El Port de Tarragona es posiciona com a hub productor de plataformes i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants

El Port de Tarragona es posiciona com a hub productor de plataformes i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants
07 febrer
2024

La construcció del nou contradic de Ponent facilitaria acollir i ampliar aquesta activitat en auge

El Port de Tarragona es posiciona com a hub productiu de plataformes flotants i d'assemblatge d'aerogeneradors flotants orientats principalment al mediterrani occidental. La construcció de parcs eòlics en alta mar necessitarà de ports preparats per acollir el transport de peces, l'assemblatge i l'embarcament d'aerogeneradors de grans dimensions. El Port de Tarragona, per la seva ubicació estratègica, la seva experiència en "Project Cargo" i per la seva disponibilitat d'espai, reuneix les condicions per ser de partida un dels grans centres per al muntatge i expedició d'aquests elements per a la producció d'energia renovable.

En els darrers mesos, el Port de Tarragona ha multiplicat els contactes i el treball de promoció comercial per posicionar-se en aquest sector emergent i per atraure aquest tipus d'activitat a Tarragona. Recentment ha estat present a la WFO Global Summit, congrés orientat al sector de l'eòlica marina. Aquest  congrés ha acollit debats sobre les polítiques globals en energia eòlica marina, l'eòlica flotant, la cadena de subministrament associada al sector i l'ús d'energia eòlica marina per la producció d'hidrogen.

Primers Prototips

Els primers prototips d’aerogeneradors podrien veure’s a Tarragona al llarg del 2025. Posteriorment, la construcció del nou contradic de Ponent facilitaria acollir aquest tipus d'activitat a una escala industrial. Una de les possibilitats que preveu el projecte del contradic és que un dels molls pugui dedicar-se a l'assemblatge de plataformes i aerogeneradors marins.

Un indústria en auge

La indústria dels aerogeneradors flotants està en plena fase d’expansió, començant a desplegar-se els primers parcs en fase comercial i amb les proves precomercials de nous dissenys d’aerogenerador. Aquesta tecnologia innovadora permet la instal·lació d'aerogeneradors en aigües més profundes i allunyades de la costa, on les condicions de vent són òptimes per a la producció d'energia renovable. A més, els aerogeneradors flotants obren noves oportunitats per a la diversificació dels parcs eòlics i la reducció de la dependència de fonts d'energia no renovables.

Els avanços en la tecnologia dels aerogeneradors flotants estan impulsant un mercat cada vegada més competitiu i sofisticat. Empreses i institucions de tot el món estan invertint en investigació i desenvolupament per millorar l'eficiència i la fiabilitat d'aquests sistemes, així com per reduir els costos de producció i instal·lació. La creixent preocupació per la crisi climàtica i la necessitat d'accelerar la transició cap a energies netes estan incentivant encara més la demanda d'aerogeneradors flotants com a una solució clau per a la producció d'energia renovable a gran escala.

Augment de potència

Actualment, la capacitat de generació dels aerogeneradors flotants varia segons els models i les tecnologies específiques utilitzades, però generalment oscil·la entre 6 i 12 megawatts (MW) per unitat. No obstant això, es preveu que en la seva fase comercial les potències instal·lades oscil·lin entre els 15 i els 20MW, tot i que encara hi ha camí per recórrer per arribar a aquests valors. A mesura que la tecnologia continuï evolucionant i les economies d'escala es facin més evidents en la producció i instal·lació d'aquests dispositius. Aquest increment de capacitat té el potencial de convertir els aerogeneradors flotants en una font d'energia renovable encara més competitiva i atractiva per a les necessitats energètiques futures.

Representants del Port de Tarragona seran presents a la propera cita de referència del sector de l’eòlica marina flotant “Wind Europe”, que es enguany es celebra a Bilbao, del 20 al 22 de març.

El més visitat

Treballa amb nosaltres

Treballa amb nosaltres

Borsa de treball de la Autoritat Portuària de Tarragona
Servei atenció al client

Servei atenció al client

Contacta amb nosaltres
Dades Obertes

Dades Obertes

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Perfil del Contractant

Perfil del Contractant

Aquí trobareu publicades les dades de caràcter públic de l'organisme
Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

Notícies d'interés i actualitat de la Autoritat Portuària de Tarragona
SEA

SEA

SISTEMA D'ENTREGUES D'AGROALIMENTARIS
Situació de Vaixells

Situació de Vaixells

Gisweb, programa de situació de vaixells, escales i moviments
Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis via portus

Sol·licituds de serveis i comunicats per al vaixell, la mercaderia i el passatge

Centre d'acreditacions

Centre d'acreditacions

Procés administratiu que comporta certificar a una empresa/organització per accedir-hi al Port

Tràfics

Tràfics

Tràfic de mercaderies a la Autoritat Portuària de Tarragona