El Port Tarragona organitza la primera ‘Jornada de sostenibilitat i cura mediambiental en creuers i nàutica esportiva’

El Port Tarragona organitza la primera ‘Jornada de sostenibilitat i cura mediambiental en creuers i nàutica esportiva’
20 Oct
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

La trobada ha tingut lloc aquest dijous 20 d’octubre al Teatret del Serrallo

L'APT avança dades de dos estudis sobre suport ciutadà a l’activitat de creuers i sobre impacte ambiental dels creuers que atraquen al Port

El sector creuerístic i de la nàutica esportiva es mostra compromès i proactiu en avançar cap a la sostenibilitat

Aquest dijous 20 d’octubre, el Teatret del Serrallo ha estat testimoni de la celebració de la primera ‘Jornada de sostenibilitat i cura mediambiental en creuers i nàutica esportiva’ organitzada per Port Tarraco y Tarragona Cruise Port-Costa Dorada amb el suport tècnic d'AWP Services y CruiseNews Mediagroup i la col·laboració de CLIA-Cruise Lines International Association.

L’acte, presentat per Genoveva Climent, directora Comercial i Desenvolupament de negoci de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), ha comptat amb la participació el gerent de Tarragona Turisme, Víctor Franquet responsable de la cloenda, i amb la presència de professionals, personal expert i executiu rellevant del sector de creuers i nàutica esportiva, així com en sostenibilitat i cura mediambiental. Després del discurs de benvinguda, els responsables de l’APT han explicat les particularitats de l’activitat de creuers a Tarragona que difereix substancialment dels models més coneguts d’implantació a la Mediterrània.

Tarragona, model singular

Segons l’APT, la gestió de l’activitat de creuers al nostre territori té singularitats que el fan molt més sostenible que la resta. En primer lloc, la dimensió del projecte a Tarragona no té res a veure amb els dels grans ports de creuers: els grans ports de creuers de la Mediterrània (Barcelona, Civitavecchia o Palma) registren entre 3 i 4 milions de passatgers a l’any enfront dels 130.000 de Tarragona (l’any 2019, que en van haver-hi més).

Tarragona és un model molt poc congestionat, “però que una part de l’opinió pública equipara a nivell d’activitat com els de Barcelona”. La comparació amb Barcelona demostra que ambdós models no són equiparables, si tenim en compte que la capital catalana rep 948 creuers a l’any (vs. 63 a Tarragona, 2019), té una mitjana de 4852 persones per escala (vs. 2063 a Tarragona) i el dia de màxima afluència és de 27.801 persones (vs. 5551 persones a Tarragona). Es tracta, doncs, segons l’APT, d’una activitat que fins i tot a escala territorial té un baix impacte, si tenim en compte que a Catalunya arriben vora 5 milions de passatgers en creuer o que la Costa Daurada té 20 milions de pernoctacions anuals, en front de 130.000 passatgers... D'altra banda, a diferència dels grans ports mediterranis, Tarragona és un “model territorialitzat” en el qual els visitants per mar no es concentra només en la ciutat portuària sinó que es dirigeixen a altres destinacions turístiques a l’interior i la costa del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Opinió pública favorable

L’APT també ha presentat l’avenç de dades de dos estudis que estan en elaboració i que, un cop presentats a la Taula Institucional de Creuers, es posaran a disposició del públic. Per una banda, una enquesta ciutadana realitzada el setembre passat, amb una mostra de 500 persones, de les localitats de Tarragona, Reus, Cambrils, Vila-seca i Salou, en el qual es reflecteix l'estat d’opinió favorable a l’activitat de creuers a Tarragona.

L’enquesta explica que el 62 % dels enquestats declara no sentir-se afectat en el dia a dia per l’arribada de creuers a TArragona. Del 38 % restant, més de la meitat (53%) declara que l’afectació és positiva (per raons econòmiques, principalment) i només el 22 % diu que l’afecta negativament i la resta (25%) senyala afectacions positives i negatives al mateix temps. L’enquesta reflecteix que la majoria dels entrevistats considera que l’arribada de creuers té impacte econòmic positiu en el territori de l’activitat de creuers (94%) i també que només el 17 % dels enquestats s’oposa a l’arribada de més creuers a Tarragona. Finalment, entre d'altres dades, una altra dada presentada ha estat que la majoria també creu que el turisme de creuers és de més qualitat que el que ve en altres mitjans de transport.

Baixíssim impacte ambiental

El segon avenç de dades mostra com l’impacte ambiental de l'activitat creuers sobre les zones habitades de la costa Tarragonina és gairebé nul. L’estudi determina quina part de la contaminació registrada per les cabines del Port i de la Xarxa de la Generalitat de Catalunya és atribuïble a l’arribada de creuers mitjançant una modelització basada en l’activitat de creuers de 2019, any de màxima activitat.

La comparació entre les dades registrades generals i les emissions en els dies en què hi va haver creuer arriba a la conclusió la incidència dels creuers en la lectura total és “menyspreable” en els principals components contaminants: CO, NO2, SO2 i PM10. L’estudi també conclou que la incidència del pas de 130,000 passatgers en 63 escales és la mateixa d’un poble d’uns 2500 habitants.

A més l’estudi compara l’impacte amb altres activitats humanes com el consum energètic domèstic, el resultat del qual demostra que un passatger de creuer genera en una estada de 7 dies menys CO, NOx, NMVOC; PM10, SO2 i CO2 que una persona que realitzés la mateixa estada a casa seva. L’estudi també fa una comparació dels itineraris dels creuers amb altres transports, mostrant com el cotxe o l’avió són més contaminants. El passatger de creuer genera molt menys contaminants que el viatger en cotxe, excepte en SO2, atesa la naturalesa els combustibles emprats pels vaixells. I pel que fa a l’avió, el passatger dels creuers genera un 51 % menys d’emissions que un viatger d’avió comercial.

Creuers cada cop més verds

En la seva intervenció, Alfredo Serrano, responsable de CLIA Espanya ha explicat que la indústria dels creuers se situa en aquests moments a l’avantguarda de la transformació cap a una activitat sostenible. La CLIA (Cruise Lines International Association) col·labora amb governs nacionals i regionals per establir una zona de baixes emissions al Mediterrani amb un màxim del 0.1% de contingut de sofre en combustible. Serrano ha explicat les diferents línies d’actuació per a reduir l'impacte en el medi ambient per part de l’activitat de creuers: reducció del contingut de sofre en els combustibles fòssils, cerca de combustibles verds, zero emissions al Port, reducció, reciclatge i reutilització dels residus, etc. Amb notables resultats en els darrers anys: el 40 % dels serveis de les navilieres ja poden connectar-se a l'electricitat; 11 vaixells ja estan propulsat amb GNL: i el 61 % dels que estan en construcció també; el 79 % dels serveis han incorporat el Sistema de Limpieza de Gases de Escape (EGCS); I el 78% ja disposa d’AWTS, sistema de tractament avançat d’aigües residuals (100 % en els nous vaixells).

Terminals més ecològiques

Alba Colet, responsable comercial de Tarragona CruisePort ha presentat el projecte i la gestió de la nova terminal de creuers a Tarragona que tindrà una capacitat per a fins a 8.000 passatgers i serà construïda per Global Ports Holding, l’operador més important del món de ports de creuers, amb criteris mediambientals. L’edifici de la terminal que estarà en funcionament el pròxim 2023 tindrà una sola planta, diàfana i funcional, i serà energèticament autosuficient i sostenible. També comptarà amb zones verdes i altres elements que la convertiran en una de les terminals més sostenibles de la mediterrània.

Agents compromesos

La primera taula rodona ha servit per intercanviar el punt de vista dels agents implicats nen l’activitat de creuers. Moderada per Virginia López Valiente, Directora General de Cruises News Media Group, hi han participat Rafael Fernandez-Álava, Director de Comunicació i relacions institucionals de Costa Cruceros; Giorgio Costa, Cap de desenvolupament de negoci de Silversea Cruises, Arantxa García, Cap de desenvolupament sostenible d’ Intercruises Shoreside & Port services, Javier Rodríguez, Director para el Mediterráneo i Àsia de Global Ports Holding i Sofia Basterra, Directora de Comunicació de MSC Cruceros.

Rafael Fernandez, ha afirmat que el repte de Costa Cruceros és “arribar emissions 0 al sector”. Sofia Basterra, directora comunicació d’MSC Cruceros Espanya, ha explicat que “és vital la col·laboració i cooperació d tots els actors implicats” per assolir els objectius sostenibles que la Unió europea exigeix i que la societat demana. Al mateix temps, Giorgio Costa, ha explicat l’experiència de la flota de SilverSea i les característiques dels vaixells més sostenibles, incidint en “la importància de l’ús del gas liquat, per aconseguir una activitat de creuers més responsable mediambientalment”. Javier Rodríguez, ha explicat que “tota la indústria empeny cap al compromís sostenible i que des de Global Ports volem que tots els ports, amb els que treballem, assoleixin la certificació GreenPort”. Arantxa García, també ha reafirmat el seu compromís amb la sostenibilitat, explicant com des d’Intercruises podem mostra “un històric de de més de 20 anys en gestió sostenible dels seus serveis que es regeixen per 3 pilars fonamentals: People, Planet and Progress”.

