El Port Tarragona coordina una innovadora pràctica per millorar la intervenció d’emergència a vaixells.

El Port Tarragona coordina una innovadora pràctica per millorar la intervenció d’emergència a vaixells.
17 Mar
2023

La pràctica s’ha dut a terme al dic de Llevant i al vaixell Elbeik aquest divendres 17 de març amb la participació de 20 efectius entre els cossos de Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat, Bombers del Parc Químic del Port i Remolcadors..

La pràctica forma part de la planificació anual dels serveis de prevenció i extinció d’incendis al Port amb l’objectiu de millorar les alternatives de subministrament d’aigua en cas d’incendi

Durant el matí d’aquest divendres 17 de març, 20 efectius de diferents cossos professionals d’intervencions d’emergències, han participat en una pràctica que ha tingut dues parts. La primera part ha consistit en el subministrament d’aigua de mar des dels remolcadors a les mànegues dels bombers en terra. L’objectiu és tenir un subministrament d’aigua alternatiu a la xarxa contra incendis de grans prestacions en cas d’algun tipus d’incidència en la xarxa contra incendis del Port, utilitzant directament l’aigua del mar. La segona part s’ha dut a terme des del vaixell Elbeik, situat al moll de Llevant del Port, simulant subministrar l’aigua des del remolcador al vaixell. Una pràctica innovadora pel Port, ja que és la primera vegada que es fa aquest tipus d’acció que permetrà millorar les intervencions d’emergències a vaixells. Aquest tipus de pràctiques formen part de la planificació anual dels serveis de prevenció i extinció d’incendis al Port.

Un marc de col·laboració

Aquesta pràctica és una més que remarca els convenis de col·laboració actius que el Port té amb bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Salvament Marítim, i amb altres equips de seguretat del territori, per tal de coordinar i executar exercicis i formacions que millorin la resposta i els coneixements a l’hora de resoldre possibles incidències.

Un exemple d’aquesta col·laboració i coordinació que el Port de Tarragona desenvolupa des del 2015 són les pràctiques específiques d'embarcament i desembarcament amb vaixells.

Dins d’aquest marc de col·laboració, des del 2018, el Port Tarragona també ha potenciat els simulacres conjunts amb creuers, per a desenvolupament i coneixement específic d'emergències en aquest tipus de vaixells i on s’han treballat els protocols i processos de coordinació conjunts.

Aquesta entesa es formalitzà l’agost de 2019, data en què Port Tarragona signa un conveni per a la prestació dels serveis comuns de prevenció i control d’emergències al Port de Tarragona amb el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Un conveni que preveu la realització d’activitats formatives orientades i relacionades amb el coneixement teòric i pràctic dels diferents aspectes que tenen a veure amb l’activitat portuària i els riscos específics associats a l’activitat industrial i marítima dins de la zona de servei del Port.

Port Tarragona ISO 22320 de Gestió d’Emergències

El passat gener de 2022, el Port de Tarragona va ser el primer port del sistema portuari estatal en aconseguir el certificat de Gestió d’Emergències basat en la norma internacional ISO 22320. La norma és un recull de les millors pràctiques mundials en matèria de gestió integral d’emergències amb l’objectiu d’establir l’ordre i el control organitzacional d’estructures i procediments, presa de decisions, traçabilitat i gestió de la informació.

Aquest certificat, amb una validesa fins a l’any 2025, acredita la capacitat del Port per a donar una resposta eficaç i coordinada davant una situació d’emergència, apostant per la millora continua, tal com especifica la norma ISO 22320 de Protecció i Seguretat dels Ciutadans, Gestió d’Emergències. Requisits per a la resposta davant dels incidents. Fet que el posicionen com a primer port de l’Estat en aconseguir la Certificació de Gestió d’Emergències conforme a aquesta norma.

Sistema d’emergències reforçat

El Port Tarragona surt reforçat amb aquesta certificació i suposa l’assoliment d’un treball continu de millora de l’eficàcia i de l’eficiència en les actuacions de formació, prevenció i gestió de les emergències. Per una banda, l’organisme tarragoní queda acreditat en el desenvolupament i millora de les seves capacitats en tota mena de respostes davant d’emergències de qualsevol dimensió, ja sigui incident, crisi, interrupció d’activitats, etc. Per altra banda, el Port acredita i estableix processos de gestió d’informació i dades. I finalment, es garanteix una correcta coordinació i cooperació entre diferents cossos de seguretat, així com una gestió eficient dels recursos compartits.

La certificació ISO 22320 significa una garantia i el compromís del Port per la seguretat de les persones, de les infraestructures, de les activitats i de l’entorn.

Més informació

https://www.porttarragona.cat/ca/port/seguretat-integral/seguretat-industrial-i-autoproteccio

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors