La idea ‘World Friendly/Port” del Port Tarragona ha estat seleccionada per Ports 4.0

La idea ‘World Friendly/Port” del Port Tarragona ha estat seleccionada per Ports 4.0
13 Apr
2021

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

Ports 4.0 és un fons públic emmarcat en el Pla d’Impuls a l’emprenedoria per a la innovació en el sector logístic i portuari

La idea està creada per dues agents d’innovació i treballadores de la Direcció de Sistemes d’Informació del Port Tarragona

La prova de concepte es desenvoluparà en 6 mesos i tindrà una dotació econòmica de 15.000 euros

 

La idea ‘”World Friendly/Port’, presentada a la primera convocatòria Ports 4.0, ha estat seleccionada, en l’apartat d’intraprenedoria, durant el procés d’avaluació Ports 4.0 que es va resoldre el passat 8 d’abril.

La idea va ser presentada per dues agents d’innovació i treballadores de la Direcció de Sistemes d’Informació del Port, Nuri Bordas i Anna Navarro. La prova de concepte de la idea seleccionada es desenvoluparà durant el període de sis mesos.

Per presentar la seva proposta, les dues innovadores van elaborar una detallada memòria tècnica que incorporava la definició de la component innovadora de la idea i el pla per a la realització de la prova de concepte. Finalment van gravar un vídeo explicatiu de la idea i van realitzar un pitch en directe davant l’òrgan instructor de la convocatòria.

Per aconseguir materialitzar aquesta idea, World Friendly/Port rebrà una dotació econòmica de 15.000 euros i la possibilitat d’accedir als serveis d’incubació de la idea o d’assessorament per facilitar el creixement empresarial de la idea, establerts en els seus territoris de la incubadora-acceleradora associada al Pla d’Impuls a l’Emprenedoria per a la Innovació en el sector Portuari ‘Ports 4.0”.

 

Ajudar a aconseguir ”ports amigables”

World Friendly/Port té com a objectiu ajudar a desenvolupar un nou model de port sostenible, digital i humanitari que serveixi de marc comú per unificar criteris i analitzar el desenvolupament d’aquests 3 eixos en els ports a escala global.

En aquest sentit, aquest projecte vol definir un “índex WFriendly/Port” que indiqui el nivell de compliment del model en cada port, oferint dades i informació, i contribuir així a accelerar el compliment d’objectius sostenibles de l’Agenda 2030 i l’entrada a la quarta revolució industrial als ports.

Segons Bordas i Navarro, el model de port del futur es basarà en tres eixos.

El primer el denominat ‘Earth friendly’, un indicador que revelarà com està situat un port vers a la protecció dels recursos naturals, l’ús d’energies renovables i netes i l’impacte que té en el seu entorn.

El segon eix ‘Digital friendly’ ajudarà a conèixer com apliquen els ports la transformació digital i la innovació per a la millora de processos, així com l’ús que fan de les noves tecnologies per a la millora operativa i major eficiència.

El darrer eix ‘People/ friendly’ és un eix social que mostrarà com enfoquen els ports la millora de la qualitat de vida de les persones treballadores del port, de la comunitat portuària i de la ciutadania.

La idea es vol materialitzar en una pàgina web per a la seva difusió i comercialització, utilitzant tecnologia Big Data i Intel·ligència Artificial. Aquesta tecnologia permetrà aplicar el model i l’índex WFriendly a gran escala, i es podran analitzar i processar grans volums d’informació de diferents orígens.

 

Criteris comuns per als ports

Els ports europeus i de tot el món estan fent esforços per definir els seus plans de sostenibilitat i digitals, però necessiten saber d’una manera objectiva i estandarditzada si estan treballant en la direcció adequada i si estan obtenint els resultats desitjats. A partir del model de port WFriendly, es definirà un índex WFriendly que avaluarà el nivell de compliment del model de cada port. Aquest índex oferirà de manera independent l’estat del port en relació amb els diferents eixos i permetrà veure de manera genèrica l’estat global dels ports. L’índex serà el resultat de la interrelació dels eixos Earth, Digital i People Friendly.

World Friendly/Port vol definir un criteri comú que ajudi els ports i a les comunitats logístic-portuàries a conèixer els elements més importants pel futur dels ports, un nou model de port per complir amb l’Agenda 2030 i endinsar-se en la quarta revolució industrial. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 indiquen aspectes clau que totes les persones i organitzacions han de complir per viure en un món millor. No obstant això, aquests objectius cal adaptar-los per als ports i per a cada tipus de port.

 

La llavor de la idea World Friendly/Port

Nuri Bordas i Anna Navarro, expliquen quines han estat les inquietuds per desenvolupar la idea. En un principi, la llavor de la idea World Friendly/Port va germinar durant el primer cicle pilot d’innovació oberta de Som-Inn Port. Som-Inn Port, creat pel Port Tarragona, és un ecosistema d’innovació i de col·laboració entre el Port de Tarragona, la Comunitat Portuària i el conjunt de stakeholders amb l’objectiu d’innovar en processos, serveis i models de negoci del Port Tarragona.

Les dues agents van començar a desenvolupar aquest repte participant en els tallers que l’espai d’innovació del Port Tarragona, Som-Inn Port, organitza habitualment. Des del primer moment van manifestar la seva voluntat de voler tirar endavant aquest projecte d’intraprenedoria. Al publicar-se la primera convocatòria de Ports 4.0 van començar a preparar la seva proposta, ampliant molt considerablement l’abast del projecte inicial. Una proposta que avui dóna un pas endavant per materialitzar-se.

L’apartat d’idees de la convocatòria de Ports 4.0 va rebre 160 propostes. D’aquestes, 100 idees van passar el primer procés d’admissió. Finalment, en van seleccionar 33, de les quals 28 corresponen a l’apartat general i 5 a l’apartat d’intraprenedoria. Les 5 idees d’intraprenedoria, categoria on el projecte World Friendly/Port està inclòs, estan assignades a projectes desenvolupats per personal d'una Autoritat Portuària o de l’organisme estatal ‘Puertos del Estado’. Les 5 idees guanyadores són: 2 de Port Barcelona, 1 Puerto de Algeciras, 1 Puerto de Santander i 1 Port Tarragona.

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

SETMANES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Setmanes de l'Aigua Port Tarragona- Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors