L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port

L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port
11 Apr
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La publicació, amb motiu del centenari de la històrica instal·lació, es presenta el dimecres 12 d’abril a les 19 hores al Museu del Port

L’Arxiu del Port de Tarragona presenta Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona amb motiu del centenari del rellotge portuari, el pròxim dimecres 12 d’abril a les 19 h amb autoria de Coia Escoda i Ramon Aloguín. Es preveu, dins dels actes previstos per a la celebració centenària, realitzar una ruta guiada a l’històric element patrimonial portuari el 15 d’abril i el 3 de juny

La setmana vinent, dimecres 12 d’abril, a les 19 hores, el Museu del Port de Tarragona, acollirà la presentació de la darrera publicació del Port de Tarragona, Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona per commemorar l’aniversari d’aquest emblemàtic monument portuari. A l’acte hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, amb els autors de la publicació, Coia Escoda Múrria, responsable de l’Arxiu portuari i historiadora, i Ramon Aloguín Pallach, arquitecte i divulgador de la història tarragonina i portuària.

Enguany el Port de Tarragona celebra el centenari d’aquest emblemàtic element de la ruta patrimonial portuària amb l’edició d’un llibre que ressegueix les seves vicissituds: origen, modificacions i situació actual.

Emblemàtic element patrimonial

El rellotge portuari, situat a l’andana superior del dic de Llevant, es va construir el 1922 a partir d’una reivindicació històrica dels treballadors portuaris que demanaven tenir un instrument de control de la jornada laboral; per tant, havia de ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària, d’aquí el seu emplaçament a la part superior del dic de Llevant.

Cal tenir present que, en aquell moment, la torre del rellotge es podia veure, perfectament, des del capdamunt del carrer d’Apodaca, i també des dels dos molls que llavors formaven la infraestructura portuària: el moll de Costa i el Paral·lel al de Costa (actual Marina Tàrraco).

El llibre, publicat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, mostra els projectes que dos enginyers diferents van fer del monument: Serrano i Membrillera, els quals el dissenyaren seguint els cànons vigents en aquell moment, d’aquí el seu aspecte neoclàssic, però també amb tocs modernistes, especialment pel que fa a la forja que acull la campana.

La seva construcció, així com la seva inauguració la nit de cap d’any de transició de l’any 1922 al 1923, les restauracions que se li han practicat, incidint en la darrera duta a terme entre 2019 i 2020, la protecció patrimonial que ostenta així com altres curiositats es podran veure en aquesta publicació que arriba acompanyada de diverses fotografies, plànols i dibuixos del rellotge portuari.

Rutes guiades gratuïtes

L’obra és una de les novetats que enguany presenta el Port de Tarragona per la Diada de Sant Jordi i que la ciutadania pot adquirir tant a l’estand de la Rambla Nova com a les llibreries de la ciutat.

L’Arxiu del Port també ha programat, dins de les activitats per celebrar el centenari de la torre rellotge, un seguit d’activitats durant 2023. Aquest mes es farà la primera ruta guiada, el dissabte 15 d’abril a les 12 hores, a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguín, un dels autors del llibre. La segona ruta es farà el dissabte 3 de juny. Les rutes són gratuïtes però cal fer inscripció prèvia a: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona