L’Arxiu del Port de Tarragona, pioner i referent entre els arxius portuaris de l’Estat

L’Arxiu del Port de Tarragona, pioner i referent entre els arxius portuaris de l’Estat
02 Oct
2023

En el marc de les VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris, l’Arxiu del Port va presentar el seu Portal Digital

Les Jornades, celebrades al Port del Ferrol, van estar dedicades a la transformació digital i a la innovació

A través del web portuari s’accedeix al Portal Digital de l’Arxiu del Port de Tarragona

Els passats 21 i 22 de setembre, en el marc de les VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris celebrades al Port de Ferrol (Galícia), l’Arxiu del Port de Tarragona, en representació del Port de Tarragona, va dissertar sobre l’obertura dels seus fons com a exemple de transparència a través del seu Portal Digital.

En aquesta sisena edició organitzada per l’Autoritat Portuària de Ferrol-San Cibrao, les jornades van estar dedicades a la transformació digital i a la innovació, una oportunitat perfecta, com ja es va anunciar fa uns dies, de presentar el Portal Digital, la nova interfície que el Port de Tarragona ha posat a l’abast de la ciutadania. Cal tenir present que Tarragona va ser l’escenari de la segona edició, realitzada l’any 2005, que es va raure en la classificació i valoració dels documents portuaris.

La responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona, Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona, el primer arxiu portuari de l’Estat espanyol i el primer en obrir al públic (4 de juliol de 1990), comunicà la preocupació d’arxiu pioner per tenir cura, conservar i difondre els seus fons documentals tot fent un repàs de la seva història a través de les diferents eines que l’arxiu ha tingut al llarg dels anys per a posar aquests fons a l’abast de la ciutadania. El més recent, el Portal Digital és un entorn web que agrupa tots els actius digitals dels diferents organismes que han gestionat el Port de Tarragona.

La nova eina digital va suscitar un gran interès, entre totes les persones assistents a les Jornades i també entre diferents arxius, biblioteques i institucions que, en només deu dies des de la seva publicació, ja han contactat amb l’Arxiu per a consultar documentació, per a demanar informació sobre la part tècnica del Portal Digital o per a felicitar-lo per la iniciativa.

En l’objectiu d’obrir els arxius i posar els fons documentals a l’abast de la ciutadania, són diverses les activitats que s’han anat organitzant per a difondre’ls, com tallers, exposicions, visites guiades i teatralitzades, etc., i una d’elles ha estat la presència activa a les xarxes socials. És per això que Noemi Navarro, tècnica d’arxiu, va seguir la ponència sobre l’experiència de difusió a través de les xarxes socials de l’Arxiu del Port de Tarragona, i la importància de treballar en aquesta línia per a un bon desenvolupament de les relacions port-ciutat i per a l’enriquiment del patrimoni cultural. També va destacar el retorn social que permet la difusió dels fons històrics, tot i que també va apuntar la necessitat de fer difusió de forma didàctica de la gestió documental. Presents a la majoria de xarxes socials (Facebook, X -Twitter-, Instagram, YouTube i Blogger, de moment) i davant l’interès dels altres arxius portuaris per l’experiència i forma de treballar la difusió presentada, l’Arxiu i el Port de Tarragona van demostrar, una vegada més, ser capdavanters.

Les Jornades van concloure amb una taula rodona dedicada a la “Innovació com a eina de difusió dels Arxius Portuaris” que va estar moderada per la responsable de l’Arxiu portuari tarragoní, Coia Escoda.

L’any vinent, la setena edició de les jornades es faran a Madrid, segons va anunciar Jesús Requena, subdirector de Recursos Humans i Serveis de Ports de l’Estat.

Portal Digital, un entorn web de transparència

El Portal Digital de l’Arxiu del Port aplega els actius digitals dels diferents organismes que han gestionat el Port de Tarragona, conservats des de l’any 1790, classificats per: fotografies, cartografia i plànols, documents textuals, impresos i cartells, audiovisuals i la Biblioteca Digital. La cerca, a diferència d’aplicatius anteriors, es pot fer per dates, paraules concretes, descriptors topogràfics o temes, a través de tots els actius digitals siguin del format que siguin.

El Portal és un entorn web intuïtiu, senzill i molt visual que es va ampliant a mesura que es registren nous elements. Una nova eina que va causar goig i interès, no només entre totes les persones assistents a les Jornades sinó també entre diferents arxius, biblioteques i institucions que, en només deu dies des de la seva publicació, ja han contactat amb l’Arxiu per a consultar documentació, per a demanar informació sobre la part tècnica del Portal Digital o per a felicitar-lo per la iniciativa.

El Port de Tarragona a través del seu Arxiu fa, novament, una aposta molt clara per apropar a la ciutadania, en un exercici de transparència a través del seu Portal Digital.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors