L’APT reforça la col·laboració amb la Generalitat per millorar la qualitat mediambiental a instal·lacions portuàries i al Serrallo

L’APT reforça la col·laboració amb la Generalitat per millorar la qualitat mediambiental a instal·lacions portuàries i al Serrallo
03 May
2024

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El Port de Tarragona acollirà la Unitat Regional de Medi Ambient de Mossos d’Esquadra a la comissaria de la Policia Portuària

També es traslladarà al Port l’Inspector responsable de la coordinació dels plans d’emergència de Protecció Civil

L’APT i Acció Climàtica acorden el trasllat d’una estació de control de la qualitat de l’aire al Serrallo

El Port de Tarragona estreny la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per millorar la qualitat ambiental a les instal·lacions portuàries i als espais urbans pròxims, com el barri del Serrallo. Aquesta col·laboració es tradueix en accions concretes per tal de millorar la prevenció i la seguretat ambiental amb el departament d’Acció Climàtica i amb el departament d’Interior.

Per una banda, el proper mes de juny, la URMA (Unitat Regional de Medi Ambient) del Cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya tindrà la seva seu a les dependències de la Policia Portuària, a l'interior del Port de Tarragona. Aquest acord entre el Port de Tarragona i el departament d’Interior permetrà reforçar la col·laboració entre els dos cossos de policia en la prevenció i la vigilància dels delictes ambientals tant a l’interior del Port com a la resta de la regió, i la millora de la coordinació en l’àmbit dels plans d’emergència.

Per una altra banda, el Port de Tarragona ha acordat amb el departament d’Acció Climàtica traslladar l’estació de control de la qualitat de l’aire del recinte al barri del Serrallo i connectar-la a la xarxa de la Generalitat. Aquest canvi permetrà un major control de la instal·lació i uns mesuraments més acurats del què respiren les persones que viuen a prop del port.

8 agents de Mossos al Port

El Decret d'Estructura vigent de la Direcció General de la Policia determina la creació de les Unitats Regionals de Medi Ambient (URMA), un servei que depèn de la Regió Policial i que abans estava integrat com un grup específic dins de les Àrees Regionals de Recursos Operatius.  

El canvi de dependències de la URMA i la seva constitució en una unitat pròpia, permetrà que es traslladi a les instal·lacions del Port de Tarragona, concretament en la comissaria de la Policia Portuària. Aquest canvi comportarà una millora en la definició de la unitat i les seves tasques, una major especialització i una focalització en les investigacions d’aquest àmbit, tant pel que fa als delictes com a les infraccions de caràcter mediambiental.

Interior desplaçarà a les noves dependències portuàries un caporal i set agents de la URMA. Aquesta unitat disposa ja actualment d’un vehicle tot terreny, un Toyota Land Cruiser, de recent adquisició.

Les funcions de la URMA es troben recollides a l’article 36 del Decret d’Estructura, que li corresponen les funcions següents: exercir l’activitat preventiva i inspectora; realitzar la investigació d’il·lícits administratius; dur a terme la interlocució amb la Regió Policial; seguir les directrius establertes per la Divisió de Medi Ambient; investigar els delictes de menor complexitat que es determini (els de major complexitat es fan des de la Divisió); fer anàlisi i avaluació; i qualsevol altra funció anàloga.

Coordinador dels plans de Protecció Civil

A més, a la nova seu del Port de Tarragona, els Mossos d’Esquadra també incorporaran l’inspector Víctor Badet, en aquest cas com a coordinador de tot allò relacionat amb els plans d’emergència de Protecció Civil, on els Mossos participen com a directors del grup d’ordre i donant  suport a altres cossos d’emergència.

Aquest Inspector és el responsable del seguiment i de la coordinació del Pla d'emergències del sector químic de Tarragona(Pla SEQTA), del Pla d'emergència de les centrals nuclears de Tarragona (PENTA), del Pla d'emergències per incendis forestals (INFOCAT), del Pla d'emergències de l'aeroport de Reus (AEROCAT), dels Plans d'emergències dels Ports del litoral de Tarragona, del Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT), del Pla d'emergències PROCICAT, principalment transport ferroviari (FERROCAT), del Pla especial d'emergències en el transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT), dels Protocols d'emergència de les comissaries de la RPCT i del Pla especial RADCAT.

En una segona fase el Port de Tarragona i el cos de Mossos d’Esquadra estudiaran la ubicació en un futur de més serveis regionals en instal·lacions portuàries.

Intensificació de la col·laboració

Les bones experiències recollides a través de la col·laboració de la Policia Portuària amb les diferents unitats de Mossos d’esquadra han facilitat l’acord per al trasllat de la URMA a la comissaria de la policia portuària. Un exemple d’aquestes accions coordinades habituals es va donar precisament ahir quan dues unitats de Mossos d’Esquadra van realitzar, juntament amb la Policia Portuària, dos controls terrestres a l’eix Tranversal, en el km0 de l’autovia A-27, per prevenir conductes inapropiades en matèria de transport per carretera i medi ambient.

Un dels controls es va realitzar en col·laboració amb el departament d'Inspecció i Control de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i la URMA de Mosso d’Esquadra; i l’altre control, es va realitzar conjuntament amb la Unitat de Trànsit de Mossos d’Esquadra per controlar el pes dels camions de transport de bestiar que entraven al Port de Tarragona.

Més vigilància de la qualitat de l’aire

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, i la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya e Busquet, van acordar ahir traslladar l’estació de vigilància de la qualitat de l’aire del port fins al barri del Serrallo i connectar-la a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat. Aquesta mesura permetrà mesurar més acuradament la qualitat de l’aire que respiren les persones que viuen més a prop de les activitats que es desenvolupen dins del recinte del port, fonts emissores de diferents contaminants.

A més les dades obtingudes estaran disponibles en línia per permetre’n un millor control. Mentre no es produeix el trasllat, Boya s’ha compromès a fer una campanya de mesuraments amb una unitat mòbil de la XVPCA el proper mes de juliol que tindrà una durada aproximada de dos mesos.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona