L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port

L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port
11 Abr
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La publicació, amb motiu del centenari de la històrica instal·lació, es presenta el dimecres 12 d’abril a les 19 hores al Museu del Port

L’Arxiu del Port de Tarragona presenta Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona amb motiu del centenari del rellotge portuari, el pròxim dimecres 12 d’abril a les 19 h amb autoria de Coia Escoda i Ramon Aloguín. Es preveu, dins dels actes previstos per a la celebració centenària, realitzar una ruta guiada a l’històric element patrimonial portuari el 15 d’abril i el 3 de juny

La setmana vinent, dimecres 12 d’abril, a les 19 hores, el Museu del Port de Tarragona, acollirà la presentació de la darrera publicació del Port de Tarragona, Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona per commemorar l’aniversari d’aquest emblemàtic monument portuari. A l’acte hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, amb els autors de la publicació, Coia Escoda Múrria, responsable de l’Arxiu portuari i historiadora, i Ramon Aloguín Pallach, arquitecte i divulgador de la història tarragonina i portuària.

Enguany el Port de Tarragona celebra el centenari d’aquest emblemàtic element de la ruta patrimonial portuària amb l’edició d’un llibre que ressegueix les seves vicissituds: origen, modificacions i situació actual.

Emblemàtic element patrimonial

El rellotge portuari, situat a l’andana superior del dic de Llevant, es va construir el 1922 a partir d’una reivindicació històrica dels treballadors portuaris que demanaven tenir un instrument de control de la jornada laboral; per tant, havia de ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària, d’aquí el seu emplaçament a la part superior del dic de Llevant.

Cal tenir present que, en aquell moment, la torre del rellotge es podia veure, perfectament, des del capdamunt del carrer d’Apodaca, i també des dels dos molls que llavors formaven la infraestructura portuària: el moll de Costa i el Paral·lel al de Costa (actual Marina Tàrraco).

El llibre, publicat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, mostra els projectes que dos enginyers diferents van fer del monument: Serrano i Membrillera, els quals el dissenyaren seguint els cànons vigents en aquell moment, d’aquí el seu aspecte neoclàssic, però també amb tocs modernistes, especialment pel que fa a la forja que acull la campana.

La seva construcció, així com la seva inauguració la nit de cap d’any de transició de l’any 1922 al 1923, les restauracions que se li han practicat, incidint en la darrera duta a terme entre 2019 i 2020, la protecció patrimonial que ostenta així com altres curiositats es podran veure en aquesta publicació que arriba acompanyada de diverses fotografies, plànols i dibuixos del rellotge portuari.

Rutes guiades gratuïtes

L’obra és una de les novetats que enguany presenta el Port de Tarragona per la Diada de Sant Jordi i que la ciutadania pot adquirir tant a l’estand de la Rambla Nova com a les llibreries de la ciutat.

L’Arxiu del Port també ha programat, dins de les activitats per celebrar el centenari de la torre rellotge, un seguit d’activitats durant 2023. Aquest mes es farà la primera ruta guiada, el dissabte 15 d’abril a les 12 hores, a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguín, un dels autors del llibre. La segona ruta es farà el dissabte 3 de juny. Les rutes són gratuïtes però cal fer inscripció prèvia a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona