El Port de Tarragona retira l’estella de fusta

El Port de Tarragona retira l’estella de fusta
01 Des
2020

Els treballs, assumits per l’empresa estibadora, s’han resolt a un ritme de 600 tones transportades al dia

El Port de Tarragona ha endurit les condicions per admetre estella de fusta per evitar nous incidents

El Port de Tarragona, conjuntament amb l’empresa estibadora, han finalitzat els treballs de retirada definitiva per transport per carretera de les 12.626 tones d’estelles de fusta ubicades als molls de Navarra i d’Aragó del recinte portuari tarragoní.

Des del passat 21 d’octubre, la biomassa ha estat sortint a un ritme de 600 tones al dia. L’objectiu del Port de Tarragona ha estat agilitzar els treballs per retirar l’estella cap a la seva destinació i funció final per evitar nous episodis d’autocombustió.

L’operació ha servit per retirar un material que va entrar en autocombustió el passat 25 de setembre, avivat per les fortes ratxes de vent presents aquells dies. En el moment de l’incident les piles de biomassa situades al moll d’Aragó esperaven a ser carregades a un vaixell. Addicionalment, els expedients derivats d’aquest accident continuaran el seu tràmit per tal de traslladar als responsables de la mercaderia tots els costos generats al Port de Tarragona.

El Port de Tarragona també ha endurit les condicions per admetre estella de fusta per evitar nous incidents derivats de la deterioració de l’estiba. En aquests moments és imprescindible que qualsevol emmagatzemament d’estella de fusta tingui assignat una data confirmada de sortida amb vaixell que, a més, no superi el període estimat de deteriorament de la biomassa que pugui generar episodis d’autocombustió.

Un procés natural

Des del passat novembre de 2019 el Port de Tarragona tenia una ocupació autoritzada d’estella de fusta repartida al moll de Navarra amb 6.700 tones i al moll d’Aragó amb 5.926 tones.

Després d’un període prolongat d’emmagatzemament a l’aire lliure, l’estella de fusta pot patir processos d’autocombustió. A l’interior de les piles d’estella hi tenen lloc una sèrie de processos físics, químics i biològics que comporten un increment de la temperatura i variacions en el contingut d'humitat, causant un efecte xemeneia, amb circulació d’aire des dels costats cap a la part superior de la pila.

Davant d’aquesta eventualitat el Port de Tarragona vetlla perquè s’adoptin mesures preventives de refredament de la mercaderia a fi d’evitar riscos: rebaixa de l’alçada de les piles a 1,5 metres, segregació en diverses piles més petites o àrees de refredament separades i ampliació de la superfície ocupada. A més, es procedeix a la remoció activa i continuada de les piles per tal de refredar i homogeneïtzar la temperatura.

L’estella, energia per a calderes

L’estella de fusta és un material combustible fruit de la trituració de biomassa forestal. El seu poder calorífic pot oscil·lar entre les 3.000 i les 3.300 kcal/kg, en funció de l’espècie vegetal utilitzada. És una de les fonts de biomassa d'origen forestal utilitzades com a font d'energia en calderes, conjuntament amb la llenya i els residus de serradores.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors