El Port de Tarragona acull i patrocina activitats commemoratives dels 700 anys de Santa Tecla a Tarragona

El Port de Tarragona acull i patrocina activitats commemoratives dels 700 anys de Santa Tecla a Tarragona
13 Sep
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Tres elements del Seguici Popular al Moll de Costa: el Ball de Titans, el Bou i la Mulassa Petita

El Museu amb ’Vivint el Port’ i el Concurs de Romesco conviden a gaudir de la gastronomia tarragonina

El Port de Tarragona ha volgut col·laborar enguany en els actes commemoratius dels 700 anys de Santa Tecla, la Festa Major de la ciutat i una de les festes més emblemàtiques de Catalunya. La col·laboració de l’APT en aquesta edició especial de la festa major de Tarragona s’aproxima als 50.000 euros en total, bona part dels quals corresponen a l’acord de patrocini signat amb l’Ajuntament de Tarragona amb un import de 33.880 € (IVA inclòs) per al suport promocionals de diferents actuacions: programa de mà, web, xarxes socials, dossier de premsa, llibre Operació Tecla o a la Mostra de Folklore Viu.

En aquesta edició de la Festa Major, més llarga que celebra els set segles d’història de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona, el Port de Tarragona també col·labora amb diverses activitats de la Festa Major lligades als actes més tradicionals: acull la mostra del 30è aniversari del Bou i el 15è del Bou Petit, la presentació del Ball de Titans, un espectacle original sobre la Mulassa Petita i el Refugi 1 és la seu dels elements convidats a la Mostra del Folklore Viu.

Fins al divendres 16 de setembre, el Refugi 1 sala 3 es pot contemplar l’exposició sobre el XXX Aniversari del Bou de Tarragona i el XV Aniversari del Bou Petit de Tarragona. Dos elements emblemàtics de les festes tarragonines que a més compten amb la presència del Bou del Vendrell i del Bou de Valls. Els elements tarragonins també mostren el vestuari i d’altres estris relacionats amb la seva aportació al Seguici.

I dissabte 17 de setembre, el Refugi 1 acollirà en l’any de la gran celebració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia de la patrona a Tarragona, els integrants de la Mostra de Folklore Viu, una mostra on més de 500 participants d'arreu de Catalunya lluiran els seus balls i actuacions. Un seguici excepcional apadrinat pel Seguici Popular de Tarragona. Els participants a la mostra, una vegada finalitzada, celebraran el sopar de germanor en el mateix indret.

Ball de Titans

La pèrgola del Serrallo serà l’escenari divendres 16 de setembre, a les 18.30 hores, de la presentació del Ball de Titans pel Gremi de Marejants de Tarragona. Va ser un dels balls més populars, si més no des del 1577 fins al 1804, quan es va extingir. Es creu que el seu antecedent més immediat havia estat el Joc del Drap del segle XV. I només es tenen referències de la seva existència a la ciutat de Tarragona. Era format per un seguit de personatges o animals mitològics inspirats en la mitologia grega.

El Gremi de Marejants, vinculat des del seu origen a l’entorn portuari, participa en totes les festes populars de la ciutat, sobretot en l’entrada del Braç de Santa Tecla el 1692 amb l’aportació per part del Gremi del ‘Ball de Titans’. Tant el Ball de Titans com l’estendard eren part important en la recepció de les personalitats que visitaven Tarragona des del segle XIV.

En la recuperació d’aquest nou element del Seguici Popular hi ha contribuït l’Autoritat Portuària de Tarragona. El Gremi de Marejants ha cercat els elements del nou vestuari, la coreografia, etc. per tornar a tenir visibilitat en les festes tarragonines.

La Mulassa Petita al Teatret

El Teatret del Serrallo està vinculat des del seu naixement a activitats relacionades amb els actes festius més emblemàtics de Tarragona i, especialment, dedica cada any cicles als més petits. Per a enguany, amb motiu de Santa Tecla, ha impulsat, juntament amb la Mulassa de Tarragona i Genovesa Narratives Teatrals, l’espectacle taller infantil ‘Les sabates de la Mulassa Petita’.

Una activitat teclera de petit format recomanada a partir de 4 anys amb una durada de 50 minuts que s’estrenarà gratuïtament el dissabte 17 i el diumenge 18 de setembre, a les 12 hores, a l’emblemàtic escenari del Teatret (Moll de Pescadors, 1) i després recorrerà diversos centres educatius de la ciutat.

Aquest nou espectacle pren com a punt de partida els peus de la Mulassa Petita, que és l’única part dels portants visible. A partir d’aquest detall, un relat apassionant al voltant de la Mulassa Petita i les seves ganes de ballar i de gresca, duran als assistents a interaccionar amb la història.

La iniciativa, que compta amb el patrocini del Port de Tarragona i la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, té com a objectiu potenciar la creativitat literària dels infants, que seran els encarregats de proposar el desenllaç del relat. D’aquesta manera, es potencia la creativitat dels infants i es referma, d’una manera amena, el coneixement sobre la Festa Major.

Gastronomia tarragonina

El diumenge 18 de setembre, a les 12.30 hores, des del Museu del Port s’ofereix l’activitat "VIvint el port”, un maridatge d'històries portuàries vinculades al comerç, l'esport, les embarcacions, la pesca... acompanyades d'un tast de diferents vins de la terra, tot fent un recorregut pel nou Museu del Port de Tarragona.

Activitat gratuïta en català que va adreçada a públic general. Cal fer reserva prèvia a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. atès l’aforament limitat.

I el diumenge següent, 25 de setembre, a partir de les 9.30 hores, a la pèrgola del Serrallo es convoca el XXIX Concurs de Mestres Romescaires, organitzat pel Sindicat d'Iniciativa i Turisme de Tarragona amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Port de Tarragona, i també de l’Associació de Veïns del Serrallo, la Confraria de Pescadors de Tarragona i la DO Tarragona.

El passat divendres es va fer la presentació al mateix indret amb representants de totes les organitzacions implicades en l’objectiu d’ajudar a la promoció turística del territori amb un element gastronòmic identificatiu de Tarragona: el romesco.

En la present edició hi poden participar un màxim de 20 concursants i cal fer una inscripció prèvia fins al 19 de setembre de 2022 a les oficines de la Confraria de Pescadors, en horari de les 9:30 hores a les 13:00 hores, i de les 16:00 hores a 18:00 hores. Un jurat avaluarà les cassoletes presentades i anomenarà el Mestre Romescaire d'enguany. Al voltant de les 13:30 hores es preveu fer l’acte públic de presentació de les persones guanyadores. El concurs es tancarà amb un tastet de cassoletes de romesco acompanyat d’un vi DO Tarragona

Operació Tecla

Divendres 16 de setembre, a les 20 hores, al Tinglado 1 del Moll de Costa es presenta el llibre Operació Tecla, una obra d'història il·lustrada de l'autor Joan Carles Blanch que parla de la història de Santa Tecla i com Santa Tecla esdevé la Patrona de la ciutat. L'acte comptarà amb la presència del president del Port i l’alcalde de Tarragona.

Els 75 anys del Club Ciclista Tarragona

Dimarts 20 de setembre, a les 18 hores, al Refugi 1 sala 1 del Moll de Costa es farà la inauguració de l'exposició commemorativa dels 75 anys del Club Ciclista Tarragona. L'exposició romandrà oberta fins al 23 d'octubre.

Una exposició que mostra la història del club amb projeccions, recopilació d'imatges, selecció de bicicletes d'època i complements, objectes de col·leccions privades. També s'hi realitzaran activitats complementàries: conferències, sortides en BTT o ciclisme de carretera, tallers, etc.

Altres activitats participatives

Un any més, el Moll de Costa acull dissabte 17 de setembre, de les 9 a les 18 hores, la Festa per a Tothom de Down Tarragona al Refugi 1. En aquest mateix indret els assistents gaudiran d’un dinar de germanor i un final de festa amenitzat amb música i ball.

I també, com en d’altres edicions, la peonada popular del Santa Tecla, organitzada pel Patronat Municipals d’Esports, passarà pel Serrallo, diumenge 18 de setembre a les 9 hores.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona