El Port Tarragona participa en la jornada sobre els corredors ferroportuaris

El Port Tarragona participa en la jornada sobre els corredors ferroportuaris
23 Feb
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La jornada s’ha celebrat aquest dijous 22 de febrer de 9:30h a 14h a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers i Enginyeres Industrials de Madrid

Port Tarragona presenta el seus plans per potenciar el ferrocarril i les inversions en Terminals Intermodals

Durant 2023 les instal·lacions del Port Tarragona van moure més d'un milió de tones en ferrocarril amb un total de 1.955 trens

El Port de Tarragona ha participat aquest 22 de febrer a la jornada ‘Desenvolupament dels corredors ferroportuaris amb Madrid, hub logístic central ibèric’. La jornada, se celebra a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers a Madrid (COIIM) i està organitzada pel mitjà de comunicació ‘El Canal Marítim i Logístic’. La trobada pretén analitzar els corredors ferroportuaris amb la capital espanyola per tal d’estudiar la connectivitat ferroviària amb els principals hubs logístics nacionals e internacionals. El Port aprofita l’oportunitat per tal d’explicar la seva aposta per la intermodalitat amb l’objectiu d'optimitzar la cadena logística i poder oferir un millor servei als seus clients, tant des del punt de vista econòmic com en sostenibilitat mitjançant el moviment de mercaderies per ferrocarril. Enguany, s’executaria la segona fase de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo amb xx milions d’euros d’inversió, l’aposta per donar un millor servei als clients unint la Mediterrania amb el centre de la península. El Port de Tarragona augmenta any rere any el transport per ferrocarril. Segons les dades recopilades, el nombre total de trens entrats/sortits del Port de Tarragona durant 2023 ha estat de 1.955 amb un total d’ 1.102.579 tones declarades actualment.

Jornada

Durant la jornada, s’ha parlat de les línies estratègiques que afronta el ferrocarril, un mitjà de transport molt alineat amb les polítiques mediambientals europees. També, per ser una baula clau dins del transport intermodal. Per això, es discutirà l'adequació de les infraestructures perquè el ferrocarril pugui desenvolupar-se de manera òptima entre els principals corredors peninsulars i la cadena logística internacional.

La jornada té per objecte presentar entre els principals actors del sector, les mesures més eficaces que contribueixen a la potenciació dels Corredors ferroportuaris Ibèrics de mercaderies amb origen o destí els ports peninsulars i Madrid com a Node del Hub Logístic Central Peninsular. Amb aquesta iniciativa, es contribueix a les polítiques i estratègies europees de desenvolupament del transport ferroviari, degut a la seva positiva contribució a la sostenibilitat i rendibilitat del transport i a les millores del medi ambient.

Així, la jornada estarà dividida en dues taules rodones protagonitzades per diferents ponents, que nomenem a continuació. En la primera, moderada pel CEO de Foro de Logística Gabino Diego, intervindran membres d'organitzacions de transportistes i operadors logístics per a analitzar les diferents plataformes logístiques, nodes i estacions intermodals del centre peninsular i el seu rendiment actual i potencial. Aquests son: Ramón Vázquez (president de l’Associació de Centres de Transport i Logística); Ramón García (director general del Centre Espanyol de Logística); Rafael Aguilera (director gerent de UNO); i Enric Ticó (president de FETEIA-OLTRA).

Per a la segona taula, moderada pel secretari general de l’Aliança Europea de Corredors Ferroviaris de Mercaderies, Victor Esteban, hi participaran representants dels ports que connecten a través del ferrocarril amb el mercat logístic de Madrid i debatran sobre la connectivitat dels corredors ferroviaris amb les infraestructures portuàries com a peces clau del puzle logístic.

