Institucions i agents econòmics es reuneixen al Port en la conferència FERRMED sobre el nus ferroviari del Corredor a Tarragona

Institucions i agents econòmics es reuneixen al Port en la conferència FERRMED sobre el nus ferroviari del Corredor a Tarragona
29 Jun
2017

El Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona va ser ahir escenari de la conferència FERRMED “El nus ferroviari de l’àrea de Tarragona i els seus enllaços amb el Corredor Mediterrani”, i que va acollir unes 200 persones. Es van donar cita una amplia representació d’institucions i els agents econòmics del territori.

FERRMED ha organitzat aquesta jornada amb l’objectiu de demostrar la importància d’aquest nus ferroviari, definir el tràfic potencial existent i concretar el que cal fer, etapa per etapa, fins aconseguir la plena operativitat de la xarxa ferroviària en aquesta àrea cabdal del Corredor Mediterrani.

L’acte d’obertura va comptar amb la presència l’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; el coordinador del Corredor Mediterrani, Juan Barios, el president del Port de Tarragona, Josep Andreu; el president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà; el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona; Josep Francesc Font; per part de la Comissió Europea, Pawel Stelmaszczyk; i el president de FERRMED, Joan Amorós.

 

En la seva intervenció, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat ha posat sobre la taula els reptes del territori per als propers anys en matèria d’infraestructures, destacant la importància del Corredor Mediterrani i l’organització dels serveis que passaran per aquest Corredor. També ha destacat “el repte de la digitalització de la logística del nostre país” i com la demora de projectes en infraestructures clau va en contra del desenvolupament de l’economia.

Al seu torn, Pawel Stelmaszczyk ha afirmat que “Tarragona és molt important per Corredor Mediterrani, ubicació clau” i ha volgut posar en valor la figura del coordinador del Corredor com a figura independent “per a coordinar inversions i resoldre problemes”.
Per la seva banda, Joaquim Gay de Montellà ha exposat la xifra del 4% de quota ferroviària en el total del transport de mercaderies, i ha demanat augmentar aquesta quota ferroviària a través del Corredor Mediterrani.

El president de l’AEQT, Josep Francesc Font, ha posat de manifest el constant augment de demanda del sector químic i la gran magnitud de les infraestructures del site químic al territori que, “sumat a la posició geoestratègica del territori i les sinèrgies entre química, Port i entorn conformen una ubicació idònia per a la sostenibilitat del nostre sector”, on la connexió amb ample de via internacional és una actuació bàsica per al desenvolupament econòmic.

 

En la seva intervenció el president del Port de Tarragona ha volgut posar de manifest la importància d’organitzar una jornada sobre el Corredor Mediterrani “perquè es parli com és el Corredor Mediterrani a Tarragona”.

 

Josep Andreu ha destacat que el Port de Tarragona treballa al servei dels seus clients, per tal d’oferir les infraestructures i serveis més eficients i poder millorar la competitivitat; i la connexió amb ample de via internacional és fonamental. Tanmateix ha destacat la importància de la figura del coordinador i la “confiança amb el compliment del calendari”.
  

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet ha destacat que "l'Estat ha de dedicar recursos i ha de donar la prioritat a les actuacions necessàries per transformar la potencialitat de la nostra regió en una realitat de creixement econòmic, generació d'ocupació i desenvolupament del conjunt de l'arc mediterrani. S'ha de reconèixer un tractament especial".

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha reiterat la necessitat de tirar endavant el Corredor del Mediterrani i afirmat que “volem aprofitar les nostres oportunitats, en matèria de mercaderies i en matèria de passatgers. Volem concreció tècnica, de dates i d’inversió, i volem que el Corredor del Mediterrani sigui una realitat en 3 o 5 anys com a màxim”.

Finalment, el president de FERRMED, Joan Amorós ha volgut destacar que “la Xarxa TEN-T té més de 6.000 quilòmetres i en el Corredor Mediterrani és on hi ha més activitat econòmica, com és el cas de Tarragona”. Així mateix, el president de FERRMED va demanar un calendari de treball clar “més que previsions que es van incomplint”.

 

 

DOCUMENTACIÓ ANNEXA

Document de la declaració signada a Tarragona que recull les conclusions de la conferència i que es lliurarà al ministeri de Foment i a la direcció de Mobilitat de la Comissió Europea.

Tràfics del Port de Tarragona

+ info

Intermodalitat i xarxa ferroviària

+ info

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors