Back

Imatges i Memòria de Mauthausen

 El dijous dia 3 de desembre de 2009, a les 7 de la tarda, el president de l’Autoritat Portuària, Josep Anton Burgasé, inaugurarà l’exposició "Imatges i memòria de Mauthausen"; seguidament Rosa Toran, presidenta de l’Amical Mauthausen, pronunciarà una conferència sobre “Els republicans als camps nazis”.

La mostra, produïda pel Museu d’Història de Catalunya i l’Associació Amical de Mauthausen, es podrà visitar fins el dia 31 de gener de 2010 al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

"Imatges i Memòria de Mauthausen" aplega una selecció de fotografies, algunes d’elles molt crues, procedents de diferents arxius de França, la República Txeca, els EUA, Àustria i Espanya, recopilades amb motiu del 60è aniversari de l’alliberament del camp de concentració nazi.

Cal tenir en compte, a més, que a Mauthausen hi van ser deportats molts republicans espanyols que en acabar la Guerra Civil, i mentre estaven exiliats a França, van ser capturats per les tropes alemanyes invasores en territori francès. Un cop al camp van haver de treballar durament en la seva construcció: els murs de tancament, les torres de vigilància, pujant i baixant la malauradament famosa escala de la pedrera de 186 graons a cops de fuet i garrotades; van haver de sobreviure sota unes condicions molt dures, emmalaltir la majoria, i en el pitjor dels casos, morir.

Des del Port de Tarragona s’ha cregut convenient portar aquesta exposició a la ciutat per deixar constància del sofriment i l’horror que van passar els deportats republicans espanyols al camp d’extermini nazi.

Com a particularitat, cal indicar que s’hi ha inclòs documentació original (carnets de deportats, targetes postals enviades des del camp als familiars, certificats, etc.), que ha estat cedida per les famílies de dos testimonis tarragonins de Mauthausen: Manuel Rifaterra Aguilar i Josep Figueras Solé.