Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona per segon any consecutiu

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona per segon any consecutiu
06 May
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El passat dimarts 30 d'abril es va dur a terme l'anellament de 4 polls nascuts enguany al Moll de Reus

L’any 2023 en van néixer tres, en un niu dalt de les sitges de Cementos Portland

L’APT treballa per aconseguir l’assentament dels falcons com a  mesura sostenible del control de la població de coloms

Una parella de falcons ha nidificat dins d’una de les dues caixa niu instal·lades pel Port de Tarragona al capdamunt de les sitges de Cementos Portland al Moll de Reus i compten amb quatre nous polls de falcó pelegrí que, dimarts passat 30 d’abril, van ser anellats a càrrec de l’entitat Galanthus. Aquest procés permetrà fer el seguiment i reconèixer-los un cop siguin adults i volin pel port i la ciutat. Aquest és el segon cop en els darrers deu anys que tira endavant una pollada de falcons pelegrins al Port de Tarragona ja que l’any passat una parella va tenir 3 polls. L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) treballa per assegurar aquesta presència continuada de falcons al Port per regular la població de coloms.

Fa temps que, de manera natural, la presència de falcons i altres rapinyaires és habitual al Port de Tarragona. L'atractiu per a aquesta espècie és sense dubte, els coloms i tórtores que formen part de la base de la seva alimentació. L'albirament d'aquestes aus va ser el detonant que va portar l'entitat Galanthus a iniciar un projecte d'instal·lació de dues caixes nius per tal d'intentar fixar aquests falcons salvatges en el territori, amb la col·laboració de la direcció d’Acció Climàtica de l’APT.

Els 4 individus de falcó pelegrí formen part de la primer pollada que es produeix dins d’una de les caixes nou instal·lades al Port. L'any 2003, després d'un intent, el niu no va tenir continuïtat. I 10 anys després, al 2023, per primera vegada van néixer tres polls de falcó pelegrí (Falco peregrinus). La pollada va tirar endavant, però la parella va construir el niu en una petita plataforma de les sitges de Cementos Portland, a 37 metres d'alçada, al moll de Reus. La situació de la plataforma va impossibilitar l'anellament dels polls i el seu seguiment amb condicions òptimes.

Èxit del projecte

Posteriorment, l'Autoritat Portuària de Tarragona va contactar amb l’especialista Ferran Aguilar (Medigraphic) per estudiar la manera d'afavorir l'assentament de falcons salvatges al Port, com a part de l'estratègia de control de la població de coloms amb mètodes naturals.

Per assolir aquest objectiu es va decidir col·locar una nova caixa niu per sobre de la plataforma on havien criat l'any anterior. Es tractava d'intentar atraure la parella a instal·lar-se en aquest nou espai per tal de facilitar el seguiment, la possible nidificació i la seguretat dels polls davant el perill de caigudes abans dels primers vols.

El projecte ha tingut èxit gràcies a aquests 4 polls anellats fa uns dies i que es desenvoluparan a la caixa niu instal·lada al Moll de Reus. Responsables del projecte consideren que “gràcies a la coordinació i el treball de diversos experts i a la col·laboració de l'empresa Portland, a hores d'ara el Port de Tarragona compta amb més exemplars de falcons que ajudaran a preservar aquests ocells rapinyaires i a controlar de manera natural l'excés de coloms i tórtores”.

Els responsables implicats senyalen que l’èxit del projecte també es pot mesurar pel fet que “a Catalunya, no hi ha hagut cap altre projecte de caixa niu de falcons amb més de tres polls”.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona