‘Voluntariat i patrimoni’, lema de la XII Jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana

‘Voluntariat i patrimoni’, lema de la XII Jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana
28 Oct
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La Jornada s’ha realitzat al Museu del Port de Tarragona i ha comptat amb voluntariat d’associacions i museus d’arreu

Les sessions han versat sobre la implicació del voluntariat al territori

Avui, dijous 27 d’octubre, el Museu del Port de Tarragona ha estat l’escenari de la dotzena jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, una entitat d’abast nacional, que aplega museus i entitats que promouen la protecció del patrimoni marítim, la seva difusió i sensibilització.

Amb un programa atapeït d’experiències en el món del voluntariat d’entitats que tenen cura del patrimoni, la Jornada s’ha inaugurat amb la presentació d’Enric Garcia Domingo, director general del Museu Marítim de Barcelona i de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà Dalmau, qui ha presentat els ponents i els moderadors dels debats.

Ha estat una jornada de reflexió sobre el voluntariat en els elements patrimonials. En un context mundial on el voluntariat creix dia a dia i té gran rellevància en l’entorn social i econòmic, en aquesta jornada s’ha plantejat la implicació del voluntariat en el patrimoni perquè persones capacitades i formades en diferents temes puguin transmetre el seu coneixement i la seva experiència amb una voluntat de servei a la comunitat. Es tracta de persones que ofereixen el seu temps lliure, tant en el període actiu de la vida laboral com després, i es posen al servei de la societat i del patrimoni, en sentit molt ampli.

Les sessions s’han dissenyat perquè sigui una jornada participativa i es puguin conèixer experiències sobre el voluntariat i alhora fer-ne debat. Recuperar oficis, relatar vivències, traspassar als nous professionals la saviesa i l’experiència, així com col·laborar amb els tècnics de patrimoni per apropar a les noves generacions els coneixements que ofereix la persona voluntària ha estat el nucli central de la trobada.

Sota el lema ‘Voluntariat i patrimoni’, els participants han abordat el recurs del voluntariat com un acord pres entre la institució i cada persona voluntària i la previsió de dedicació suficient de personal i mitjans. I com aquesta inversió de futur contribueix a ancorar un museu en el si de la població i a reforçar-ne la imatge, així com ajuda a preservar i transmetre el patrimoni cultural.

Ha obert la Jornada la ponència ‘Marc legal entorn del voluntariat’ de Josep M. Amorós Bosch, jurista en exercici de càrrecs de funcions gerencials en equipaments museístics i culturals, seguida d’un debat moderat per Sílvia Alemany Nadal, directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

La segona ponència, ‘Voluntariat en festivals i esdeveniments culturals’ de Maël Terry, coordinador marítim de l’associació Temps fěte i organitzador de les festes marítimes de Douarnenez, ha donat pas al debat presentat per Mariona Font Batlle, tècnica del Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala que ha suscitat diverses intervencions; mentre que el debat de la tercera sessió, moderat per Enric Garcia Domingo, on Jon Ispizua San Nicolás, responsable del projecte Erain de l’Itsasusmuseum Bilbao – Museu Marítim de Bilbao, ha exposat la seva experiència sobre el voluntariat en conservació de col·leccions ha estat seguit amb força interès.

La darrera sessió, moderada per Mercè Toldrà Dalmau, ha sorgit de la comunicació ‘Una experiència de voluntariat en patrimoni ferroviari’ de Jordi Sasplugas Déu, president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, una entitat cabdal per a la preservació patrimonial nacional.

El director general del Museu Marítim de Barcelona, Enric Garcia Domingo, ha fet les conclusions finals de les sessions davant del mig centenar d’assistents que han participat en les quatre sessions matinals, en una jornada que, ben segur, que tindrà noves edicions atès que la densa xarxa d’organitzacions de voluntariat, a hores d’ara, esdevé un element essencial en la configuració de Catalunya com a país amb identitat pròpia.

En la cloenda de la Jornada s’ha fet reconeixement a Magda Gassó, cap de serveis de Museus de la Direcció de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la directora de Port i Ciutat del Port de Tarragona, Montse Adan, ha agraït la participació activa dels assistents i encoratjant-los a continuar amb la tasca desinteressada vers el patrimoni cultural i oferint els espais del Moll de Costa per a futures trobades.

La Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, organitzadora de la trobada, té la voluntat de posar sobre la taula fórmules de col·laboració i un marc legal per enfortir l’entesa entre un museu i una persona voluntària, així com donar a conèixer experiències reeixides en diversos àmbits de treball dels museus: activitats, festivals i esdeveniments o conservació de les col·leccions.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona