L’Arxiu del Port se suma al Dia Internacional dels Arxius

L’Arxiu del Port se suma al Dia Internacional dels Arxius
08 Jun
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Celebrat arreu del món el dia 9 de juny

L’Arxiu del Port mostrarà la seva cara més personal unint-se a la campanya organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Consell Internacional d’Arxius

Un audiovisual per compartir una nova activitat de l’Arxiu ‘Coneix els secrets de l’Arxiu amb...’

El 9 de juny se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Arxius, data que instaurà el Consell Internacional d’Arxius (ICA) l’any 2008 coincidint amb el 60è aniversari de la creació d’aquesta entitat internacional que vetlla pels arxius d’arreu del món i pels seus i les seves professionals.

L’Arxiu del Port de Tarragona, que ha format part de la Comissió organitzadora d’aquesta celebració anual, s’ha sumat a la iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya proposada per aquest 2020 sota el lema “Persones – Vides – Arxius “. Es tracta d’una campanya virtual, una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal que tenen els arxius, les seves persones usuàries.

La crida es va fer arribar a tots els arxius de Catalunya. A hores d’ara han participat 58 arxius i s’han aplegat 66 vídeos que es publicaran el pròxim 9 de juny a través dels diferents canals socials utilitzant les etiquetes #arxiusaccessibles, #UnArxiuÉs #IAW2020 i #DIA2020. Aquests audiovisuals expliquen les pròpies vivències de les persones usuàries. La campanya vol transmetre que el més important pels arxius són les persones que utilitzen els seus serveis, darrere de cada persona hi ha una història personal, una trajectòria que fa que s’encamini cap a l’arxiu.

D’altra banda, l’Arxiu del Port presentarà en els seus canals socials, un audiovisual que ve a ser un tast de l’activitat ‘Coneix els secrets de l’Arxiu amb...’ que s’havia d’estrenar en aquestes dates, i que compta amb la participació de dos personatges molt estimats, el capità Apodaca i Maria Antònia de Castellarnau, figures que fa uns anys acompanyen i ajuden a apropar l’Arxiu a la ciutadania i tenen un gran èxit de participació.

 

Serveis a la ciutadania

L’Arxiu del Port ofereix diferents serveis a la ciutadania. Per una banda la custòdia de diversos Fons documentals, l’inventari dels quals està disponible en línia: (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/els-fons)

Per altra banda, l’Arxiu Digital, amb quasi 2.000 visites durant el darrer any 2019, un ambiciós projecte del Port de Tarragona destinat a posar a l’abast de la investigació les sèries documentals més consultades o més importants en format digital (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/arxiu-digital).

Continuem el recorregut amb la Fototeca, amb 12.336 fotografies registrades i digitalitzades. Imatges que tothom pot sol·licitar per a il·lustrar publicacions, exposicions, articles de revistes i diaris, tesis doctorals o programes de televisió.(https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/fototeca)

A banda dels fons documentals pròpiament dits, l'Arxiu disposa també d´una important biblioteca hemeroteca auxiliar al voltant de 9.500 volums i amb més de 36.700 consultes al seu catàleg durant 2019, principalment de temàtica marítima i portuària: comerç i transport marítim, marina, gent de mar i navegació, enginyeria, fars, naufragis i salvament, pesca i navegació fluvial, vaixells i construcció naval o ports esportius per destacar-ne alguna. (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/biblioteca-hemeroteca).

L’Arxiu promou i organitza activitats educatives i convoca el Premi ‘Investigació Port de Tarragona dotat amb 6.000 euros i de caràcter bianual; la IX edició ha vist la llum aquest 2020, un premi per potenciar i fomentar la tasca d’investigació.( https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/premi-investigacio)

 

L’Arxiu des de 1990

L'Arxiu del Port de Tarragona s’obrí al públic el 4 de juliol de 1990 amb motiu dels actes de celebració del Bicentenari del Port Modern.

La documentació més antiga que es conserva a l’Arxiu referent al Port de Tarragona data del 1790, any en què s’iniciaren les obres del port modern. Des d’aquesta data fins a l’actualitat la documentació ha anat augmentant progressivament fins a arribar a constituir un fons considerable, a través del qual, és possible reconstruir la història del Camp de Tarragona i el paper que el port hi ha representat, tant econòmicament com socialment.

En definitiva l’Arxiu del Port s’ha convertit en la memòria i l’essència del Port de Tarragona.

 

Arxiu del Port

 
+ info
    

Arxiu Digital

 
+ info
 

Tagged under
  • Arxiu del Port

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona