Port de Tarragona, Tepsa i Protecció Civil de la Generalitat realitzen amb èxit un exercici d’emergència al Moll de la Química

Port de Tarragona, Tepsa i Protecció Civil de la Generalitat realitzen amb èxit un exercici d’emergència al Moll de la Química
15 Nov
2019

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’exercici ha consistit en resoldre una emergència a causa d’un vessament de metanol al tanc d’un vaixell atracat a la terminal portuària de TEPSA

El Port de Tarragona, Tepsa i Protecció Civil de la Generalitat han dut a terme aquest divendres un simulacre d’emergència amb l’activació del Pla d’emergències del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. L’exercici ha consistit en el suposat sobreeiximent d’un tanc de l’empresa Tepsa durant l’operativa de descàrrega del vaixell, amb el conseqüent vessament de 13.183 quilograms de metanol. Aquest fet ha obligat a activar el Pla d’Autoprotecció del Port de Tarragona (PAU) a nivell 2, així com el PLASEQCAT i el Pla Interior Marítim (PIM) en fase d’alerta.

L’exercici ha permès posar en funcionament el pla d’emergència de la terminal portuària i la seva coordinació amb el PAU del Port de Tarragona, així com del PLASEQCAT, com a pla superior de resposta a les emergències químiques a Catalunya.

Al simulacre hi han participat efectius dels Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, bombers del Parc Químic, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i mitjans sanitaris de PrevenPort, d’Activa Mútua, el Centre de Coordinació i Salvament (CCS), la Capitania Marítima, Salvament Marítim, Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil del Port i la Policia Portuària del Port de Tarragona en coordinació amb la terminal portuària Tepsa. Tots ells han desenvolupat tasques de cooperació per tal de resoldre l’incident amb les actuacions més adients i consensuades.

L’inici de la intervenció ha començat quan, des de la terminal portuària de TEPSA, s’ha detectat el vessament de metanol i, ha activat el seu pla d’autoprotecció i PIM. Com a primera actuació s’ha evacuat a tot el personal que estava operant a la cubeta afectada i s’ha confinat al personal a l’edifici d’operacions.

A continuació, Tepsa ha donat el senyal d’alarma i l’avís al telèfon d’emergències de Catalunya CAT112, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i al Centre de Coordinació i Vigilància del Port de Tarragona (CCV), que han avisat als serveis d’emergència previstos en els diferents plans activats.

En primera instància, després de rebre l’avís, l’equip del Parc Químic del Port i Parc Químic Sud i els Bombers de la Generalitat han acudit a les instal·lacions per controlar el vessament, recollir les restes del residu i analitzar la situació per gestionar els possibles efectes. Al mateix temps el Centre de Coordinació de Salvament (CCS) ha enviat immediatament una embarcació al lloc de l’incident per comprovar si existia vessament al mar. Per altra banda Activa Mutua i SEM s’han presentat a les instal·lacions amb l’ambulància i s’han preparat per si fos necessària alguna d’assistència tècnica.

Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre amb un vehicle pesat -bomba urbana pesada- i un vehicle de comandament. Un cop al lloc del succés, han dirigit les tasques d’intervenció des del CCA i han realitzat una primera zonificació, establint una zona calenta de 50 metres. Posteriorment, coordinats amb els bombers del Parc Químic i l’empresa han revisat la instal·lació i han garantit la seguretat a l’interior i exterior de la zona de l’accident.

Els Mossos d’Esquadra, amb efectius de les Unitats de Seguretat Ciutadana, Trànsit i la Sala de Comandament, han liderat el grup d’Ordre i conjuntament amb la Policia Portuària i Guàrdia Urbana de Tarragona han garantit el control de trànsit, definint els controls d’accés i zones de seguretat ciutadana a l’exterior.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha activat un vehicle de comandament que s’ha coordinat amb els serveis sanitaris del Port a través del CCA i la Sala Regional del SEM. En aquest simulacre no hi ha hagut cap ferit.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb tècnics d’operacions territorials del servei de Tarragona, així com el personal de guàrdia del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil.

El CECAT, un cop avaluada la informació de l’incident, ha activat el Pla d’emergències del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT en fase d’emergència. En aquest cas concret, el CECAT no ha fet sonar les sirenes d’avís a la població perquè no hi havia afectació sobre la població més enllà de les instal·lacions del port.

El personal de l’operativa territorial de protecció civil s’han incorporat al Comitè Tècnic Assessor del PAU de l’Autoritat Portuària i al Centre de Comanament Avançat (CCA).

Un cop rebut l’avís d’activació del PLASEQCAT, dos tècnics del Grup de Control Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat s’han encarregat de fer el seguiment del núvol tòxic i la seva avaluació per determinar l’afectació sobre la població i el medi.

Identificació, avaluació i coordinació entre equips

Aquest simulacre ha pretès estudiar i analitzar diferents aspectes. Per una banda la capacitat de resposta, coordinació i organització en la presa de decisions en incidents d’aquesta índole. Per altra banda, coordinar els diferents plans que s’activen en aquests casos i comprovar el bon funcionament de les comunicacions durant les actuacions.

 

Seguretat Industrial i Autoprotecció

 
+ info
    

Protecció portuària

+ info

 

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona