El Port de Tarragona tanca l’any 2016 amb un volum de 31,6 milions de tones

El Port de Tarragona tanca l’any 2016 amb un volum de 31,6 milions de tones
15 Feb
2017

FALTA TRADUCCION - Mensaje para ayudar a ver que le falta Traducir ;)

L’import net de xifra de negoci, en previsió de tancament, assoleix els 52,5M€, un 1,3% més que en l’exercici anterior

El Port de Tarragona ha tancat l’exercici 2016 assolint un volum de 31,6 milions de tones mogudes en un any. Encara que aquesta xifra representa un 5% menys de tràfic total que l’any anterior, (motivat principalment per la variació conjuntural en el tràfic de derivats d’hidrocarburs), la consolidació de la línia estratègica de diversificació ha permès obtenir uns bons resultats econòmics, que a data d’avui i amb previsió de tancament de l’exercici, augmentarien l’import net de la xifra de negoci fins a 52,5 M€, un 1,3% que l’exercici anterior.

Durant l’exercici 2016 destaquen els bons resultats en cereals, pinsos, fruita, vehicles, animals vius, project cargo i creuers entre d’altres. Alhora el Port de Tarragona ha mantingut els índexs de moviment de mercaderies en comerç exterior, així les exportacions a destinacions internacionals han fregat els 5 milions de tones i les importacions han superat els 21,7 milions de tones. A més, l’exportació de contenidors ha incrementat un 1,7% respecte el 2015, i superant les 24.300 unitats. Els principals països receptors de contenidors des del Port de Tarragona són Israel, Guinea Equatorial, Nigèria i Turquia.

Creixement del 4,8 % en productes agroalimentaris
El Port de Tarragona és un dels primers ports espanyols i del Mediterrani en quant al tràfic de productes agroalimentaris. Durant el 2016, a les instal·lacions portuàries s’han registrat més de 5 milions de tones d’agroalimentaris, amb un creixement del 4,8% respecte l’any anterior. El creixement més significatiu ha estat el moviment de cereals i pinsos (+11,3%), i de fruites (+6,1%).
Les empreses productores de pinsos estan ubicades en el hinterland (zona d’influència) del Port de Tarragona, concretament estan ubicades a la vall de l’Ebre i a Lleida. Anualment, pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana, essent el primer port de l’Estat en quant a tràfic de cereals i farines i també de pinsos i farratges.

Port de distribució (hub) de productes químics i petroquímics al Mediterrani
Malgrat el Port de Tarragona s’ha consolidat els darrers anys com a port de distribució dels productes químics i petroquímics gràcies a un creixement progressiu i destacat, aquest 2016 com conseqü.ncia de la parada tècnica de Repsol i les situacions conjunturals del mercats internacionals aquests tràfics ha sofert una davallada del 6%.
Al llarg de l’exercici 2016, el Port de Tarragona ha mogut 21,35 milions de tones de productes energètics. Els principals tràfics en energètics són el petroli cru que ha superat els 8,5 milions de tones (-1,7%); el fuel-oil fregant els 3 milions de tones (-4,3%), altres productes petrolífers amb 3,2 milions de tones (-15,8%) i productes químics amb 1,8 milions de tones (-11,6%).
Holanda, Bèlgica, Estats Units, Turquia, Algèria, Itàlia, Aràbia Saudí i el Marroc són els principals països amb els que el Port de Tarragona manté relacions comercials d’exportació i importació de productes petrolífers.

2016 és el millor any dels últims cinc en moviment de vehicles

La terminal del Port de Tarragona dedicada al tràfic de vehicles ha superat les 152.000 unitats mogudes (tant d’importació com d’exportació), un increment del 33,6% respecte 2015. Aquestes xifres superen les registrades en els últims cinc anys i posa de manifest que el moviment d’automòbils al Port de Tarragona segueix la tendència a l’alça dels últims mesos, i recupera els índex de moviment d’anys anteriors a la crisi econòmica.

El tràfic de bestiar es consolida 
En el marc de l’estratègica de diversificació de tràfics, el Port de Tarragona continua la seva aposta pel moviment de mercaderies de gran valor afegit, com és el tràfic de bestiar, que representa una positiva repercussió econòmica per al sector primari ramader. L’exportació de bestiar al Port de Tarragona es consolida, i el 2016 ja són els 268.995 caps de bestiar carregats a les instal·lacions portuàries amb destinació països del nord d’Àfrica (Líbia, Líban, Algèria). Des de 2012, any en que es va iniciar aquest tràfic al Port de Tarragona, s’ha registrat un creixement exponencial de quasi el 300%. D’altra banda, i en el marc de l'objectiu de la diversificació, destaca la consolidació de l'aposta decidida del Port pel tràfic de pasta de paper, consolidant la seva activitat superant les 410.000 tones mogudes.

Project cargo, consolidant la diversificació
El Port de Tarragona és un dels ports mediterranis més especialitzats en l’operativa de project cargo per les possibilitats que ofereix, ja que compta amb especialistes en tot tipus de transports i en l’organització i coordinació dels mateixos des de l’origen a la destinació. Això es tradueix en una creixent demanda al Port per a realitzar treballs i projectes de project cargo. La infraestructura portuària tarragonina ofereix els seus clients àmplies àrees operacionals en els molls, les rampes ro-ro, una excel·lent accessibilitat via terrestre i ferroviària. A més, la ubicació estratègica privilegiada en el Mediterrani atorga al Port de Tarragona un valor afegit enfront dels ports del nord d’Europa, degut en gran part, a la favorable climatologia que permet dur a terme operatives de càrrega de project cargo a l’aire lliure durant tot l’any.
Al 2016 es van realitzar grans projectes per la industria d’Anvers (Bèlgica), entre d’altres, que van necessitar de sis embarcaments amb diferents mòduls en vaixells especialitzats de càrrega i ro-ro. La construcció d'un projecte d’aquestes característiques pot durar uns 10 o 12 mesos en construir-se i, normalment, es necessita de diferents operatives (embarcaments) per exportar aquestes grans estructures al seu país de destinació. En la construcció d'un gran projecte es necessiten al voltant de 1.500.000 hores de treball, el que suposa generar ocupació durant el desenvolupament del projecte. La majoria d'aquests llocs de treball es generen per a persones del territori, gràcies als de professionals amb què compta la indústria auxiliar de Tarragona.

La millor temporada de creuers
La temporada de creuers 2016 ha estat la millor temporada creuerística del Port de Tarragona i consolida la tendència de creixement. Durant aquest any han arribat al Port de Tarragona 22 creuers, amb 14.000 creueristes. Al 2017, la previsió en aquesta tràfics, consolida el creixement al Port Tarragona amb 40 creuers i 40.000 creueristes i l’aposta ferma de Costa Cruceros pel territori com a port base.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona

 

JORNADES DE L'AIGUA | PORT TARRAGONA | De l'11 d'abril al 5 de maig

 ACTE CENTRAL 25 I 26 D'ABRIL - INSCRIPCIONS

 

 Acte central - 25 i 26 abril. Jornades Tècniques | La Gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica. L’objectiu de les Jornades tècniques és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Inscripcions 25 i 26 abril

25 i 26 abril

Registra't ara
+ info

L'AIGUA DEL FUTUR DE L'11 D'ABRIL AL 5 DE MAIG.És un esdeveniment compost de diverses jornades tècniques, debats, exposicions i art al Port de Tarragona que tindrà lloc durant els dies compresos entre l'11 d'abril i el 5 de maig en diversos punts del Port de Tarragona. Amb l'objectiu d'informar-vos sobre tota la programació i que no us perdeu res, us deixem totes les activitats a continuació:

 

Pàgina oficial de les Jornades - Agenda i programació - accés lliure

 

Pàgina oficial Primera edició Jornades de l'Aigua Port Tarragona

Més informació PROGRAMACIÓ 
+ info

 

Mitjans col·laboradors