L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port

L’Arxiu del Port presenta el llibre de la història de la torre del rellotge del Port
11 Abr
2023

La publicació, amb motiu del centenari de la històrica instal·lació, es presenta el dimecres 12 d’abril a les 19 hores al Museu del Port

L’Arxiu del Port de Tarragona presenta Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona amb motiu del centenari del rellotge portuari, el pròxim dimecres 12 d’abril a les 19 h amb autoria de Coia Escoda i Ramon Aloguín. Es preveu, dins dels actes previstos per a la celebració centenària, realitzar una ruta guiada a l’històric element patrimonial portuari el 15 d’abril i el 3 de juny

La setmana vinent, dimecres 12 d’abril, a les 19 hores, el Museu del Port de Tarragona, acollirà la presentació de la darrera publicació del Port de Tarragona, Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona per commemorar l’aniversari d’aquest emblemàtic monument portuari. A l’acte hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, amb els autors de la publicació, Coia Escoda Múrria, responsable de l’Arxiu portuari i historiadora, i Ramon Aloguín Pallach, arquitecte i divulgador de la història tarragonina i portuària.

Enguany el Port de Tarragona celebra el centenari d’aquest emblemàtic element de la ruta patrimonial portuària amb l’edició d’un llibre que ressegueix les seves vicissituds: origen, modificacions i situació actual.

Emblemàtic element patrimonial

El rellotge portuari, situat a l’andana superior del dic de Llevant, es va construir el 1922 a partir d’una reivindicació històrica dels treballadors portuaris que demanaven tenir un instrument de control de la jornada laboral; per tant, havia de ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària, d’aquí el seu emplaçament a la part superior del dic de Llevant.

Cal tenir present que, en aquell moment, la torre del rellotge es podia veure, perfectament, des del capdamunt del carrer d’Apodaca, i també des dels dos molls que llavors formaven la infraestructura portuària: el moll de Costa i el Paral·lel al de Costa (actual Marina Tàrraco).

El llibre, publicat per l’Autoritat Portuària de Tarragona, mostra els projectes que dos enginyers diferents van fer del monument: Serrano i Membrillera, els quals el dissenyaren seguint els cànons vigents en aquell moment, d’aquí el seu aspecte neoclàssic, però també amb tocs modernistes, especialment pel que fa a la forja que acull la campana.

La seva construcció, així com la seva inauguració la nit de cap d’any de transició de l’any 1922 al 1923, les restauracions que se li han practicat, incidint en la darrera duta a terme entre 2019 i 2020, la protecció patrimonial que ostenta així com altres curiositats es podran veure en aquesta publicació que arriba acompanyada de diverses fotografies, plànols i dibuixos del rellotge portuari.

Rutes guiades gratuïtes

L’obra és una de les novetats que enguany presenta el Port de Tarragona per la Diada de Sant Jordi i que la ciutadania pot adquirir tant a l’estand de la Rambla Nova com a les llibreries de la ciutat.

L’Arxiu del Port també ha programat, dins de les activitats per celebrar el centenari de la torre rellotge, un seguit d’activitats durant 2023. Aquest mes es farà la primera ruta guiada, el dissabte 15 d’abril a les 12 hores, a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguín, un dels autors del llibre. La segona ruta es farà el dissabte 3 de juny. Les rutes són gratuïtes però cal fer inscripció prèvia a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona