L’Arxiu del Port de Tarragona fa la seva primera retransmissió ‘streaming’ amb motiu de la presentació del llibre ‘Els Fontanals-Vidal’

L’Arxiu del Port de Tarragona fa la seva primera retransmissió ‘streaming’ amb motiu de la presentació del llibre ‘Els Fontanals-Vidal’
15 Des
2020

La presentació serà el pròxim 17 de desembre a les 19 h mitjançant enllaç YouTube https://youtu.be/YewGCKl8SvE

L’obra va resultar finalista del VIII Premi d’Investigació del Port de Tarragona

El llibre tracta sobre la història d’una família influent tarragonina del segle XIX estretament vinculada, per la seva activitat comercial, amb el Port de Tarragona.

El pròxim dijous 17 de desembre de 2020, a les 19 h, i a través del canal de Youtube del Port de Tarragona tindrà lloc la presentació del llibre de Francesc Gassó Minguet (Tarragona, 1976) que porta per títol: Els Fontanals-Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960).

L’acte, actiu des d’aquest enllaç, https://youtu.be/YewGCKl8SvE, s’emetrà en directe a través del canal de YouTube del Port de Tarragona. Es tracta del primer esdevenint en aquesta nova modalitat virtual que s’organitza des de l’Arxiu del Port i el Servei de Publicacions del Port de Tarragona.

L’obra que ha estat publicada pel Port de Tarragona dins la col·lecció Saturnino Bellido, va resultar finalista del VIII Premi d’Investigació Port de Tarragona i el jurat en va recomanar la seva edició.

La història que es narra en el llibre gira al voltant de la família Fontanals i Vidal, comerciants de vi i bacallà, que arribà a Tarragona procedent de Vilanova a partir del 1825, i es va establir al barri més emergent de la ciutat en aquells moments: el barri del Port, concretament al carrer de Rebolledo, un dels primers que conformarem la Nova Població de la Marina creada seguint el projecte de l’enginyer portuari Joan Smith a partir de l’any 1802.

Els Fontanals aixecaren una immensa casa pairal que abastava tres carrers: Rebolledo, Lleó i Reial. Només aquest fet ja dóna una pista clara del poder econòmic de la família que no es va limitar al comerç marítim continental, sinó que ben aviat expandí el seu negoci a Ultramar, concretament a Cuba i Sud-Amèrica.

Monges, dramaturgs, comerciants, militars, tot un seguit de personatges van apareixent al llarg del llibre, amb més o menys protagonisme, i donen una visió força àmplia de la idiosincràsia d’una família benestant tarragonina de l’època. Els seus encerts i desencerts, les seves tragèdies i les seves alegries, els matrimonis arranjats per assegurar la riquesa familiar, alguna misteriosa desaparició, la fortuna arribada d’Amèrica, herències, testaments i capítols matrimonials fins a arribar a la darrera de la saga, Montserrat Costa Vidal.

És, per tant, aquest llibre un testimoni elaborat a partir de les fonts primigènies, les de la mateixa família, propietat de l’autor a qui li hem d’agrair haver conservat no només l’arxiu documental, sinó també tot el patrimoni material acumulat al llarg de més de cent trenta anys; tot plegat esdevé una important aportació de dades per a tenir un millor coneixement de la manera de fer d’una família benestant tarragonina del segle XIX estretament vinculada, per la seva activitat comercial, amb el Port de Tarragona.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors