El Port Tarragona coordina una innovadora pràctica per millorar la intervenció d’emergència a vaixells.

El Port Tarragona coordina una innovadora pràctica per millorar la intervenció d’emergència a vaixells.
17 Mar
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La pràctica s’ha dut a terme al dic de Llevant i al vaixell Elbeik aquest divendres 17 de març amb la participació de 20 efectius entre els cossos de Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat, Bombers del Parc Químic del Port i Remolcadors..

La pràctica forma part de la planificació anual dels serveis de prevenció i extinció d’incendis al Port amb l’objectiu de millorar les alternatives de subministrament d’aigua en cas d’incendi

Durant el matí d’aquest divendres 17 de març, 20 efectius de diferents cossos professionals d’intervencions d’emergències, han participat en una pràctica que ha tingut dues parts. La primera part ha consistit en el subministrament d’aigua de mar des dels remolcadors a les mànegues dels bombers en terra. L’objectiu és tenir un subministrament d’aigua alternatiu a la xarxa contra incendis de grans prestacions en cas d’algun tipus d’incidència en la xarxa contra incendis del Port, utilitzant directament l’aigua del mar. La segona part s’ha dut a terme des del vaixell Elbeik, situat al moll de Llevant del Port, simulant subministrar l’aigua des del remolcador al vaixell. Una pràctica innovadora pel Port, ja que és la primera vegada que es fa aquest tipus d’acció que permetrà millorar les intervencions d’emergències a vaixells. Aquest tipus de pràctiques formen part de la planificació anual dels serveis de prevenció i extinció d’incendis al Port.

Un marc de col·laboració

Aquesta pràctica és una més que remarca els convenis de col·laboració actius que el Port té amb bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Salvament Marítim, i amb altres equips de seguretat del territori, per tal de coordinar i executar exercicis i formacions que millorin la resposta i els coneixements a l’hora de resoldre possibles incidències.

Un exemple d’aquesta col·laboració i coordinació que el Port de Tarragona desenvolupa des del 2015 són les pràctiques específiques d'embarcament i desembarcament amb vaixells.

Dins d’aquest marc de col·laboració, des del 2018, el Port Tarragona també ha potenciat els simulacres conjunts amb creuers, per a desenvolupament i coneixement específic d'emergències en aquest tipus de vaixells i on s’han treballat els protocols i processos de coordinació conjunts.

Aquesta entesa es formalitzà l’agost de 2019, data en què Port Tarragona signa un conveni per a la prestació dels serveis comuns de prevenció i control d’emergències al Port de Tarragona amb el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Un conveni que preveu la realització d’activitats formatives orientades i relacionades amb el coneixement teòric i pràctic dels diferents aspectes que tenen a veure amb l’activitat portuària i els riscos específics associats a l’activitat industrial i marítima dins de la zona de servei del Port.

Port Tarragona ISO 22320 de Gestió d’Emergències

El passat gener de 2022, el Port de Tarragona va ser el primer port del sistema portuari estatal en aconseguir el certificat de Gestió d’Emergències basat en la norma internacional ISO 22320. La norma és un recull de les millors pràctiques mundials en matèria de gestió integral d’emergències amb l’objectiu d’establir l’ordre i el control organitzacional d’estructures i procediments, presa de decisions, traçabilitat i gestió de la informació.

Aquest certificat, amb una validesa fins a l’any 2025, acredita la capacitat del Port per a donar una resposta eficaç i coordinada davant una situació d’emergència, apostant per la millora continua, tal com especifica la norma ISO 22320 de Protecció i Seguretat dels Ciutadans, Gestió d’Emergències. Requisits per a la resposta davant dels incidents. Fet que el posicionen com a primer port de l’Estat en aconseguir la Certificació de Gestió d’Emergències conforme a aquesta norma.

Sistema d’emergències reforçat

El Port Tarragona surt reforçat amb aquesta certificació i suposa l’assoliment d’un treball continu de millora de l’eficàcia i de l’eficiència en les actuacions de formació, prevenció i gestió de les emergències. Per una banda, l’organisme tarragoní queda acreditat en el desenvolupament i millora de les seves capacitats en tota mena de respostes davant d’emergències de qualsevol dimensió, ja sigui incident, crisi, interrupció d’activitats, etc. Per altra banda, el Port acredita i estableix processos de gestió d’informació i dades. I finalment, es garanteix una correcta coordinació i cooperació entre diferents cossos de seguretat, així com una gestió eficient dels recursos compartits.

La certificació ISO 22320 significa una garantia i el compromís del Port per la seguretat de les persones, de les infraestructures, de les activitats i de l’entorn.

Més informació

https://www.porttarragona.cat/ca/port/seguretat-integral/seguretat-industrial-i-autoproteccio

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona