El Port Tarragona inicia un nou projecte de regeneració de biodiversitat marina

El Port Tarragona inicia un nou projecte de regeneració de biodiversitat marina
01 Feb
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’actuació transforma els molls del Port en agents actius per a la recuperació de la flora i la fauna marines

L’APT s’incorpora com a partner del projecte d’investigació SEAREG per a la regeneració del Mediterrani a gran escala

Avui, 1 de febrer a les 10h, a la sala de premsa de l’edifici institucional, el Port ha presentat als mitjans de comunicació el nou projecte de regeneració de biodiversitat marina. El projecte consisteix en la immersió de 8 biòtops en 3 zones diferents d’aigües del Port. La primera ubicació és al costat de les Escales Reials, la segona al moll d’Andalusia i la tercera al moll de Castella Oest. Aquesta actuació, transforma els molls del Port en agents actius per a la recuperació de la flora i la fauna marines, compta amb la col·laboració de l’empresa Ocean Ecostructures, especialista en el desenvolupament de tecnologia regenerativa. Les primeres immersions per a la col·locació dels biòtops s’han dut a terme el passat dilluns 30 de gener. Amb aquest projecte el Port Tarragona s’incorpora com a partner del Projecte d’Investigació SEAREG per a la regeneració del Mediterrani a gran escala a través de la transformació de les infraestructures portuàries en agents eco-proactius. El projecte té un pressupost de 15.000 euros i forma part de les accions dissenyades al Pla de Sostenibilitat -Agenda 2030 dins l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Port Tarragona. A través d’aquest pla, el Port reforça el seu posicionament com agent proactiu sostenible, per al desplegament dels ODS i per a implementar accions per a la restauració mediambiental i la descarbonització.

Biòtops

El projecte consisteix en la instal·lació de 8 estructures de bioregeneració que utilitzen la tecnologia de regeneració Bio Boosting System (BBS), la més avançada del mercat, i que combina l’ús de substrats naturals de Carbonat Càlcic (no ciment), amb sistemes d’atracció de microfauna, que permeten crear microesculls plenament funcionals i resilients. El sistema està dissenyat per a no interferir en les operatives portuàries gràcies al seu sistema de fixació versàtil, de fàcil instal·lació. Les estructures mimetitzen ecosistemes reals fomentant la convivència de la diversitat de flora i fauna marina. El sistema BBS es completa amb el sistema de monitorització digital iOceans i una APP de seguiment que permet compartir l’evolució dels beneficis ambientals amb la ciutadania.

Beneficis

Les immersions per a la col·locació dels 8 biòtops marins les duu a terme un equip professional de submarinistes de l’empresa Ardentia que els instal·la en les 3 zones escollides per l’equip expert de l’APT.

Aquesta actuació pretén regenerar capital natural marí i, alhora, impactar positivament en la regeneració i reforestació de la mar, la reducció i detecció precoç d’espècies invasores, aconseguir un ‘banc’ de biodiversitat, augmentar la biomassa marina, reduir la contaminació i recuperar la capacitat de captura de CO2 i de generació d’oxigen a les aigües de la mar.

A més, Port Tarragona d'aquesta manera actua posicionant-se com un agent eco-proactiu i mitigador d’impactes negatius al medi. Al mateix temps, crea un vincle entre port, ciència i societat per a la transició cap a models sostenibles. La col·laboració amb Ocean Ecostructures posiciona Port Tarragona com a un organisme promotor i compromès amb l’entorn, en la línia marcada fa uns anys a través d’altres col·laboracions amb centres d’investigació locals i projectes científics, com per exemple, la primera immersió de biòtops amb la participació i col·laboració de la Universitat Rovira Virgili, TecnaTox i DeepSea Numerical. Una altra acció recollida en els Objectius de Desenvolupament Sostenibles i desenvolupats des del Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 de Port Tarragona que va tenir lloc l’any 2021.

Seguiment projecte

Ocean Ecostructures i Port Tarragona realitzaran un seguiment del funcionament dels biòtops submergits. El seguiment consistirà en diversos aspectes. Per una banda, el monitoratge que permetrà l’emissió d’informes d’impacte ambiental que es vagin aconseguint, amb definició de paràmetres físics-químics, monitoratge de biodiversitat, biomassa, captació de Co2, detecció de les espècies invasores, etc. Per altra banda, l’equip implicat tindrà accés a l’APP de monitoratge digital per facilitar la comunicació i la presa de decisions.

Projecte SEAREG

Amb aquesta iniciativa, el Port s’incorpora al projecte SEAREG, un projecte que té com a objectiu la regeneració a gran escala de la biodiversitat a la Mediterrània, transformant els ports i altres infraestructures (plataformes de petroli o parcs eòlics) en agents eco-proactius. El Projecte SEAREG, liderat per la fundació del mateix nom, es fonamenta en establir fórmules de col·laboració entre ciència, empresa i societat, buscant la recuperació del medi marí i posar en valor el capital natural de la Mediterrània, transformant el rol ambiental de les infraestructures (de gris a blau).

Port Tarragona ha estat un dels ports seleccionats pel projecte SEAREG i, per tant, es converteix en pioner en la implementació de tècniques de regeneració i lluita contra el canvi climàtic de darrera generació.

Resum primer projecte 2021

El primer projecte d’immersió de biòtops va ser finançat pel Port de Tarragona, impulsat i supervisat per la URV, i desenvolupat per les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical. L’acció, presentada públicament, el setembre de 2021 tenia com a objectiu principal recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa. La forma, dimensions i disposició de les àmfores i biòtops era adient perquè les espècies poguessin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció. Van ser tres les immersions que es van dur a terme durant 12 mesos.

El grup de professionals encarregat de la iniciativa va afirmar que al voltant de tots els biòtops submergits se segueix produint un increment de la diversitat d'espècies marines. Els resultats mostren que tots els biòtops tenen un dens recobriment per algues i fauna invertebrada macroscòpica, amb diversitat d'espècies. Es pot destacar la presència de pops, peixos diversos i postes d'ous de calamar. Per altra banda, les estructures submergides a la Punta del Miracle són les que millor han resistit els embats dels corrents marins i les tempestes.

Galeria d'imatges

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!