La introducció de la segona part de la jornada serà encapçalada pel vicepresident de la Comissió de Transport i Logística del COIIM, José Cañizares; seguidament hi intervindran Juan José Aguilar (cap d’Operacions i Intermodalitat del Port d’Algesires); Jordi Torrent (cap d'Estratègia del Port de Barcelona); Andima Ormaetxe (director d’Operacions, Comercial i Logística del Port de Bilbao); Jaime Beltrán (cap de l’Àrea de Desenvolupament de Negoci i Comercial del Port de Huelva); Joan Borràs (cap de l’Àrea de Planificació Portuària del Port de Tarragona); i Mar Chao (presidenta del Port de València). En darrer lloc, el tancament de l’acte el portarà a terme el president de l’Associació Espanyola del Transport (AET), José María Pérez Revenga; i el Canal Marítim i Logístic.

Els temes més candents del transport ferroviari i la seva importància per al hub logístic madrileny s'analitzaran durant la jornada, que compta amb el patrocini del Port de Barcelona, el Port de Tarragona, el Port de Huelva i el port de València, així com amb la col·laboració de Uniport Bilbao i Aliança Logística.

La gran aposta pel ferrocarril de Port Tarragona

El Port de Tarragona té accés ferroviari d'ample ibèric a tot el recinte portuari i ample mixt (UIC+ibèric) en més de 10 km. En total suma 46km de via fèrria interior. A més, disposa d'accés electrificat als molls i terminals de la zona de Ribera, zona dedicada a càrrega general, contenidors i caixes mòbils.

En els darrers 15 anys, el Port de Tarragona ha treballat sense pausa en adequar les sense instal.lacions al ferrocarril conscient que un futur basat en la sostenibilitat econòmica passa per augmentar el transport en tren, més econòmica, competitiu i eficient si compta amb les infraestructures necessàries. És per això que el Port ha augmentat la seva participació en terminals a l’Aragó (TIM Montsó, TIM Llitera) i inverteix xx milions d’euros en la construcció de PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i xx milions d’inversió en l’apmliacio i la modernització de PortTarragona Terminal La Boella.

El tren es va consolidant poc a poc com una alternativa viable al camió al Pirt de Tarragona, tot i el llarg camí que queda per fer. Segons les dades recopilades, el nombre total de trens entrats/sortits del Port Tarragona durant 2023 ha estat de 1.955, mostrant un increment del 10% en comparació amb l'any anterior. Aquests 1.955 trens han mogut 1.102.579 tones declarades actualment.

D'aquesta xifra total, els cereals han estat la mercaderia amb major activitat, amb 652 trens, representant el 33% del moviment global. En segon lloc, es troben els automòbils, amb 505 trens i una quota del 26%, seguits pels productes siderúrgics amb 466 moviments, que representen el 24% del total.

El Port disposa d'accessos ferroviaris que connecten amb la línia direcció Saragossa-Madrid, la línia direcció València i la línia direcció Barcelona, per tant estem connectats amb tot Europa.

La xarxa ferroviària interna del Port dóna servei a tots els molls operatius. D'est a oest, hi ha tres ramals que connecten la xarxa interna del Port amb la xarxa d'ADIF.

En sentit est, el primer ramal recorre el moll d'Aragó fins a arribar al moll de Catalunya, desdoblant-se per dos itineraris possibles al llarg de la terminal de càrrega de carbó. El segon ramal discorre en paral·lel a la riba esquerra del riu Francolí (en sentit oest). Aquest segon ramal dóna accés als molls de Castella (amb tres punts d'entrada) i de la Química, arribant a l'estació ferroviària de la Química.

El tercer ramal, connectat a la línia de València, passa pel moll d'Hidrocarburs fins a arribar als molls d’Andalusia, Cantàbria i Galícia. Concretament al moll de Galícia, hi ha la Terminal Intermodal la Boella, contigua a la terminal de contenidors. Aquest ramal també dóna servei a les àrees del Port on s'ubiquen gran part de les instal·lacions destinades a càrrega general com la terminal de vehicles, una terminal multipropòsit i la futura Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

Més informació

https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/negoci/intermodalitat

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors