El VII Med Hub Day fixa el paper dels ports en la transició energètica

El VII Med Hub Day fixa el paper dels ports en la transició energètica
10 Nov
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La trobada ha abordat les oportunitats dels ports en un escenari de futur marcat per la transició energètica

El president Saül Garreta ha explicat com el Port de Tarragona treballa per posicionar-se com a port referent a Europa en els tràfics relacionats amb les noves energies i nous vectors energètics

El Med Hub Day ha estat el primer acte dins de la “Setmana de l’Hidrogen de Catalunya” 

La setena edició del Med Hub Day, organitzada pel Port de Tarragona i patrocinada pel clúster ChedMed,i amb la col·laboració de Euroenergo, Tepsa Rubis i Vopak Terquimsa,  ha conclòs avui 10 de novembre al migdia. La trobada d’aquest any s’ha celebrat al Tinglado 1 del Moll de Costa amb rècord d’inscripcions amb més de 160, on interessats en la logística de productes químics i petroquímics han pogut debatre les oportunitats dels ports en un escenari futur marcat per la transició energètica. Aquesta edició també ha gaudit d’algunes novetats com la visita en barca a les instal·lacions del Port de Tarragona així com la recuperació la ponència magistral.

L’esdeveniment va començar ahir dijous amb una de les novetats preparades per aquest any, la visita en vaixell a les instal·lacions portuàries tarragonines dedicades als líquids a doll. En el seu discurs de benvinguda, el president de l’APT, Saül Garreta, ha destacat l'estratègia actual del Port en termes de tràfic de líquids i la seva relació amb la transició energètica. Garreta ha assenyalat que el 42% de la demanda d’hidrogen de la UE al 2050 provindrà dels ports. “El Port de Tarragona està accelerant les gestions per posicionar-se com a port referent a Europa en els tràfics relacionats amb les noves energies i nous vectors energètics”, ha afirmat Garreta.

El president del Port també ha destacat que "aquest 2023 la capacitat d’emmagatzematge del Port de Tarragona ha incrementat notablement, concretament amb la posada en funcionament de 6 nous tancs, que permeten augmentar la capacitat en 21.000 m3. També ha incrementat el volum de producte mogut durant aquest any, que rondarà amb un augment del voltant del 6% respecte l’any passat.”

Ports, noves energies i logística

La següent ponència del Med Hub Day 2023 va anar a càrrec de Jordi Anglès, responsable de comercial del Port de Tarragona, on va destacar les noves estratègies portuàries en la transició energètica. La conferència ha començat explicant les fortaleses del tràfic de líquids i les oportunitats que es presenten per al Port de Tarragona en la transició energètica des d'un punt de vista comercial. Per acabar, Anglès, ha explicat els principals projectes sobre descarbonització de l'activitat portuària.

Després de les dues primeres intervencions per part dels membres de l’Autoritat Portuària de Tarragona va ser el torn de Noemi Van Meir estudiant de doctorat de la Universitat d’Anvers. Van Meir, està realitzant la seva tesis sobre transformació de ports amb forta component de tràfics de líquids. Està treballant amb el Port de Tarragona com a port de referència a la Mediterrània, i va presentar els avenços realitzats en el seu estudi.

David Goekoop, director Road Europe & Op. Overseas de l’empresa Hoyer, va realitzar una conferència sobre intermodlitat ferroportuària. Goekoop va explicar els beneficis de la intermodalitat, els reptes que ha d'afrontar i les oportunitats que generarà el Corredor del Mediterrani.

L’última conferència, de la mà de Myriam Maestroni, va ser una ponència magistral sobre transició energètica. En ella, Maestroni va realitzar una dissecció acurada de la situació actual i futura d'una forma transversal.

Segona jornada, mirant cap al futur

Amit Rao, ha estat l’encarregat d’obrir la segona jornada del Med Hub Day. Rao, consultor de l’empresa S&P Global Commodity Insight, és un gran col·laborador de l’esdeveniment on destaca sempre per les valuoses intervencions. En aquesta edició, Rao, ha parlat de les tendències en nous productes químics i energies a la Mediterrània i Europa.  

A continuació, Francesc Dianez, CEO de Next Maritime, ha donat a conèixer des del punt de vista de la seva organització la transició energètica a la indústria marítima, ficant el focus en les accions que desenvolupen les empreses de serveis marítims.

Després d’aquesta dues primeres ponències, s’ha donat pas a la primera taula rodona de la present edició del Med Hub Day. En aquest panel d’empreses petroquímiques han participat BASF, DOW i Repsol, i ha comptat amb la moderació de Jordi Anglès. Les tres empreses del clúster ChemMed han donat la visió estratègica en l’objectiu 2030 per reduir la petjada de carboni, alhora que han explicat el futur de cadascuna de les empreses a Tarragona.

Tanguy Cosmao de l’empresa HyDeal ha estat l’encarregat de reiniciar el Med Hub Day després de la pausa. En la seva intervenció, Cosmao ha explicat la relació entre els projectes de producció d’hidrogen verd i la seva logística associada, subratllant el paper clau que tindran els hubs logístic-industrials.

El segon panel d’empreses, en aquest cas de terminals instal·lades al Port de Tarragona, hi ha participat Vopak Terquimsa, Tepsa – Rubis, i Euroenergo. Els i les representants de les empreses que operen a Tarragona han destacar la importància del futur del sector, els fluxos mundials i el paper que pot jugar Tarragona en aquesta nova era.

L’última ponència ha anat a càrrec de Maria Sicilia, d’Enagás on ha analitzat l’estat actual del sector de l’hidrogen on el Port de Tarragona vol convertir-se e una infraestructura clau en la distribució a nivell europeu, essent un projecte de molt d'interès i futur.

Una trobada referent per al sector

L'objectiu del Med Hub Day és promoure, debatre i intercanviar informació sobre els punts forts i les oportunitats que ofereix el mar Mediterrani com a plataforma logística per a productes químics i petroquímics.

Amb aquest objectiu i durant dues jornades, operadors de terminals d'emmagatzematge, ports, consignataris, transitaris, analistes de mercat i empreses químiques i petroquímiques es reuneixen per debatre i aportar idees i novetats on els nous combustibles i energies, i la intermodalitat han estat els protagonistes.

El Med Hub Day va iniciar la seva marxa l’any 2017, i any rere any ha gaudit d’una xifra d’assistents a l’alça, aconseguint una consolidació i maduresa entre els esdeveniments del sector. La setena edició ha trencat el rècord de registres amb més de 160 inscripcions, confirmant-se en una trobada de referència.

El Port Tarragona líder en líquids a doll

El Port de Tarragona és un hub mediterrani per a l'emmagatzematge i la distribució de productes líquids a doll que fa costat a la indústria local amb instal·lacions i infraestructures de primer nivell per a oferir un servei d'emmagatzematge.

L’àrea del Camp de Tarragona està considerada com un dels principals hubs logístics de producció, emmagatzematge i distribució de productes petroquímics del sud d’Europa. La situació estratègica i les seves infraestructures permeten respondre a qualsevol necessitat logística amb una distribució eficient de tot tipus de productes petroquímics per vaixells, tren, camió o canonades.

El conjunt d’empreses de la indústria química i petroquímica de Tarragona, genera una producció anual de 20 milions de tones, la qual cosa representa el 50% de la producció de Catalunya i el 25% de tot l’Estat.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors