de residus es faci de manera correcta i lliure de vessaments, el Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil. Les empreses amb llicència per la recepció dels residus dels Annexos I i V de MARPOL van recollir en l’àmbit del port de Tarragona, durant l’any 2022, un total aproximat de 25.274 metres cúbics de residus procedents de vaixells i, gairebé 12.000 metres cúbics durant el primer semestre de 2023. Residus que van ser traslladats per al seu correcte tractament en instal·lacions autoritzades per la Generalitat de Catalunya.

Camp d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de la normativa MARPOL així com el Pla de Recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega s’aplica a tot el recinte portuari tarragoní, i a tots els vaixells, inclosos pesquers o embarcacions d’esbarjo, amb independència del seu pavelló o el seu atrac assignat.

El servei portuari de recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega inclou les aigües olioses de sentines, fangs resultats de purificació de combustible, olis i lubricants (annex I), aigües brutes (annex IV), brossa resultant de residus domèstics i resultat de treball rutinari del vaixell (annex V), i també els residus i les substàncies que incideixen negativament a la capa d’ozó procedents dels gasos d’escapament (annex VI de MARPOL).

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona