El Port de Tarragona retira l’estella de fusta

El Port de Tarragona retira l’estella de fusta
01 Dic
2020

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els treballs, assumits per l’empresa estibadora, s’han resolt a un ritme de 600 tones transportades al dia

El Port de Tarragona ha endurit les condicions per admetre estella de fusta per evitar nous incidents

El Port de Tarragona, conjuntament amb l’empresa estibadora, han finalitzat els treballs de retirada definitiva per transport per carretera de les 12.626 tones d’estelles de fusta ubicades als molls de Navarra i d’Aragó del recinte portuari tarragoní.

Des del passat 21 d’octubre, la biomassa ha estat sortint a un ritme de 600 tones al dia. L’objectiu del Port de Tarragona ha estat agilitzar els treballs per retirar l’estella cap a la seva destinació i funció final per evitar nous episodis d’autocombustió.

L’operació ha servit per retirar un material que va entrar en autocombustió el passat 25 de setembre, avivat per les fortes ratxes de vent presents aquells dies. En el moment de l’incident les piles de biomassa situades al moll d’Aragó esperaven a ser carregades a un vaixell. Addicionalment, els expedients derivats d’aquest accident continuaran el seu tràmit per tal de traslladar als responsables de la mercaderia tots els costos generats al Port de Tarragona.

El Port de Tarragona també ha endurit les condicions per admetre estella de fusta per evitar nous incidents derivats de la deterioració de l’estiba. En aquests moments és imprescindible que qualsevol emmagatzemament d’estella de fusta tingui assignat una data confirmada de sortida amb vaixell que, a més, no superi el període estimat de deteriorament de la biomassa que pugui generar episodis d’autocombustió.

Un procés natural

Des del passat novembre de 2019 el Port de Tarragona tenia una ocupació autoritzada d’estella de fusta repartida al moll de Navarra amb 6.700 tones i al moll d’Aragó amb 5.926 tones.

Després d’un període prolongat d’emmagatzemament a l’aire lliure, l’estella de fusta pot patir processos d’autocombustió. A l’interior de les piles d’estella hi tenen lloc una sèrie de processos físics, químics i biològics que comporten un increment de la temperatura i variacions en el contingut d'humitat, causant un efecte xemeneia, amb circulació d’aire des dels costats cap a la part superior de la pila.

Davant d’aquesta eventualitat el Port de Tarragona vetlla perquè s’adoptin mesures preventives de refredament de la mercaderia a fi d’evitar riscos: rebaixa de l’alçada de les piles a 1,5 metres, segregació en diverses piles més petites o àrees de refredament separades i ampliació de la superfície ocupada. A més, es procedeix a la remoció activa i continuada de les piles per tal de refredar i homogeneïtzar la temperatura.

L’estella, energia per a calderes

L’estella de fusta és un material combustible fruit de la trituració de biomassa forestal. El seu poder calorífic pot oscil·lar entre les 3.000 i les 3.300 kcal/kg, en funció de l’espècie vegetal utilitzada. És una de les fonts de biomassa d'origen forestal utilitzades com a font d'energia en calderes, conjuntament amb la llenya i els residus de serradores.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona