El Port Tarragona restaura el bot de cadenes, bastiment portuari, a les drassanes de Cambrils

El Port Tarragona restaura el bot de cadenes, bastiment portuari, a les drassanes de Cambrils
19 Oct
2021

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El Port de Tarragona restaurarà un element emblemàtic de la seva Ruta patrimonial

L’embarcació va recuperar de la mar unes columnes romanes que avui són al passeig Arqueològic de la ciutat

El procés de restauració durarà tres mesos en una drassana de Cambrils

 

El bot de cadenes del Port de Tarragona és un dels primers elements que configuren la Ruta patrimonial del Port de Tarragona i com a objecte del fons del Museu del Port consta amb el número 1 del registre del fons museístic. Actualment, el bot de cadenes es troba ubicat al Moll de Costa davant de l’entrada del Museu del Port. Originàriament, era un bastiment portuari destinat a exercir les funcions de càbria o grua de mar amb la tasca d'arreglar les boies i altres elements instal·lats al mar. Construït amb doble quaderna i sense coberta, disposa d'un senó a proa i un altre a popa i també tres bancs intermedis.

El seu sistema de desplaçament no era propi sinó remolcat per altra embarcació. El bastiment portuari té una eslora de 9,55 , una mànega de 3,40 m i de puntal, 1,20 m. Es va construir  l’any 1949, de fusta de roure (quilla, roda i quadernes), olivera (quadernes) i pi.

Es va bastir a les drassanes Astilleros Tarragona SA (antiga Unión Naval de Levante SA) pel mestre d’aixa Pau Fèlix Martínez. L’any 1951 aquest bot de cadenes va realitzar l’extracció d’unes columnes romanes a la platja del Miracle que actualment es troben ubicades al passeig Arqueològic de la ciutat.

Els bots de cadenes o càbries no tenien un sistema de desplaçament propi, sinó que eren remolcats per altres embarcacions. A banda, també duen a terme complementàries, sobretot les que es derivaven de la seva funció de càbria (grua de mar).

 

Primer procés de restauració

Entre el novembre de 1996 i el juliol de 1997 es va realitzar el primer procés de restauració per tal d’evitar la degradació del bastiment.

El procés s’inicià amb la desparasitació o neteja i conservació per evitar el deteriorament de la fusta. Després es van substituir les fustes excessivament deteriorades i es van extraure els elements metàl·lics, afegits posteriorment, i substituïts per peces de fusta seguint les formes i materials originals. Es van confeccionar els elements perduts i, finalment, es va massillar i pintar com a final del procés amb els colors originals del bastiment.

 

Segon procés: conveni amb el Gremi de Fusters

L’any 2008,  l’Autoritat Portuària de Tarragona va signar un conveni de col·laboració amb l’Associació Gremial de Fusters, Ebenistes i Similars de Tarragona per tal tornar a rehabilitar el bot de cadenes, deteriorat a conseqüència d’una exposició permanent a l’aire lliure. Aquesta segona intervenció va suposar la substitució del pallol, els bancs, part interior de popa, l’orla i actuacions a les fustes del folre i a les quadernes per tal de consolidar el bastiment.

Des del Centre d’Estudis Marítims i d’Activitats del Port de Tarragona es van coordinar  i dirigir ambdues restauracions a més dels manteniments periòdics i, a partir de l’any 2000, es va dur a terme juntament amb el Museu del Port.

 

Tercer procés a les drassanes de Cambrils

Actualment, el pas del temps i el deteriorament per l’exhibició a l’aire lliure fa necessària una altra intervenció general, sobretot a les quadernes, part del folre i pallol, zones més afectades per a les inclemències meterològiques.

La restauració es portarà a terme per l’empresa Carpinterí Naval, Juan Llaves, en els darrers mesos de l’any, en unes drassanes de Cambrils per mestres d’aixa de l’esmentada vila marinera retornant a la seva ubicació al Moll de Costa una vegada la intervenció s’hagi portat a terme. Es preveu que la restauració tingui una durada de tres mesos aproximadament.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona