El Port de Tarragona i la URV continuen la immersió de biòtops per a la regeneració de la vida marina

El Port de Tarragona i la URV continuen la immersió de biòtops per a la regeneració de la vida marina
10 Des
2021

Els biòtops s’han instal·lat a una profunditat d’entre 15 i 18 metres a l’espai denominat ‘Illa’ i entre 13 i 18 metres de profunditat a l’espai denominat ‘Corba’

L’acció està recollida dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat del Port Tarragona- Agenda 2030

És un projecte impulsat pel Port de Tarragona amb la col·laboració de la URV, i les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical

Aquests darrers dies, els responsables del projecte per a la regeneració de la vida marina al Port Tarragona han dut a terme la segona immersió d’enguany del projecte de restauració de la vida marina amb la col·locació de biòtops.

Una embarcació i un equip de submarinistes de Diving Center Tarraco i DeepSea Numerical han estat els encarregats a l’hora de submergir les peces col·locades al fons marí. S’han instal·lat lloses pel replantat de posidònia, escenaris amb àmfores i cavitats perquè ho colonitzi la vida marina i columnes d’un metre cadascuna. L’objectiu, recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

En aquesta ocasió la immersió s’ha fet en l’espai anomenat ‘Illa’ situat entre 15 i 18 metres de profunditat davant de l’Escullera o dic de Llevant, i en un altre indret anomenat ‘Corba’, situat entre 13 i 18 metres de profunditat.

Amb aquesta darrera immersió es culmina un projecte d’immersió de biòtops en tres localitzacions diferents; la Punta del Miracle, portada a terme el passat 17 de setembre, ‘’Illa’ i ‘Corba’. Ubicacions seleccionades, per l’equip d’investigació de la URV, en funció de les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i en funció de la detecció d’espais on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental.

Materials biòtops

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l’economia circular. Alguns dels materials són moresc, palla, sac de jute, bambú. Vidre, etc. dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, barrejant-se a la sorra de la platja.

Tots aquests materials són idonis per a contribuir al desenvolupament d’algues de fanerògames i invertebrats marins (pops, calamars i sèpies). La forma, dimensions i disposició de les àmfores, per exemple, és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

Cooperació entre entitats per un fons marí més sostenible

El projecte, amb un pressupost total de 15.000 € més IVA, ha estat finançat i liderat pel Port de Tarragona – que recull aquesta acció en els seus compromisos de sostenibilitat- dissenyat i executat per un equip científic de la Universitat Rovira i Virgili, format per les empreses TecnATox i DeepSea Numerical.

El projecte de col·locació dels biòtops és una de les 88 accions recollides en Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 del Port de Tarragona. Un instrument de planificació que el Port va presentar el juliol de 2020 amb l’objectiu final de reduir en un 99% la petjada de carboni de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Aquesta cooperació entre URV i Port Tarragona, posa de manifest la voluntat per estudiar i analitzar iniciatives sostenibles que, es tradueixin en millorar el nostre entorn i en la implementació d’accions que permetin una vida marina protegida, neta i gestionada de manera sostenible.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!