L’Arxiu del Port col·labora en el podcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’

L’Arxiu del Port col·labora en el podcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’
07 Jul
2022

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

‘Sala 113’ és un programa de podcast fet amb històries reals, insòlites i sorprenents, extretes dels arxius catalans

L’Arxiu del Port de Tarragona i un document conservat en aquest centre són els protagonistes del segon capítol del podcast titulat El submarí fantasma

Els capítols es publicaran a les plataformes d’iTunes, Ivook i Spotify del canal del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Demà divendres 8 de juliol es farà públic un nou capítol del podcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’ titulat: El submarí fantasma que narra una història singular esdevinguda en el marc de la Primera Guerra Mundial a la costa tarragonina. Un episodi que va donar a conèixer l’historiador i col·laborador de l’Arxiu del Port de Tarragona, Josep Maria Castellví Viladegut.

La qüestió és que a les acaballes de 1915, en plena Primera Guerra Mundial, quatre mesos abans de la vinguda del primer submergible alemany en aigües tarragonines, un vaixell francès, visitant esporàdic del Port de Tarragona, el Loukkos, va embarrancar a les goles de l'Ebre i el seu capità va convertir una fatal distracció de pilotatge de la nau en l'atac d'un submarí enemic que no va existir mai, i va eludir així la seva responsabilitat en l'accident.

Es pot escoltar El submarí fantasma de la ‘Sala 113’ a partir demà a: https://tuit.cat/dzu48

Projecte de patrimoni cultural

El pòdcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’ és un projecte impulsat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb la producció d’Arkham Studio i la col·laboració de la Xarxa de Comunicació Local. El programa està format per deu capítols que es basen en fets reals, insòlits i desconeguts, que han succeït al nostre país al llarg dels anys. La publicació de cada un dels capítols es fa alhora des dels perfils del Departament de Cultura a les plataformes d’iTunes, Ivook i Spotify, tots els divendres des del 4 de juliol al 2 de setembre.

L’objectiu de la proposta és donar a conèixer la riquesa del patrimoni documental de Catalunya, explicant històries sorprenents i estranyes a partir de la documentació custodiada en els arxius del territori (un total de 377), alhora que augmentar la creació de continguts culturals en català en aquestes noves plataformes de difusió.

Els capítols de ‘Sala 113. Històries Arxivades’ només són una mostra de totes aquelles històries que es poden cercar i trobar consultant els arxius catalans, els quals són plens de sales amb quilòmetres de prestatgeries plenes de documents, però n’hi ha una que és molt especial: la Sala 113.En aquesta estança hi treballa L’Arxiver, un personatge interpretat i locutat per l’actor Lluís Soler que fa la introducció de cadascun dels capítols. Una veu que ens transporta cap a l’interior de l’arxiu per descobrir-nos els documents i conèixer les històries escrites en ells. Històries d’assassinats, bruixeria, pirates, guerres, catàstrofes, tragèdies o llegendes que, potser, no haurien d’haver passat mai, però que són fets reals recollits en documents originals.

Just en acabar la narració de la història, torna a aparèixer L’Arxiver per fer referència als arxius, i el capítol conclou amb la secció anomenada L’arxiu adjunt. És en aquesta part on diverses persones del món de la comunicació són entrevistades i fan recomanacions arran d’allò que els ha suggerit la història explicada: un llibre, un web, una pel·lícula, un videojoc, una obra de teatre, un assaig, una poesia o fins i tot un joc de taula.

A més a més de les publicacions dels podcasts a les diferents plataformes, s’ha creat un espai web on es pot consultar el document original en línia gràcies al cercador de documentació dels arxius de Catalunya, Arxius en Línia. Cada capítol hi té el seu espai amb el registre sonor del podcast acompanyat del text locutat, les imatges que ho il·lustren i l’arxiu que vetlla per la conservació del document original.

Els 10 arxius participants en el programa de podcast ‘Sala 113. Històries arxivades’ són: l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa, l’Arxiu del Port de Tarragona, l’Arxiu Municipal de Roses, l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Comarcal Alt Camp, el Servei d'Arxiu Municipal de Palamós, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà i l’Arxiu Central Administratiu del Departament de la Presidència.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona