‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port

‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’, la instal·lació fotogràfica per celebrar el 30è aniversari de l’Arxiu del Port
29 Des
2020

La façana de l’edifici mostrarà la fotografia a partir del 29 de desembre i fins al pròxim estiu 2021, data que finalitzarà la celebració del seu 30è aniversari

La fotografia es podrà veure a l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé

Es tracta d’una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments

Aquest atípic 2020 es compleixen 30 anys des de l’obertura al públic de l’Arxiu del Port de Tarragona el 4 de juliol de 1990. Una de les accions més importants que es durà a terme és una instal·lació fotogràfica que lluirà a la façana de l’edifici de l’Arxiu a la plaça dels Carros, cantonada carrer d’Anselm Clavé, obra del fotògraf i creador Ricard Martínez, i que porta per títol ‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’.

La instal·lació consisteix en una gran refotografia, un retrat de l’edifici a través del temps construït amb fotografies de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vides que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa.

La composició fotogràfica realitza així un gest figuratiu, però afectuós, tot estrenyent la mateixa pedra que, any rere any ha documentat”, segons Ricard Martínez.

La instal·lació, visible a partir del 29 de desembre fins al pròxim estiu, està acompanyada d’un panell explicatiu a peu de carrer a l’abast de les persones interessades.

Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu

El projecte va néixer abans de la pandèmia i incorpora reflexions sorgides arran de la nova situació que estem vivint perquè modula el present i el futur. El títol és una clara declaració d’intencions de l’obra: Autoretrat és un concepte que respira de la particular tradició dels retrats de vaixell, tot subratllant la independència d’una entitat, l’Arxiu, que és capaç de dibuixar-se ella mateixa, a partir dels registres que custodia, diu l’autor.

La instal·lació esdevé la proa del vaixell en què s’ha convertit tot l’edifici. A la finestra superior hi ha la fotografia d’un home que albira des d’on, precisament serà instal·lada la imatge. Es tracta d’un treballador retratat, potser, involuntàriament durant les obres de construcció l’any 1923, però que ara esdevé un guaita que esguarda el destí de l’edifici, tot mirant al futur, del que tots en formem part.

La imatge composta comprimeix el temps. No tan sols mostra l’edifici en construcció, la seva evolució, sinó que també el retrata navegant pel temps, propulsat -sens dubte- per les veles dels documents que conté, per la seva història.

L’Arxiu treballa en l’organització de més activitats i actes públics per celebrar, d’una manera o altra, el seu 30è aniversari, que finalitzarà el pròxim estiu 2021.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!