L’Arxiu del Port de Tarragona, pioner i referent entre els arxius portuaris de l’Estat

L’Arxiu del Port de Tarragona, pioner i referent entre els arxius portuaris de l’Estat
02 Oct
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

En el marc de les VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris, l’Arxiu del Port va presentar el seu Portal Digital

Les Jornades, celebrades al Port del Ferrol, van estar dedicades a la transformació digital i a la innovació

A través del web portuari s’accedeix al Portal Digital de l’Arxiu del Port de Tarragona

Els passats 21 i 22 de setembre, en el marc de les VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris celebrades al Port de Ferrol (Galícia), l’Arxiu del Port de Tarragona, en representació del Port de Tarragona, va dissertar sobre l’obertura dels seus fons com a exemple de transparència a través del seu Portal Digital.

En aquesta sisena edició organitzada per l’Autoritat Portuària de Ferrol-San Cibrao, les jornades van estar dedicades a la transformació digital i a la innovació, una oportunitat perfecta, com ja es va anunciar fa uns dies, de presentar el Portal Digital, la nova interfície que el Port de Tarragona ha posat a l’abast de la ciutadania. Cal tenir present que Tarragona va ser l’escenari de la segona edició, realitzada l’any 2005, que es va raure en la classificació i valoració dels documents portuaris.

La responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona, Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona, el primer arxiu portuari de l’Estat espanyol i el primer en obrir al públic (4 de juliol de 1990), comunicà la preocupació d’arxiu pioner per tenir cura, conservar i difondre els seus fons documentals tot fent un repàs de la seva història a través de les diferents eines que l’arxiu ha tingut al llarg dels anys per a posar aquests fons a l’abast de la ciutadania. El més recent, el Portal Digital és un entorn web que agrupa tots els actius digitals dels diferents organismes que han gestionat el Port de Tarragona.

La nova eina digital va suscitar un gran interès, entre totes les persones assistents a les Jornades i també entre diferents arxius, biblioteques i institucions que, en només deu dies des de la seva publicació, ja han contactat amb l’Arxiu per a consultar documentació, per a demanar informació sobre la part tècnica del Portal Digital o per a felicitar-lo per la iniciativa.

En l’objectiu d’obrir els arxius i posar els fons documentals a l’abast de la ciutadania, són diverses les activitats que s’han anat organitzant per a difondre’ls, com tallers, exposicions, visites guiades i teatralitzades, etc., i una d’elles ha estat la presència activa a les xarxes socials. És per això que Noemi Navarro, tècnica d’arxiu, va seguir la ponència sobre l’experiència de difusió a través de les xarxes socials de l’Arxiu del Port de Tarragona, i la importància de treballar en aquesta línia per a un bon desenvolupament de les relacions port-ciutat i per a l’enriquiment del patrimoni cultural. També va destacar el retorn social que permet la difusió dels fons històrics, tot i que també va apuntar la necessitat de fer difusió de forma didàctica de la gestió documental. Presents a la majoria de xarxes socials (Facebook, X -Twitter-, Instagram, YouTube i Blogger, de moment) i davant l’interès dels altres arxius portuaris per l’experiència i forma de treballar la difusió presentada, l’Arxiu i el Port de Tarragona van demostrar, una vegada més, ser capdavanters.

Les Jornades van concloure amb una taula rodona dedicada a la “Innovació com a eina de difusió dels Arxius Portuaris” que va estar moderada per la responsable de l’Arxiu portuari tarragoní, Coia Escoda.

L’any vinent, la setena edició de les jornades es faran a Madrid, segons va anunciar Jesús Requena, subdirector de Recursos Humans i Serveis de Ports de l’Estat.

Portal Digital, un entorn web de transparència

El Portal Digital de l’Arxiu del Port aplega els actius digitals dels diferents organismes que han gestionat el Port de Tarragona, conservats des de l’any 1790, classificats per: fotografies, cartografia i plànols, documents textuals, impresos i cartells, audiovisuals i la Biblioteca Digital. La cerca, a diferència d’aplicatius anteriors, es pot fer per dates, paraules concretes, descriptors topogràfics o temes, a través de tots els actius digitals siguin del format que siguin.

El Portal és un entorn web intuïtiu, senzill i molt visual que es va ampliant a mesura que es registren nous elements. Una nova eina que va causar goig i interès, no només entre totes les persones assistents a les Jornades sinó també entre diferents arxius, biblioteques i institucions que, en només deu dies des de la seva publicació, ja han contactat amb l’Arxiu per a consultar documentació, per a demanar informació sobre la part tècnica del Portal Digital o per a felicitar-lo per la iniciativa.

El Port de Tarragona a través del seu Arxiu fa, novament, una aposta molt clara per apropar a la ciutadania, en un exercici de transparència a través del seu Portal Digital.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona