‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port

‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port
29 Dec
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La façana de l’edifici mostrarà la fotografia a partir del 29 de desembre i fins al pròxim estiu 2021, data que finalitzarà la celebració del seu 30è aniversari

La fotografia es podrà veure a l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé

Es tracta d’una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments

Aquest atípic 2020 es compleixen 30 anys des de l’obertura al públic de l’Arxiu del Port de Tarragona el 4 de juliol de 1990. Una de les accions més importants que es durà a terme és una instal·lació fotogràfica que lluirà a la façana de l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé, obra del fotògraf i creador Ricard Martínez, i que porta per títol ‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’.

La instal·lació consisteix en una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vides que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa.

La composició fotogràfica realitza així un gest figuratiu, però afectuós, tot estrenyent la mateixa pedra que, any rere any ha documentat”, segons Ricard Martínez.

La instal·lació, visible a partir del 29 de desembre fins al pròxim estiu, està acompanyada d’un panell explicatiu a peu de carrer a l’abast de les persones interessades.

Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu

El projecte va néixer abans de la pandèmia i incorpora reflexions sorgides arran de la nova situació que estem vivint perquè modula el present i el futur. El títol és una clara declaració d’intencions de l’obra: Autoretrat és un concepte que respira de la particular tradició dels retrats de vaixell, tot subratllant la independència d’una entitat, l’Arxiu, que és capaç de dibuixar-se ella mateixa, a partir dels registres que custodia, diu l’autor.

La instal·lació esdevé la proa del vaixell en què s’ha convertit tot l’edifici. A la finestra superior hi ha la fotografia d’un home que albira des d’on, precisament serà instal·lada la imatge. Es tracta d’un treballador retratat, potser, involuntàriament durant les obres de construcció l’any 1923, però que ara esdevé un guaita que esguarda el destí de l’edifici, tot mirant al futur, del que tots en formem part.

La imatge composta comprimeix el temps. No tan sols mostra l’edifici en construcció, la seva evolució, sinó que també el retrata navegant pel temps, propulsat -sens dubte- per les veles dels documents que conté, per la seva història.

L’Arxiu treballa en l’organització de més activitats i actes públics per celebrar, d’una manera o altra, el seu 30è aniversari, que finalitzarà el pròxim estiu 2021.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona