El Port de Tarragona i la URV continuen la immersió de biòtops per a la regeneració de la vida marina

El Port de Tarragona i la URV continuen la immersió de biòtops per a la regeneració de la vida marina
10 Dic
2021

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els biòtops s’han instal·lat a una profunditat d’entre 15 i 18 metres a l’espai denominat ‘Illa’ i entre 13 i 18 metres de profunditat a l’espai denominat ‘Corba’

L’acció està recollida dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat del Port Tarragona- Agenda 2030

És un projecte impulsat pel Port de Tarragona amb la col·laboració de la URV, i les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical

Aquests darrers dies, els responsables del projecte per a la regeneració de la vida marina al Port Tarragona han dut a terme la segona immersió d’enguany del projecte de restauració de la vida marina amb la col·locació de biòtops.

Una embarcació i un equip de submarinistes de Diving Center Tarraco i DeepSea Numerical han estat els encarregats a l’hora de submergir les peces col·locades al fons marí. S’han instal·lat lloses pel replantat de posidònia, escenaris amb àmfores i cavitats perquè ho colonitzi la vida marina i columnes d’un metre cadascuna. L’objectiu, recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

En aquesta ocasió la immersió s’ha fet en l’espai anomenat ‘Illa’ situat entre 15 i 18 metres de profunditat davant de l’Escullera o dic de Llevant, i en un altre indret anomenat ‘Corba’, situat entre 13 i 18 metres de profunditat.

Amb aquesta darrera immersió es culmina un projecte d’immersió de biòtops en tres localitzacions diferents; la Punta del Miracle, portada a terme el passat 17 de setembre, ‘’Illa’ i ‘Corba’. Ubicacions seleccionades, per l’equip d’investigació de la URV, en funció de les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i en funció de la detecció d’espais on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental.

Materials biòtops

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l’economia circular. Alguns dels materials són moresc, palla, sac de jute, bambú. Vidre, etc. dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, barrejant-se a la sorra de la platja.

Tots aquests materials són idonis per a contribuir al desenvolupament d’algues de fanerògames i invertebrats marins (pops, calamars i sèpies). La forma, dimensions i disposició de les àmfores, per exemple, és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

Cooperació entre entitats per un fons marí més sostenible

El projecte, amb un pressupost total de 15.000 € més IVA, ha estat finançat i liderat pel Port de Tarragona – que recull aquesta acció en els seus compromisos de sostenibilitat- dissenyat i executat per un equip científic de la Universitat Rovira i Virgili, format per les empreses TecnATox i DeepSea Numerical.

El projecte de col·locació dels biòtops és una de les 88 accions recollides en Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 del Port de Tarragona. Un instrument de planificació que el Port va presentar el juliol de 2020 amb l’objectiu final de reduir en un 99% la petjada de carboni de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Aquesta cooperació entre URV i Port Tarragona, posa de manifest la voluntat per estudiar i analitzar iniciatives sostenibles que, es tradueixin en millorar el nostre entorn i en la implementació d’accions que permetin una vida marina protegida, neta i gestionada de manera sostenible.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de Vaixells

Situación de Vaixells

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

Benvingudes i benvinguts al nou disseny de PortTarragona.cat

 

A partir del dilluns, 20 de març, tens en actiu el nou disseny de la web del PortTarragona.

Hem treballat conservant la mateixa arquitectura d’informació. És a dir, imatge nova però mantenint les mateixes carpetes d’informació de menús i submenús. A més la pàgina està preparada per ser visualitzada amb el nou disseny a tauletes i mòbils.

Una nova finestra de comunicació més actual i atractiva!