Nàutica esportiva sostenible

La segona part de la “Jornada de sostenibilitat i cura mediambiental ” ha estat dedicada a les activitats nàutiques esportives, amb dues ponències i una taula rodona. En la seva ponència, Pablo Peiró, gerent Associació espanyola de grans iots ha destacat “que el mar estigui net és fonamental per a la nàutica, atès que la finalitat d’aquesta activitat és el gaudi dels mars. Per a Peiró “Espanya té gairebé 8.000 km de costa, la qual cosa hauria de ser compatible amb la creació de ports i mantenir l’equilibri mediambiental”.

En la segona ponència, Antonio Zaforteza, CEO Ocibar , empresa responsable de l’explotació de la Marina Port_Tarraco, ha destacat la capacitat de generar llocs de treball qualificats i activitat econòmica directa i indirecta des de Port Tarraco, entre d’altres arguments, Zaforteza ha explicat 1u3 “el sou més baix d’una persona treballant en manteniment d’un vaixell de 60 metres d’eslora és de 66.000 dòlars US anuals i, per tant, una oportunitat laboral positiva malgrat sigui molt poc coneguda”.

Nàutica responsable

La segona taula rodona “Impacte econòmic i sostenibilitat a la nàutica d’esbarjo” ha estat moderada per Eva Miquel, Socia-Directora d' aWp Services i hi han participat, Antonio Zaforteza, CEO de Ocibar; Miquel Àngel Lliteras, Gerente de Grand Marina Vilanova; Judith Estrella, Cofundadora de Charter & Dreams; i Carlos Morales, Director General de Astilleros de Mallorca.

En aquest debat, Judith Estrella i Francesc Dianez, coincideixen amb la resta d’agents en “la necessitat d’incloure conductes i polítiques sostenibles en el sector i posicionar.se com a pioners”. Carlos Morales, ha posat en valor “el desenvolupament del negoci de reparació de vaixells com a motor econòmic en es ports”, i Miguel A. Lliteres, ha destacat les possibilitats de desenvolupament del sector: “Si tothom treballem agafats de la mà tindrem més capacitat de créixer”.

Una oportunitat econòmica social sostenible

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de Víctor Franquet, Gerent de Tarragona Turisme. El responsable tècnic del Patronat de Turisme de la ciutat ha subratllat que el turisme de creuer és una oportunitat laboral, econòmica, social i sostenible.”

Els organitzadors

Port Tarraco, gestionada per l'empresa Ocibar, és la marina per a iots del Port de Tarragona amb unes instal·lacions equipades per oferir una estada còmoda, segura i agradable durant tot l'any. Ofereix 33 amarradors d'entre 45 i 160 metres, servei de seguretat i una gran varietat d'empreses especialitzades que faciliten els serveis de manteniment i de subministraments als iots.

Tarragona Cruise Port – Costa Daurada és la marca comercial amb la qual la Taula Institucional de Creuers de TARRAGONA promociona aquesta activitat turística. Els membres de la Taula Institucional de Creuers són: l' Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Reus, Ajuntament de Vila-seca, la Diputació de Tarragona, l' Aeroport de Reus, la Cambra de Comerç de Tarragona, la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, PortAventura, la Universitat Rovira i Virgili i el Port de Tarragona, entre d' altres.

Cruise Lines International Association (CLIA) és l'associació comercial de la indústria de creuers més gran del món amb representació a Nord-amèrica i del Sud d'Europa, Àsia i Austràlia. El compromís de CLIA és aconseguir creuers amb zero emissions netes de carboni per al 2050 en tota la flota mundial i estan en camí de reduir la taxa d'emissions de carboni en un 40% per al 2030.

CruiseNews Mediagroup és l'empresa líder en la informació de creuers i especialitzada en promoció, desenvolupament, comunicació i màrqueting de la indústria global de creuers. És l'editora de la revista CruisesNews i organitzadora i propietària dels Premis Excellence de creuers i l'International Cruise Summit.

aWp Services és una consultora d'estratègia i comunicació en la qual la seva sòcia directora, Eva Miquel, està enfocada en el sector marítim portuari, tenint com a clients a empreses molt diverses de l'àmbit de la nàutica, ports, logística o navilieres de creuers.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors