L’Arxiu del Port se suma al Dia Internacional dels Arxius

L’Arxiu del Port se suma al Dia Internacional dels Arxius
08 Jun
2020

Celebrat arreu del món el dia 9 de juny

L’Arxiu del Port mostrarà la seva cara més personal unint-se a la campanya organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Consell Internacional d’Arxius

Un audiovisual per compartir una nova activitat de l’Arxiu ‘Coneix els secrets de l’Arxiu amb...’

El 9 de juny se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Arxius, data que instaurà el Consell Internacional d’Arxius (ICA) l’any 2008 coincidint amb el 60è aniversari de la creació d’aquesta entitat internacional que vetlla pels arxius d’arreu del món i pels seus i les seves professionals.

L’Arxiu del Port de Tarragona, que ha format part de la Comissió organitzadora d’aquesta celebració anual, s’ha sumat a la iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya proposada per aquest 2020 sota el lema “Persones – Vides – Arxius “. Es tracta d’una campanya virtual, una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal que tenen els arxius, les seves persones usuàries.

La crida es va fer arribar a tots els arxius de Catalunya. A hores d’ara han participat 58 arxius i s’han aplegat 66 vídeos que es publicaran el pròxim 9 de juny a través dels diferents canals socials utilitzant les etiquetes #arxiusaccessibles, #UnArxiuÉs #IAW2020 i #DIA2020. Aquests audiovisuals expliquen les pròpies vivències de les persones usuàries. La campanya vol transmetre que el més important pels arxius són les persones que utilitzen els seus serveis, darrere de cada persona hi ha una història personal, una trajectòria que fa que s’encamini cap a l’arxiu.

D’altra banda, l’Arxiu del Port presentarà en els seus canals socials, un audiovisual que ve a ser un tast de l’activitat ‘Coneix els secrets de l’Arxiu amb...’ que s’havia d’estrenar en aquestes dates, i que compta amb la participació de dos personatges molt estimats, el capità Apodaca i Maria Antònia de Castellarnau, figures que fa uns anys acompanyen i ajuden a apropar l’Arxiu a la ciutadania i tenen un gran èxit de participació.

 

Serveis a la ciutadania

L’Arxiu del Port ofereix diferents serveis a la ciutadania. Per una banda la custòdia de diversos Fons documentals, l’inventari dels quals està disponible en línia: (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/els-fons)

Per altra banda, l’Arxiu Digital, amb quasi 2.000 visites durant el darrer any 2019, un ambiciós projecte del Port de Tarragona destinat a posar a l’abast de la investigació les sèries documentals més consultades o més importants en format digital (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/arxiu-digital).

Continuem el recorregut amb la Fototeca, amb 12.336 fotografies registrades i digitalitzades. Imatges que tothom pot sol·licitar per a il·lustrar publicacions, exposicions, articles de revistes i diaris, tesis doctorals o programes de televisió.(https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/fototeca)

A banda dels fons documentals pròpiament dits, l'Arxiu disposa també d´una important biblioteca hemeroteca auxiliar al voltant de 9.500 volums i amb més de 36.700 consultes al seu catàleg durant 2019, principalment de temàtica marítima i portuària: comerç i transport marítim, marina, gent de mar i navegació, enginyeria, fars, naufragis i salvament, pesca i navegació fluvial, vaixells i construcció naval o ports esportius per destacar-ne alguna. (https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/biblioteca-hemeroteca).

L’Arxiu promou i organitza activitats educatives i convoca el Premi ‘Investigació Port de Tarragona dotat amb 6.000 euros i de caràcter bianual; la IX edició ha vist la llum aquest 2020, un premi per potenciar i fomentar la tasca d’investigació.( https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port/premi-investigacio)

 

L’Arxiu des de 1990

L'Arxiu del Port de Tarragona s’obrí al públic el 4 de juliol de 1990 amb motiu dels actes de celebració del Bicentenari del Port Modern.

La documentació més antiga que es conserva a l’Arxiu referent al Port de Tarragona data del 1790, any en què s’iniciaren les obres del port modern. Des d’aquesta data fins a l’actualitat la documentació ha anat augmentant progressivament fins a arribar a constituir un fons considerable, a través del qual, és possible reconstruir la història del Camp de Tarragona i el paper que el port hi ha representat, tant econòmicament com socialment.

En definitiva l’Arxiu del Port s’ha convertit en la memòria i l’essència del Port de Tarragona.

 

Arxiu del Port

 
+ info
    

Arxiu Digital

 
+ info
 

Etiquetat com
  • Arxiu del Port

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona