El món del patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports centren les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya

El món del patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports centren les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya
21 Nov
2019

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

El Museu del Port acull, per primer cop a Tarragona, l’esdeveniment que se celebra cada tres anys

L’àmbit del patrimoni portuari i les indústries relacionades amb els ports es tracten per primera vegada amb aportacions internacionals

Avui, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha inaugurat a les 12 hores, al Museu del Port les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya dedicades, per primer cop, al ’Patrimoni portuari i les indústries relacionades als ports’. Les Jornades, que es fan en el mateix Museu els dies 21, 22 i 23 de novembre, s’organitzen conjuntament amb l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya i, per primera vegada, es fan a Tarragona. Aquest esdeveniment s’inscriu en el programa d’actes que durant un any commemorarà els 150 anys del Port de Tarragona.

També han estat presents a la inauguració, el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perearnau, i el president de l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), Josep Alabern, i Hermán Pinedo, conseller de Patrimoni, Juventut, Cooperació i Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, que han lloat que l’esdeveniment es faci a Tarragona i la importància de les Jornades en un àmbit poc estudiats pel que fa al patrimoni portuari.

La conferència inaugural ha anat a càrrec del professor de Progettazione Urbanistica a la Facoltà di Architettura dell’Università IUAV dei Venezia, l’arquitecte Franco Mancuso, amb el títol La città e il porto. Venezia e la duplice eredità protuale. Mancuso, una autoritat en el món del patrimoni, és professor d’urbanisme a la Universitat Iuav, exerceix la docència al Màster en Conservació, Gestió i Valorització del Patrimoni Industrial i a l’EMU, Màster Europeu en Urbanisme. Ha celebrat seminaris i conferències en diverses universitats i instituts d’educació, a Europa i altres països. També ha estat el director científic del projecte comunitari "Quadrats d'Europa, Quadrats per a Europa", i els seus treballs han rebut importants premis nacionals i internacionals (Premi Nacional d'arquitectura TERCAS, 1990; Premi Nacional INARC, 1992; Premi Internacional Architecture in Stone, 2002; Medalla d'or per a l'arquitectura italiana, projecte finalista, Triennale di Milano, 2003; Premi Nacional Gubbio, 2003, Premi Luigi Piccinato, 2007, Premi TDA per a la restauració arquitectònica, 2008).

Segons Josep Maria Cruset, “el nostre Port, a més de la part organitzativa, també té un paper important en la participació perquè hi presentem quatre comunicacions, de la cinquantena total que conformen les diferents sessions de les Jornades, sorgides de l’activitat i història directa del nostre patrimoni, des de les entitats culturals portuàries com són l’Arxiu i el Museu”.

En dues jornades de treball, el 21 i 22 de novembre, es presenten les aportacions en diversos formats com ara comunicacions, vídeos o pòsters, entre les quals el Port de Tarragona hi té una presència notable. A més de quatre comunicacions presentades des de la institució com ara la difusió de la documentació portuària i el patrimoni portuari o el model vapor Mont-Sant, una reproducció a escala 1:30 realitzada als tallers del mateix Museu i que s’incorpora a l’exposició permanent, hi ha comunicacions que tracten sobre l’entorn portuari del nostre territori com ara la ruta dels fars del delta de l’Ebre, els arxius portuaris i la Capitania Marítima, la reconstrucció del port de Tarragona, la transformació d’infraestructures de postguerra o els llatzerets i espais de quarantena a la costa de Tarragona.

Cal destacar, ha seguit el president que “investigadors no vinculats directament amb el Port també presentaran comunicacions en referència al patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports de la costa tarragonina amb la qual cosa podem dir que permetran en aquesta trobada que estudiosos al voltant dels ports puguin posar en comú els diferents punts de vista entorn el món industrial del patrimoni portuari de la nostra costa en particular i, en general, del patrimoni industrial portuari estatal”.

Els àmbits en què es divideixen les Jornades abasten: la difusió i protecció del patrimoni, els edificis i equipaments, les indústries i serveis, les infraestructures i miscel·lània. I pel que fa a les aportacions que les persones inscrites han presentat les seves comunicacions en diversos àmbits territorials: Sant Feliu de Guíxols, València, Calafell, Tarragona, Sagunt, Barcelona, delta de l’Ebre, Galícia, Màlaga, País Basc, Menorca, Huelva, Roma, Rennes, etc.

En la conferència de clausura de demà, 22 de novembre a les 18 hores, la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, dissertarà sobre l’experiència pionera del Port de Tarragona a l’Estat en obrir l’espai portuari a la ciutat i establir una relació port-ciutat, amb el títol Preservació i difusió del patrimoni portuari des del Moll de Costa del Port de Tarragona.

En la cloenda de les Jornades participaran Jaume Perearnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; Josep Alabern, president de l’AMCTAIC; Joan Alemany, doctor en Ciències Econòmiques i membre del Comitè Científic de les Jornades, i Montse Adan, directora del SAC i Port-Ciutat del Port de Tarragona.

El programa de les Jornades també inclou propostes lúdiques en el darrer dia de les Jornades, dissabte 23 de novembre, com ara la visita teatralitzada en el recinte del mateix Museu, a càrrec de Baldomero Mallol, personatge que interpreta a un antic estibador que transportarà els assistents als molls de fa cent anys per explicar l’evolució tecnològica en les tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies, una visita guiada al Museu de Fars instal·lat al far de la Banya que permetrà conèixer aquest edifici singular, únic testimoni dels fars de ferro construïts a finals del segle XIX per il·luminar la zona del delta de l’Ebre i, per finalitzar, es podrà gaudir d’un viatge en golondrina per les dàrsenes de l’interior del port amb la finalitat de veure l’actualitat del Port de Tarragona.

Museu del Port

 
+ info
    

Moll de Costa

+ info

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

The aim is to open up the port and its spaces to the people, giving them the opportunity to get to know its facilities and to see the different port operations, both from the land and the sea.

 

ACTIVITIES | FORMS