El Port de Tarragona presenta a Vila-seca el projecte ‘Cal·lípolis Next Generation’ conjuntament amb l’Ajuntament de Vila-Seca i Repsol

El Port de Tarragona presenta a Vila-seca el projecte ‘Cal·lípolis Next Generation’ conjuntament amb l’Ajuntament de Vila-Seca i Repsol
23 Mar
2021

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El projecte, que suma gairebé 260 M € en inversions, té com a objectiu la recuperació econòmica i social postcovid-19 i el desenvolupament sostenible del territori

Avui al migdia, l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca ha acollit l’acte de suport al projecte “Cal·lípolis Next Generation”, un projecte liderat per l’Ajuntament de Vila-seca, el Port de Tarragona i Repsol, que té com a objectiu impulsar la recuperació econòmica i la resiliència post-covid-19 al Camp de Tarragona. Juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, l’Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria, les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies i l’associació empresarial APPORT es treballa perquè “Cal·lípolis Next Generation” sigui un dels projectes finançats pels fons europeus “Next Generation EU”.

A través d’aquest projecte, el Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol presenten una proposta per convertir un extens espai, a cavall entre la Pineda i el Port, en un nou motor econòmic de tipus industrial logístic-intermodal, turístic i paisatgístic. De forma conjunta, les tres entitats presenten un total d’11 projectes innovadors per un valor de 259,5 milions d’euros.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset; el president de Repsol, Antonio Brufau; la delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; el secretari general de la Vicepresidència d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la rectora magnífica de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha destacat que es tracta d’un projecte que transcendeix l’àmbit local, “és estratègic pel Camp de Tarragona i per Catalunya”, i “contempla els àmbits social i mediambiental com a eixos estratègics”. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep M. Cruset, ha assegurat que “una de les virtuts d’aquest projecte, que combina indústria, turisme i logística, és que s’irradia molt més enllà del nostre territori i convertirà el Camp de Tarragona en un punt clau en el futur”. Per la seva banda, el president de Repsol, Antonio Brufau, ha incidit en què “Cal·lípolis Next Generation” demostra que “la vinculació entre els àmbits públic i privat funcionen, de la mateixa manera que ho fan la indústria i el turisme”, remarcant que “si no som sostenibles, no podrem subsistir” fent referència a la vessant mediambiental d’aquest projecte.

Cal recordar que aquest ambiciós projecte s’integra dins de l’estratègia de mapatge dels possibles grans projectes viables que es presentaran a la Unió Europea per assolir una aportació de 142.000 milions d’euros del fons “Next Generation EU” per a tot l’Estat espanyol.

L’acte, que ha estat retransmès per streaming i ha comptat amb totes les mesures obligatòries i necessàries de seguretat i sanitàries, també ha comptat amb la presència telemàtica d’una seixantena de representants empresarials del territori que han mostrat així el seu suport al projecte.

Objectius de “Cal·lípolis Next Generation”

Des del punt de vista del Port de Tarragona, “Cal·lípolis Next Generation” conté projectes que contribuiran a generar un gran impacte positiu en l’economia del territori com el desenvolupament de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), l’impuls de la intermodalitat amb el desenvolupament de la connectivitat de la ZAL i el creixement dels tràfics de mercaderies amb la construcció del nou contradic dels Prats.

El projecte també presenta realitzacions que contribuiran a modernitzar i millorar la logística i l’operativa de les instal·lacions de Repsol. De fet, els dos projectes impulsats per Repsol són: la transformació del front 80S en el pantalà amb l’eliminació de la monoboia en mar obert; i la construcció de dos dipòsits soterrats que milloraran l’operativa del conjunt de la instal·lació.

A la Pineda, concretament, “Cal·lípolis Next Generation” permetrà redefinir el seu front marítim, la recuperació ambiental del paisatge i la regeneració de l’ecosistema marí i un impuls a un nou model de turisme sostenible.

Abast del projecte

“Cal·lípolis Next Generation” esdevé, així, en la proposta d‘implementació d'una solució territorial sostenible per a l'ordenació i desenvolupament econòmic en un espai de creixement turístic i industrial compartit per Vila-seca i el Port de Tarragona. Suposarà la transformació econòmica i sostenible d'una gran superfície de la costa tarragonina que suma 164,3 hectàrees situades al municipi de Vila-seca, a prop del nucli urbà de la Pineda, i la suma de les sinergies dels projectes impulsats pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol.

També representa la implementació d'una estratègia territorial sostenible de resiliència postcovid-19 amb la creació d'un pol econòmic innovador i sostenible que integrarà, de manera equilibrada, indústria, turisme i protecció mediambiental, i contribuirà a garantir el futur dels habitants de les comarques tarragonines d’una forma cohesionada per al territori.

Per al Port de Tarragona, la creació de la ZAL suposa un projecte de transició industrial i innovació en matèria d'organització i logística que impulsarà el creixement del tràfic portuari i l'economia de la zona adjacent al Port de Tarragona i ajudarà a consolidar l’impuls del Port de Tarragona com a node logístic intermodal de referència europea.

A més, amb la construcció del contradic dels Prats, es generarà una protecció sobre la dàrsena interior del Port de Tarragona i, a la vegada, per a la platja de la Pineda.

En paral·lel, aquesta nova infraestructura portuària, que suposa una millora en la prevenció de la seguretat, permetrà que Repsol posi en marxa la implementació d’una operativa que incrementa la seguretat per als vaixells i el pantalà, i per a l’entorn natural.

Per al municipi de Vila-seca i, de retruc, per a la Costa Daurada, “Cal·lípolis Next Generation” suposarà millorar l’entorn paisatgístic de la Pineda i ampliar la seva oferta turística i millorar-ne la qualitat. El nou disseny innovador del front marítim de la Pineda suposarà la modernització sostenible d'infraestructures que permetrà la recuperació de l'ecosistema natural i el rellançament del sector turístic local.

Eixos principals i fites del projecte

“Cal·lípolis Next Generation” és un projecte tractor que unifica les diferents estratègies i sensibilitats dels principals actors del territori implicats i alhora crea sinergies per a la recuperació econòmica i la transformació empresarial i turística a través d’inversions per valor de 259.500.000 euros distribuïdes en 11 fites.

Les fites d’aquest projecte són les següents:

 

Noves infraestructures, impuls a l’activitat portuària i generació d’empresa i ocupació

Desenvolupament de la Zona d'Activitats Logístiques

Desenvolupament de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. Projecte de construcció de tota la urbanització de la ZAL, aproximadament 915.000 m2. Consisteix en la carretera principal d'accés i serveis, tot previst sota criteris de sostenibilitat.

La ZAL també suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes. Aquest espai implicarà un increment del 20% de l'espai per a les activitats logístiques al Port de Tarragona i un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d'entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l'any.

Per a la urbanització de la ZAL inclou tecnologies innovadores per augmentar l'eficiència energètica portuària i la sostenibilitat, incloent-hi un disseny urbanístic sostenible, elements per a la mitigació del canvi climàtic i criteris d'eficiència energètica.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 30.000.000 euros.

 

Desenvolupament de la connectivitat de la ZAL

LA ZAL estarà directament connectada a la terminal intermodal de la Boella i contribuirà a la seva potenciació i desenvolupament mitjançant la provisió d'un major volum de tràfic de mercaderies i, en conseqüència, un major impuls del transport ferroviari.

Aquesta terminal està prevista per a una capacitat de 8 trens diaris, corresponents a 16 moviments diaris. Es preveu que entre el 65% i el 75% del tràfic es farà amb el centre i el nord d'Europa, mentre que entre un 25% i un 35% aniria a destinacions de la península Ibèrica, entre elles Portugal.

Per això, el projecte preveu el desenvolupament de la connectivitat ZAL amb la construcció de l'accés per carretera i ferroviari amb l'objectiu de dotar-la de la millor connectivitat possible.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 62.500.000 euros.

 

Nou contradic dels Prats

La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona és un projecte que contribuirà a protegir el port pel costat sud, desenvolupar noves àrees portuàries i permetrà la implantació de noves empreses, generant nous tràfics marítims, noves activitats econòmiques i un impacte positiu en l'activitat econòmica de tota la zona d'influència del port.

Es tracta d’una fita que té també un vessant ambiental i turístic (com s’exposa més endavant) que preveu una major protecció de la platja de la Pineda i un ús turístic del contradic (com s’esmenta més endavant).

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 86.500.000 euros.

 

Nou front marítim, recuperació del paisatge i aposta pel turisme sostenible

Recuperació Ambiental Xarxa Natura 2000

“Cal·lípolis Next Generation” també inclou la recuperació i restauració de l’espai natural inclòs a la Xarxa Natura 2000 format per uns 370.000 m2 en terrenys de l’Autoritat Portuària de Tarragona adjacents a la Pineda.

Es preveu recuperar l'ecosistema d'aiguamolls costaners, creant una llacuna d'aigua interior i regenerant un sistema de dunes costaneres, en el qual es plantaran diferents espècies autòctones amb l'objectiu de reintroduir diferents tipus d'animals i aus.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 4.500.000 euros.

 

Recuperació Ambiental del Passeig Marítim de la Pineda

L’Ajuntament de Vila-seca treballa per la recuperació, gestió i millora ambiental del passeig Marítim de la Pineda, amb l'objectiu d'aconseguir una imatge de paisatge i qualitat ambiental per a tot el passeig marítim.

Es tracta de redefinir la frontera urbana en contacte amb la platja eliminant bona part de la carretera, fer-lo més permeable i natural, incorporant els espais lliures existents del front costaner i els serveis i equipaments públics per als usuaris.

Impulsa: Ajuntament de Vila-seca.

Pressupost: 8.500.000 euros.

 

Consolidació de la Platja de la Pineda

És un projecte conjunt, entre el Port de Tarragona i la Universitat de Cantàbria, en coordinació amb l’Ajuntament de Vila-seca, per dissenyar i implantar un sistema sostenible i definitiu per a la regeneració, estabilització i protecció de la platja de la Pineda i evitar així la necessària aportació de sorres que cada any s’ha de fer per mantenir-la.

Impulsa: Port de Tarragona.

Pressupost: 23.200.000 euros.

 

Regeneració de l’Ecosistema Marí

El projecte de regeneració de l'ecosistema marí consistirà en la construcció i col·locació de biòtops submarins per a la recuperació de cefalòpodes i vegetació marina autòctona per recuperar l'ecosistema marí d'aquesta part de la costa.

Fruit de la recerca desenvolupada per Tecnatox s’han trobat nous materials reciclats per construir estructures submarines que facilitin la procreació i desenvolupament d’espècies vegetals i animals marines que permetran aconseguir la recuperació de l'ecosistema natural de la costa.

Impulsa: Tecnatox (URV).

Pressupost: 142.000 euros.

 

Nou contradic dels Prats

La construcció del nou contradic dels Prats del Port de Tarragona preveu la integració d’aquesta infraestructura portuària en un entorn urbà, turístic i paisatgístic, amb la inclusió de diferents elements que permetin convertir el contradic en un pol d'atracció i gaudi per a les persones, fent possible la integració del port amb la ciutat (solàrium, piscina, etc.).

Aquest vessant del projecte pretén ser un referent innovador en matèria d’interacció amigable i complementària entre port i ciutat.

Impulsa: Port de Tarragona i Ajuntament de Vila-seca.

Pressupost: Es pot veure en l’apartat anterior, integrat dins del pressupost de l’obra.

 

Modernització de la logística d’hidrocarburs i reducció del risc d’emergències ambientals

Transformació del front 80S

L'objectiu del projecte és adequar el front 80-S existent al pantalà de Repsol, per permetre l’atracada d'embarcacions de fins a 140.000 TPM que actualment no poden operar a l'interior del Port de Tarragona a causa de les seves grans dimensions.

D'aquesta manera, es desviarà el tràfic existent de la monoboia a mar obert a l'esmentada plataforma 80-S a l'interior del Port, eliminant el risc ambiental que comporta.

Impulsa: Repsol.

Pressupost: 19.800.000 euros.

 

Millora logística de la fracció C4

Projecte de millora logística de la fracció C4. Requerirà la instal·lació de dos magatzems enterrats coberts en l'àrea d'instal·lacions marines de Repsol, que permetran donar cabuda a la descàrrega dels vaixells allotjats a la zona portuària.

A la infraestructura proposada hi haurà una sèrie d'actuacions de millora en logística de matèries primeres i es complementa amb un sistema de bombament, adaptacions i interconnexions seguint les millors pràctiques disponibles.

Impulsa: Repsol.

Pressupost: 21.000.000 euros.

 

Aposta per la innovació i la digitalització per a una major eficiència i sostenibilitat

Desenvolupament Digital del Tracking de Camions

Aquest projecte preveu la creació d’un sistema digital de tracking per controlar el moviment de camions a l'interior del recinte portuari.

Aquest projecte desenvolupat per Prodevelop SL es vincularà amb el Sistema Entregues Agroalimentaris (SEA); un procés que recentment ha desenvolupat l'Autoritat Portuària de Tarragona per proposar als transportistes la franja horària més adequada per a la seva estada a les instal·lacions portuàries, millorant el funcionament i reduint l'impacte ambiental causat per la congestió de vehicles.

Impulsa: Prodevelop SL.

Pressupost: 550.000 euros.

 

Digitalització de la Gestió d'Accessos

Després de 10 anys de la implementació del sistema d’accessos al recinte portuari sense papers, l’Autoritat Portuària de Tarragona vol revisar i millorar el procés per vincular-lo als nous negocis i tecnologies de control d'accés d’acord amb les normes actuals (acreditació mòbil, reconeixement facial en accés...).

Aquest projecte també ha de proporcionar una millora en el procés de registre del transportista en el sistema i l'explotació de la informació generada per l'Autoritat Portuària.

Impulsa: Portel Logistics Technologies.

Pressupost: 2.750.000 euros.

 

Per què Cal·lípolis?

“Cal·lípolis, Next Generation” adopta el nom de l'assentament romà situat gairebé en l’epicentre de l’espai geogràfic on es preveu implementar aquest projecte i a tocar de les principals fites: la futura Zona d'Activitats Logístiques, l’espai natural de la Xarxa Natura 2000, el contradic del Prats i la platja de la Pineda.

El fet que aquest jaciment arqueològic -també serà objecte de recuperació i interpretació- estigui avui en terrenys propietat del Port de Tarragona dins del terme municipal de Vila-seca, el converteix en un punt de trobada, en una metàfora, per als socis d’aquesta iniciativa.

Fa vint segles, una família romana va escollir aquest lloc per construir la seva residència, i va anomenar l’assentament “ciutat bonica", que és la traducció més aproximada de “Cal·lípolis”, probablement veient aquest lloc com una ubicació amb futur i per desenvolupar-hi una activitat econòmica i domèstica sostenibles.

“Cal·lípolis” avui, tant per al Port de Tarragona com per a la resta dels socis del projecte, segueix tenint aquest significat, ja que els antics romans van ser urbanistes intel·ligents que van saber equilibrar la innovació, l'activitat econòmica, la sostenibilitat i la cultura. Seguint en la seva estela, la seva capacitat de crear riquesa sense alterar substancialment l'equilibri ambiental, vint segles després, Cal·lípolis pot recuperar amb plenitud el significat del seu nom i contribuir a la recuperació de l’esplendor del nostre territori, de la mateixa manera que la prosperitat de l'antiga Tàrraco, com la de l'actual província de Tarragona, va tenir els seus orígens en la producció sostenible de béns i el comerç.

“Calípolis, Next Generation” es converteix així en un nou i decidit pas endavant per a la recuperació econòmica i la resiliència a partir de criteris sostenibles de futur que, si assoleix ésser finançat pel programa “Next Generation UE”, es convertirà en un revulsiu per al creixement socioeconòmic de les comarques de Tarragona, en conjunt, i per a les empreses i les persones, en particular.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona