Les havaneres al Port: torna ‘Coneix l’havanera des del mar’ amb la Golondrina i un nou cicle d’havaneres a la Pèrgola del Serrallo

Les havaneres al Port: torna ‘Coneix l’havanera des del mar’ amb la Golondrina i un nou cicle d’havaneres a la Pèrgola del Serrallo
26 Jun
2023

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Els dimarts de juliol, a les 19.30 i a les 20.30 hores, es podrà conèixer el Port de Tarragona des del mar a bord de la Golondrina

Les persones interessades podran treure la invitació gratuïta a la plataforma Entradium

Amb les ‘Nits a la Pèrgola del Serrallo’ s’inicia un nou cicle d’havaneres, d’accés lliure, els dissabtes de juliol a les 22 hores

El Port de Tarragona torna a oferir noves places durant el mes de juliol de l’activitat ‘Coneix l’havanera des del mar’, una proposta que es va iniciar l’any passat en commemorar els 30 anys d’havaneres al Port de Tarragona. Com l’any passat, i després de l’èxit de la iniciativa, durant tot el mes de juliol s’ofereix la possibilitat de gaudir de l’experiència de contemplar el recinte portuari amb l’embarcació golondrina alhora que es gaudeix de la música estiuenca: l’havanera, de la mà d’en Quimet el Romesquet, músic i cantant d’havaneres. Amb les seves cançons es coneixerà el gènere, quines històries s’amaguen en les seves lletres o quin són els seus principals instruments, entre altres curiositats. L’activitat es farà tots els dimarts del mes de juliol, els dies 4, 11, 18 i 25, en dues sortides des del moll de Pescadors del Serrallo, a les 19.30 i a les 20.30 hores. Com en l’edició anterior, l’activitat és gratuïta però cal fer la reserva a la plataforma www.entradium.com.

Els dissabtes ‘Havaneres a la Pèrgola del Serrallo’

I, paral·lelament a aquestes passejades musicades, durant el mes de juliol tornen les cantades d’havaneres a la Pèrgola del Serrallo, en una tradicional cantada els dissabtes de juliol, els dies 1, 8, 22 i 29, a les 22 hores, amb la voluntat de contribuir a difondre la cultura popular catalana i la tradició marinera entre la ciutadania. Les cantades d’havaneres es faran des d’un decorat especial i innovador que es va estrenar l’any passat a la pèrgola del Serrallo, on actuaran els grups davant d’un aforament màxim de 500 persones per sessió. L’accés és lliure. Els quatre grups d’havaneres que actuaran els dissabtes de juliol a les 22 hores són:

ELS CREMATS (1 de juliol)

Banda formada el 1996 al voltant de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament del gènere. Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular. Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els “enfants terribles” de l’havanera per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cúmbia. Són referents en els principals escenaris del món de l’havanera, però amb tres ingredients bàsics: la qualitat musical i vocal, el dinamisme del seu espectacle i la sensació que no són una proposta més d’havaneres, sinó una proposta amb personalitat. Les seves actuacions provoquen sorpresa i entusiasme.

OLLA BARREJADA (8 de juliol)

Olla Barrejada, el grup d’havaneres en actiu més antic de la demarcació de Tarragona, neix a la Secuita (Tarragonès) a l’any 1983. La formació ha tingut molts canvis, de persones, estil i de nombre de components, amb un intent de millorar, el nivell i la qualitat de la música. Actualment, té quatre components: Rafel Molné, baríton de Constantí, membre fundador i únic representant d’aquella primera formació; Maria Teresa Magrinyà acordionista de Reus, actual directora; Anton Cabré, guitarrista i baix de Riudecols, amb una llarga trajectòria en el món de l’havanera com a cantant, músic i compositor, i Àngel Jiménez, tenor de Bellmunt del Priorat. Les gairebé 1.500 cantades els han portat per tot Catalunya, País Valencià, Andorra, Canàries, l’Aragó i una petita gira de quatre concerts per Cuba. Han fet 6 enregistraments, el darrer que porta per títol “25 anys d’havaneres”, inclou per primer cop 4 peces de creació pròpia.

LES ANXOVETES (22 de juliol)

Les Anxovetes, el grup d’havaneres en femení, ja no només duen a terme les cantades d’havaneres estivals sinó que ara, a més, ens presenten un nou espectacle més íntim i recollit, de caràcter genuïnament mediterrani, compost majoritàriament per temes propis creats i cantats en clau de dona. El grup gironí pren el gènere tradicional de l’havanera com a punt de partida per anar molt més enllà, i fins i tot allunyar-se’n, oferint un espectacle que reforça, revisa i amplia el repertori de cançons marineres i combina cançons pròpies i inèdites amb cançons populars de tota la vida, totes elles lligades amb un fil conductor que explica històries de la mar amb veu de dona. Amb influències que beuen del pop, el rock, el bolero, el joropo i, per descomptat, de l’havanera, (d)ones compta amb arranjaments que parteixen dels sabors de casa nostra, però que s’obren a les essències de diferents racons del món. (d)ones no només és un espectacle en directe, sinó que també s’ha materialitzat en un disc compost per les deu cançons pròpies que els diferents membres del grup han creat, sota l’assessorament musical del productor Joan Díaz.

NEUS MAR (29 de juliol)

Neus Mar s’inicia en el món de l’havanera de la mà de Càstor Pérez, amb el qual va crear l’espectacle “L’essència de l’havanera”, i que juntament amb el percussionista Enric Canada van estrenar el setembre de 2008 a l’ermita de Sant Sebastià com a concert cloenda del Cicle d’Estiu de Joventuts Musicals de Palafrugell. Aquest espectacle, del qual es va enregistrar un CD l’any 2009, és un recull d’havaneres cubanes del s. XIX fins a la Vieja Trova, moltes d’elles pensades per ser cantades per una veu de dona. L’any 2009 Neus Mar dirigeix, juntament amb el Bloc Havanerus, la Cantada d’Havaneres per a la Marató. Neus Mar, ja en solitari, enregistra l’any 2011 un nou treball discogràfic dedicat a l’obra del compositor Josep Bastons. El músic Joan Nito Figueras hi versiona algunes de les seves composicions més conegudes amb tocs de jazz.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona