Bunkering
Descripció del servei
El terme bunker és la paraula genèrica anglesa que fa referència als combustibles marins utilitzats pels vaixells. Al seu torn, el concepte bunkering consisteix a subministrar combustible a les embarcacions, una acció que es pot desenvolupar al Port de Tarragona en diferents formats.
-40% Taxa vaixell (T1)
Avituallament combustible a fondeig
+ Sostenible

Ship to ship (STS)
Sistema de subministrament de combustible d’un vaixell-tanc a un altre vaixell. Es pot dur a terme al mateix moll o en fondeig, el que significa que no és necessari que el vaixell atraqui al port.

Truck to ship (TTS)
És el tipus de subministrament que s’utilitzen camions cisterna per transportar i aprovisionar el combustible al vaixell. Els camions cisterna estan ubicats al moll, al costat del vaixell al qual es connecten.

Pipe-to-ship (PTS)
Se subministra el combustible a través d’una canonada que connecta el tanc on s’emmagatzema el producte i el vaixell que serà aprovisionat.
♦ Vaixells tancs que presten servei al Port Tarragona
Spabunker
2003 | Capacitat 4.200 MT | 400 MT/HR
Petrobay
2004 | Capacitat 2.600 MT | 400 MT/HR
Aalborg
2005 | Capacitat 3.200 MT | 500 MT/HR
Únic port del territori espanyol on es permet el servei de combustible a fondeigNous combustibles alternatiusBunkering: subministrament de combustibleReducció emissions 55% (2030)Tipus: PTS, TTS, STS Port Tarragona
Avantatges bunkering Port Tarragona
Per fomentar la captació, fidelització i creixement de tràfics i serveis marítims que ajudin al desenvolupament econòmic i social del port, a tots els vaixells que presten servei d’avituallament se’ls hi aplica una bonificació a la taxa al vaixell (T-1) del 40% a partir de la primera escala que realitzin.
El Port de Tarragona destaca per ser l’únic port del territori espanyol de la façana mediterrània en què es permet el servei d’avituallament de combustible a fondeig. Capitania Marítima, segons les característiques de cada vaixell, defineix uns requisits i unes limitacions que són necessàries per garantir la seguretat marítima.
Noves operacions amb nous combustibles
La Unió Europea, mitjançant la Regulació 2021/1119 del Parlament Europeu i el Consell, del 30 de juny de 2021, que estableix l’estructura per aconseguir la neutralitat climàtica i modifica els reglaments, i el règim de comerç de drets d’emissió de la UE (RCDE EU); i l’Organització Marítima Internacional, mitjançant el Conveni MARPOL i els comitès de protecció de l’ecosistema marí, busquen reduir les emissions europees en almenys un 55% d’aquí a 2030 i un 80%, si no la neutralitat climàtica, per a 2050. Aquests resultats s’adquireixen gràcies a una transició equitativa i justa, mantenint la competitivitat i innovació; apostant per l’energia segura, neta, verda i de qualitat i assegurant els drets de les persones que treballen al sector marí.
El Port de Tarragona es posiciona com a port de referència per ser port d’aprovisionament de combustibles alternatius als tradicionals en els anys vinents. L’experiència en els tràfics de líquids a doll, la presència d’instal·lacions de primer nivell per a la gestió d’aquests productes i l’existència de projectes de producció de combustibles alternatius a la zona fan que Tarragona sigui un port atractiu per a oportunitats en aquest àmbit. Metanol, amoníac, hidrogen, biocombustibles, combustibles sintètics o gas natural liquat poden ser opcions alternatives al Port de Tarragona.
Empreses que presten servei
Informació publicada a l'espai Comunitat Portuària del Port Tarragona.
- Empreses autoritzades per subministrar a través de vaixell tanc o gavarra (STS)
- Empreses autoritzades per subministrar a través de camió (TTS)
Documentació
- Plec de condicions particulars per l'exercici de l'activitat comercial d'avituallament de combustible a vaixells per mitjà de camions cisterna al Port de Tarragona.
- Plec de condicions particulars per a l'exercici de l'activitat comercial d'avituallament a vaixells mitjançant vaixell-tanc o gavarra al Port de Tarragona.