La XX edició de la jornada Gresol reuneix el teixit empresarial català al Tinglado 1 del Port Tarragona

La XX edició de la jornada Gresol reuneix el teixit empresarial català al Tinglado 1 del Port Tarragona
20 Oct
2021

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El president del Port, Josep M. Cruset: ‘El 90% de les mercaderies que es mouen a escala mundial es mouen en vaixell, qualsevol incidència en aquest sector té repercussions a escala global i local’

Cruset ha exposat les accions incloses a l’estratègia ‘Horitzó 2023’ per millorar l’eficiència dels serveis logístics del port i ha remarcat el potencial del territori i la necessitat d’unir forces per adaptar-se a un nou món molt canviant

Aquest any la jornada Gresol compleix 20 anys ininterromputs de ponències, debats i temes rellevants per a l’economia del territori

Amb més de 200 participants, el Tinglado 1, és testimoni d’una trobada entre persones empresàries i personalitats rellevants dins de l’àmbit polític, econòmic, social i cultural del teixit empresarial català.

 

Aquest dimecres, 20 d’octubre, el Tinglado 1 del Port de Tarragona ha estat testimoni de la XX edició de la jornada Gresol. La jornada ha estat inaugurada pel president de la Fundació Gresol, Emili Correig que ha agraït l’assistència de totes les persones participants per donar pas a la salutació inicial del president del Port, Josep Maria Cruset.

L’acte ha comptat amb personalitats com Antonio Zaforteza, CEO de Ocibar de Marina Port Tarraco, Marta Domènech, representant de la Generalitat de Catalunya, Maria José Figueres, rectora de la Universitat Rovira i Virgili i diversos representants de la Diputació i de l’Ajuntament de Tarragona. Més de 200 persones inscrites han participat activament a conferències i xerrades per impulsar i explicar els grans projectes dins del nostre territori.

En la seva salutació inicial el president del Port, ha reivindicat l’energia que es desprèn d’un espai com el Tinglado 1 per acollir i organitzar actes en l’àmbit social, lúdic, cultural i empresarial. Ha destacat els 100 anys de vida del Tinglado 1, un magatzem pensat pel moviment de mercaderies on centenars d’operaris, amb gran esforç, duien a terme la càrrega i descàrrega. ‘Avui cent anys després, com si fos una analogia, aquí ens trobem centenars de persones per moure i intercanviar coneixements, experiències i experteses ’.

Port Tarragona, Hub Logístic de Catalunya

A un quart de dotze, el president del Port, ha començat la seva intervenció, sota el títol ‘El Port Tarragona, hub logístic a Catalunya’. ‘La realitat que avui són certeses al cap de pocs dies es transformen i deixen de ser-ho’ amb aquesta frase Cruset ha posat de manifest la necessitat d’adaptació en el món tan canviant que ‘si bé deien que és líquid, ara sembla més aviat gasós per la velocitat en què canvien les regles de joc cada dia’, ha afirmat. Fent referència al sector marítim ha destacat que el 90% de les mercaderies que es mouen a nivell mundial es mouen a través de vaixell, i d’aquí la importància del sector logístic marítim a escala mundial, ja que ‘qualsevol incidència en aquest sector té repercussions a escala global i local’. Una dada que deixa palès la importància estratègica de la logística en la recuperació de l’economia mundial, ha explicat Cruset.

El replantejament del ‘statu quo’ ha fet que les empreses es plantegin la recol·locació dels centres productius des del sud-est asiàtic cap a la Mediterrània, ha explicat el president del Port, i –en aquest context - el Port aposta per consolidar les línies marítimes amb Turquia i el nord d’Àfrica.

A més de connectar amb la Mediterrània sud i oriental, el Port aposta per la connexió amb la península ibèrica a través de carretera i del ferrocarril i amb l’obertura del corredor del Mediterrani, amb el nord d’Europa. D’aquesta manera, afirma Cruset, el Port de Tarragona és el vèrtex de tres triangles que en el Camp de Tarragona hi conflueixen, per una banda el vèrtex Turquia Nord-Àfrica, per una altra la connexió cap a la península a través del Corredor d’Henares i el corredor del Mediterrani, i finalment, amb Europa a través de la connexió amb ample de via europeu.

Una finestra d’oportunitat anomenada “Horitzó 2023”

Aquesta situació del Port Tarragona obre una finestra d’oportunitat per a tot el nostre territori, ha remarcat el president Cruset on la clau estarà en la millora de l’eficiència de la logística i el transport. En aquesta línia, el Port centra el seu creixement en l’assoliment d’objectius propis i d’altres administracions dins de l’estratègia ‘Horitzó 2023’ .

La primera de les accions serà la finalització de les obres del Coll de LiIla a l’A27, un fet determinant i que implicarà, des del punt de vista logístic, catorze minuts menys direcció Lleida-Aragó i en sentit contrari, un avantatge competitiva respecte a altres ports de la península.

La segona acció que coincideix en temps serà l’entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani, la qual cosa convertirà el Port en el port més al sud de la península connectat amb ample europeu.

La tercera de les accions és la imminent creació de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, 150.000 m2 de terreny a la principal plataforma logística i de serveis a l’àrea d’influència de Madrid i, que permetrà atreure nous tràfics marítims al Port Tarragona des del centre de la península i alhora captar tràfics continentals per ferrocarril. PortTarragona Terminal es convertirà en una de les dues terminals intermodals més importants i modernes de tot l’estat espanyol.

La quarta acció és el creixement de la terminal que hi ha dins del Port, Terminal Intermodal la Boella. Al generar més moviment de mercaderies, Cruset ha continuant explicant la necessitat de tenir un espai a on implantar les empreses relacionades amb aquest sector, per això mateix a ‘Horitzó 2023’ hi ha el desenvolupament de la zona d’activitats logístiques del Port (ZAL), un milió de metres quadrats que suposarà un creixement de superfície d’un 20,42% del Port. Dins d’aquest projecte de la ZAL, el president ha volgut destacar una peça clau: la recuperació de l’espai protegit per la Xarxa Natura 2000, un espai natural de gran valor mediambiental i paisatgístic on l’organisme tarragoní ha desenvolupat un projecte de restauració que consistirà en la recuperació de l’entorn natural i la restauració, millora i potenciació dels hàbitats naturals. Serà la quarta zona humida en quart a dimensions de tot l’estat espanyol. I, per acabar l’últim element el projecte de Cal·lípolis Next Generation, una sèrie d’accions que es desenvolupen en la mateixa zona.

La planificació i execució que ha fet el Port per una transformació es veu consolidada per la realitat d’aquestes accions. Cruset ha finalitzat la seva intervenció remarcant el potencial del territori, la força d’unir sinergies per assolir grans objectius i adaptar-se al nou món que es presenta.

Cal·lípolis Next Generation

Per altra banda, la jornada Gresol té organitzades conferències sobre a innovació i transició digital, els reptes pel creixement i la consolidació d’aquests reptes, la Vall de l’Hidrogen Verd, Cal·lípolis Next Generation, el geodesenvolupament integral són alguns dels temes tractats en aquesta edició. Pensaments en veu alta sobre la importància en el paper del lideratge empresarial, o el pes que el sector turístic té com a part essencial de l’ecosistema econòmic i social de Catalunya. L’exposició d’iniciatives positives, per al territori i les seves empreses, un seguit de coneixements i exposicions amb l’objectiu de donar impuls a l’economia del territori i consolidar el teixit com a motor econòmic i de progrés a Catalunya.

La jornada Gresol, que té prevista la seva conferència de clausura a dos quarts de sis, es consolida, un any més, com a trobada exitosa i de profit per intercanviar coneixements i experiències en el teixit empresarial del territori.

Gresol, impulsant l’economia

Es tracta d’un fòrum econòmic de Catalunya. La Fundació es va crear per formar i reforçar els vincles existents entre els empresaris del nostre territori, denominat històricament Catalunya Nova, generant així un valor afegit a les nostres comarques. Avui, la Fundació s’ha consolidat com un excel·lent fòrum de trobada i debat dels temes d’actualitat amb major incidència en el món econòmic, empresarial, polític i social. Agrupa a més de 150 empresaris que representen les firmes més importants. Avui, després d’una llarga trajectòria, podem afirmar que la Fundació Gresol s’ha convertit en una reconeguda tribuna d’anàlisi per afavorir la projecció de les iniciatives empresarials que es duen a terme al nostre territori.

A través del vincle de la Fundació, els seus integrants sumem esforços, idees, projectes, il·lusions. Una sinergia per treballar plegats, per l’impuls del territori.

Compartir reptes i reconèixer l’esforç realitzat per altres persones del sector amb l’objectiu de sumar per a créixer.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors