Port Tarragona garanteix el tractament de 26.000 m3 de residus anuals procedents de vaixells

Port Tarragona garanteix el tractament de 26.000 m3 de residus anuals procedents de vaixells
08 Aug
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’aplicació del conveni MARPOL facilita mantenir un entorn net i sostenible

MARPOL és un conveni internacional per a la prevenció de la contaminació del medi marí pels vaixells

El Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil

Durant el primer semestre de 2022 s’han recollit, al Port, gairebé 13.000 metres cúbics de residus procedents de vaixells

El web oficial del Port publica la informació necessària per demanar o consultar dades i protocols MARPOL a https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/serveis/operacions-portuaries/marpol

Port Tarragona garanteix el tractament de 26.000 m3 de residus anuals procedents de vaixells. L’organisme tarragoní actua dins del marc del conveni internacional MARPOL, un acord amb sis annexos sobre la prevenció de la contaminació del medi marí pels vaixells respecte als residus que generen pel seu normal funcionament.

El conveni forma part de l’aposta del Port de Tarragona per implementar les accions necessàries perquè la seva activitat tingui cura del medi ambient i de les persones. El Pla de Recepció i Manipulació de rebutjos generats per vaixells i residus de càrrega del Port de Tarragona és la translació de la normativa internacional continguda en el conveni de Marpol 73/78 a la zona portuària de Tarragona. És un pla específic que trasllada la normativa per la recepció, manipulació de rebutjos i residus generats al règim operatiu i les necessitats específiques del Port de Tarragona.

La recepció de residus de vaixells, en el Port, es duu a terme des del servei portuari de recollida de residus per part d’empreses amb llicència per la prestació d’aquest servei a l’àmbit portuari i, han de comptar prèviament amb l’autorització per la recollida i tractament de residus per part de la Generalitat de Catalunya. Aquestes empreses prestadores són les encarregades de la recepció i el trasllat del residu pel seu tractament final, en plantes especialitzades, incloent-hi la valorització, dels mateixos.

Mantenir l’aigua neta

L’objectiu final és mantenir l’aigua neta, lliure de residus procedents de vaixells. Per facilitar que la descàrrega de residus es faci de manera correcta i lliure de vessaments, el Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil. Les empreses amb llicència per la recepció dels residus dels Annexos I i V de MARPOL van recollir en l’àmbit del port de Tarragona, durant l’any 2021, un total aproximat de 26.000 metres cúbics de residus procedents de vaixells que van ser traslladats pel seu correcte tractament en instal·lacions autoritzades per la Generalitat de Catalunya. En el primer semestre de 2022, les empreses Ecològica Ibèrica i Mediterrània, SA i Griñó Ecològic, SA que presten aquest servi a les instal·lacions tarragonines, han recollit un total aproximat de 12.714 m3.

Protocol al Port Tarragona

L’APT és la responsable de garantir que el Port, les marines i les terminals, disposen d'instal·lacions adequades i suficients, en quan als volums habitualment rebuts, per a la recepció de residus generats pels vaixells i els seus residus de càrrega, independentment de la seva tipologia.

També és responsable d’assegurar el correcte desenvolupament i gestió mediambiental dels residus procedents dels vaixells, o resultants dels procediments operatius de càrrega/descàrrega a les instal·lacions o terminals portuàries. I també d’incrementar la disponibilitat i utilització de les instal·lacions receptores per a vaixells i embarcacions per a aquestes activitats, mitjançant la seva difusió, clara i concisa.

Tal com s'estableix en el Reial decret legislatiu 2/2011, de 5 de setembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Ports de l'Estat i de la Marina Mercant, en l'Article 132 el funcionament es basa en el cobrament d’una tarifa fixa als vaixells que atraquin, en cada escala en el port, amb la finalitat de reduir els abocaments a la mar de les deixalles generades pels vaixells.

Aquesta tarifa, que es determinarà en funció de les unitats d'arqueig brut (GT) del vaixell i, addicionalment, en el cas de vaixells de passatge, del nombre de persones a bord, donant dret a descarregar per mitjans de recollida terrestre en la Zona I del port, sense cost addicional, durant els set primers dies de l'escala, totes les deixalles dels annexos I i V del Conveni MARPOL 73/78.

Camp d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de la normativa MARPOL així com el Pla de Recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega s’aplica a tot el recinte portuari tarragoní, i a tots els vaixells, inclosos pesquers o embarcacions d’esbarjo, amb independència del seu pavelló o el seu atrac assignat.

El servei portuari de recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega inclou les aigües olioses de sentines, fangs resultats de purificació de combustible, olis i lubricants (annex I), aigües brutes (annex IV), brossa resultant de residus domèstics i resultat de treball rutinari del vaixell (annex V), i també els residus i les substàncies que incideixen negativament a la capa d’ozó procedents dels gasos d’escapament (annex VI de MARPOL).

On i com demanar-ho

Per tal de tenir informació legislativa, consultar tarifes o fer la sol·licitud adient el web del Port Tarragona disposa de l’espai MARPOL en aquest enllaç : https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/serveis/operacions-portuaries/marpol

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors