El Port de Tarragona celebra el Dia Marítim Mundial amb un programa d’activitats al Moll de Costa

El Port de Tarragona celebra el Dia Marítim Mundial amb un programa d’activitats al  Moll de Costa
25 Sep
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La celebració central tindrà lloc el dijous 28 de setembre sota el lema ’50 anys de MARPOL: el nostre compromís continua’ per commemorar el 50è aniversari d’aquest conveni internacional promogut per l’OMI

La programació es desplegarà pels diferents espais culturals del Port de Tarragona com són el Teatret del Serrallo, el Museu, l’Arxiu del Port, Tinglados i refugis del Moll Costa durant aquesta setmana

El Port de Tarragona ha recollit un total de 25.274 metres cúbics de residus procedents de vaixells i, gairebé 12.000 metres cúbics durant el primer semestre de 2023

Un any més arriba al Moll de Costa la celebració del Dia Marítim Mundial, aquest any sota el lema ’50 anys de MARPOL: el nostre compromís continua’. La programació s’estrena amb un cartell ple d’activitats culturals dirigides a tots els públics que el Port de Tarragona ha programat amb la voluntat de fer conèixer la importància per a la prevenció de la contaminació del medi marí. D’aquí que aquest any es vulgui potenciar l’aplicació del conveni MARPOL, un conveni que facilita mantenir un entorn net i sostenible. La celebració té diverses activitats programades, des d’exposicions, xerrades, escape room, sortides familiars, etc.

Programació

Totes les activitats dissenyades per la marca cultural Moll de Costa del Port Tarragona són de caràcter gratuït. Per a més informació i detall de les activitats es pot visitar l’espai web de l’agenda cultural del Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats

26 de setembre 18h al Museu del Port

Quines conseqüències climatològiques i sobre la salut humana podem esperar de l'augment de la temperatura de la mar? Els investigadors Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV en parlaran en aquesta xerrada divulgativa

27 de setembre 20h al Museu del Port

Xerrada i maridatge sota el títol ‘El peix, protagonista a taula’ Cal realitzar reserva prèvia a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o al telèfon 977 259462 en horari de 9 a 14 hores fins divendres.

28 de setembre 18h, 19:30h i 21 h a l’Arxiu del Port

Escape room, ‘El misteri de l’arxivera’. Per aquesta activitat cal fer reserva prèvia a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

1 d’octubre de 10 h

Sortida familiar ‘els tresors de la sorra’. Cal fer reserva prèvia a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

1 d’octubre de 10 h a 14 h al Teatret del Serrallo

Tallers de mar, música i tastet. Cal fer reserva prèvia a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Fins al 5 de novembre al Tinglado 1

Exposició ‘Petits’ 29,30 setembre i 1 d’octubre al Refugi 1 Primera exposició de Tango a Catalunya

Del 13 d’octubre al 26 de novembre al Tinglado 2

Exposició ‘Talent Latent’ organitzat pel festival fotogràfic SCAN

 

50 aniversari de MARPOL (1973-2023)

Enguany, el Dia Marítim Mundial commemora una fita històrica: els 50 anys del Conveni MARPOL. Aquest conveni va ser adoptat el 2 de novembre de 1973 a la seu de l' OMI (Organització Marítima Internacional). El Protocol de 1978 es va adoptar en resposta al gran nombre d'accidents de vaixells tanc ocorreguts entre 1976 i 1977. Tenint en compte que el Conveni MARPOL 1973 encara no havia entrat en vigor, el Protocol de 1978 relatiu al Conveni MARPOL va absorbir el Conveni original. El nou instrument va entrar en vigor el 2 d' octubre de 1983. El 1997, es va adoptar un Protocol per introduir esmenes en el Conveni i es va afegir un nou Annex VI, que va entrar en vigor el 19 de maig de 2005. En el Conveni figuren regles encaminades a prevenir i reduir al mínim la contaminació ocasionada pels vaixells, tant accidental com procedent de les operacions normals, i actualment inclou sis annexos tècnics. En la majoria d' aquests annexos figuren zones especials en les quals es realitzen controls estrictes respecte de les descàrregues operacionals.

Per tant, l’objectiu final del conveni MARPOL, un acord que facilita mantenir un entorn net i sostenible, és mantenir l’aigua neta, lliure de residus procedents de vaixells. La seva aplicació al Port es tradueix en una política per facilitar que la descàrrega de residus es faci de manera correcta i lliure de vessaments, el Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil. Les empreses amb llicència per la recepció dels residus dels Annexos I i V de MARPOL van recollir en l’àmbit del port de Tarragona, durant l’any 2022, un total aproximat de 25.274 metres cúbics de residus procedents de vaixells i, gairebé 12.000 metres cúbics durant el primer semestre de 2023. Residus que van ser traslladats per al seu correcte tractament en instal·lacions autoritzades per la Generalitat de Catalunya.

Camp d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de la normativa MARPOL així com el Pla de Recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega s’aplica a tot el recinte portuari tarragoní, i a tots els vaixells, inclosos pesquers o embarcacions d’esbarjo, amb independència del seu pavelló o el seu atrac assignat.

El servei portuari de recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega inclou les aigües olioses de sentines, fangs resultats de purificació de combustible, olis i lubricants (annex I), aigües brutes (annex IV), brossa resultant de residus domèstics i resultat de treball rutinari del vaixell (annex V), i també els residus i les substàncies que incideixen negativament a la capa d’ozó procedents dels gasos d’escapament (annex VI de MARPOL).

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors