‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port

‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port
29 Dic
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La façana de l’edifici mostrarà la fotografia a partir del 29 de desembre i fins al pròxim estiu 2021, data que finalitzarà la celebració del seu 30è aniversari

La fotografia es podrà veure a l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé

Es tracta d’una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments

Aquest atípic 2020 es compleixen 30 anys des de l’obertura al públic de l’Arxiu del Port de Tarragona el 4 de juliol de 1990. Una de les accions més importants que es durà a terme és una instal·lació fotogràfica que lluirà a la façana de l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé, obra del fotògraf i creador Ricard Martínez, i que porta per títol ‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’.

La instal·lació consisteix en una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vides que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa.

La composició fotogràfica realitza així un gest figuratiu, però afectuós, tot estrenyent la mateixa pedra que, any rere any ha documentat”, segons Ricard Martínez.

La instal·lació, visible a partir del 29 de desembre fins al pròxim estiu, està acompanyada d’un panell explicatiu a peu de carrer a l’abast de les persones interessades.

Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu

El projecte va néixer abans de la pandèmia i incorpora reflexions sorgides arran de la nova situació que estem vivint perquè modula el present i el futur. El títol és una clara declaració d’intencions de l’obra: Autoretrat és un concepte que respira de la particular tradició dels retrats de vaixell, tot subratllant la independència d’una entitat, l’Arxiu, que és capaç de dibuixar-se ella mateixa, a partir dels registres que custodia, diu l’autor.

La instal·lació esdevé la proa del vaixell en què s’ha convertit tot l’edifici. A la finestra superior hi ha la fotografia d’un home que albira des d’on, precisament serà instal·lada la imatge. Es tracta d’un treballador retratat, potser, involuntàriament durant les obres de construcció l’any 1923, però que ara esdevé un guaita que esguarda el destí de l’edifici, tot mirant al futur, del que tots en formem part.

La imatge composta comprimeix el temps. No tan sols mostra l’edifici en construcció, la seva evolució, sinó que també el retrata navegant pel temps, propulsat -sens dubte- per les veles dels documents que conté, per la seva història.

L’Arxiu treballa en l’organització de més activitats i actes públics per celebrar, d’una manera o altra, el seu 30è aniversari, que finalitzarà el pròxim estiu 2021.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona