El Port de Tarragona es posiciona com a hub productor de plataformes i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants

El Port de Tarragona es posiciona com a hub productor de plataformes i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants
07 Feb
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La construcció del nou contradic de Ponent facilitaria acollir i ampliar aquesta activitat en auge

El Port de Tarragona es posiciona com a hub productiu de plataformes flotants i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants orientats principalment al mediterrani occidental. La construcció de parcs eòlics en alta mar necessitarà de ports preparats per acollir el transport de peces, l'assemblatge i l'embarcament d'aerogeneradors de grans dimensions. El Port de Tarragona, per la seva ubicació estratègica, la seva experiència en "Project Cargo" i per la seva disponibilitat d'espai, reuneix les condicions per ser de partida un dels grans centres per al muntatge i expedició d'aquests elements per a la producció d'energia renovable.

En els darrers mesos, el Port de Tarragona ha multiplicat els contactes i el treball de promoció comercial per posicionar-se en aquest sector emergent i per atraure aquest tipus d'activitat a Tarragona. Recentment ha estat present a la WFO Global Summit, congrés orientat al sector de l'eòlica marina. Aquest  congrés ha acollit debats sobre les polítiques globals en energia eòlica marina, l'eòlica flotant, la cadena de subministrament associada al sector i l'ús d'energia eòlica marina per la producció d'hidrogen.

Primers Prototips

Els primers prototips d’aerogeneradors podrien veure’s a Tarragona al llarg del 2025. Posteriorment, la construcció del nou contradic de Ponent facilitaria acollir aquest tipus d'activitat a una escala industrial. Una de les possibilitats que preveu el projecte del contradic és que un dels molls pugui dedicar-se a l'assemblatge de plataformes i aerogeneradors marins.

Un indústria en auge

La indústria dels aerogeneradors flotants està en plena fase d’expansió, començant a desplegar-se els primers parcs en fase comercial i amb les proves precomercials de nous dissenys d’aerogenerador. Aquesta tecnologia innovadora permet la instal·lació d'aerogeneradors en aigües més profundes i allunyades de la costa, on les condicions de vent són òptimes per a la producció d'energia renovable. A més, els aerogeneradors flotants obren noves oportunitats per a la diversificació dels parcs eòlics i la reducció de la dependència de fonts d'energia no renovables.

Els avanços en la tecnologia dels aerogeneradors flotants estan impulsant un mercat cada vegada més competitiu i sofisticat. Empreses i institucions de tot el món estan invertint en investigació i desenvolupament per millorar l'eficiència i la fiabilitat d'aquests sistemes, així com per reduir els costos de producció i instal·lació. La creixent preocupació per la crisi climàtica i la necessitat d'accelerar la transició cap a energies netes estan incentivant encara més la demanda d'aerogeneradors flotants com a una solució clau per a la producció d'energia renovable a gran escala.

Augment de potència

Actualment, la capacitat de generació dels aerogeneradors flotants varia segons els models i les tecnologies específiques utilitzades, però generalment oscil·la entre 6 i 12 megawatts (MW) per unitat. No obstant això, es preveu que en la seva fase comercial les potències instal·lades oscil·lin entre els 15 i els 20MW, tot i que encara hi ha camí per recórrer per arribar a aquests valors. A mesura que la tecnologia continuï evolucionant i les economies d'escala es facin més evidents en la producció i instal·lació d'aquests dispositius. Aquest increment de capacitat té el potencial de convertir els aerogeneradors flotants en una font d'energia renovable encara més competitiva i atractiva per a les necessitats energètiques futures.

Representants del Port de Tarragona seran presents a la propera cita de referència del sector de l’eòlica marina flotant “Wind Europe”, que es enguany es celebra a Bilbao, del 20 al 22 de març.

Lo más visitado

Trabaja con nosotros

Trabaja con nosotros

Bolsa de trabajo de la Autoridad Portuaria de Tarragona
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí encontrará publicados los datos de carácter público del organismo
Perfil del Contratante

Perfil del Contratante

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicación y prensa

Comunicación y prensa

Noticias de interés y actualidad de la Autoridad Portuaria de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA DE ENTREGAS DE AGROALIMENTARIOS
Situación de barcos

Situación de barcos

Gisweb, programa de situación de barcos, escalas y movimientos
Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios vía portus

Solicitudes de servicios y comunicados para el barco, mercancía y pasaje
Centro de acreditaciones

Centro de acreditaciones

Proceso administrativo que comporta certificar a una empresa/organización para acceder al Puerto
Tráficos

Tráficos

Tráfico de mercancías en la Autoridad Portuaria de Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors